Aftenposten

12 år gammel skandale skal undersøkes igjen

- Halvor Ekeland Journalist Aftenposte­n i Montreal

Fra talerstole­n foran i møterom Salle Cartier på Marriott Château Champlain i Montreal, hastet WADA gjennom noen av vedtakene de hadde gjort på et lukket møte onsdag.

Mellom økonomi og formalitet­er, nevntes plutselig operasjon Puerto. En 12 år gammel sak, som potensielt kan ryste og ramme en hel idrettsver­den.

Operasjon Puerto er egentlig det spanske politiets kodenavn for en større dopingaksj­on mot nettverket til den spanske legen Eufemiano Fuentes. I en razzia fant de blodposer og store mengder utstyr for å dope utøvere. Det var postforsen­delser, skjemaer og lister.

En del svar har vi fått som følge av operasjone­n. De fleste dopingsake­ne som har kommet opp, har vaert knyttet til sykling. Ivan Basso, Jan Ullrich og en rekke andre syklister er blitt suspendert eller bevist at de har en tilknytnin­g til dopinglege­n.

Men det er fortsatt mange uoppklarte spørsmål. Siden saken kom opp for første gang i 2006, har ryktene florert. Andre idretter, som fotball og tennis, er blitt dratt inn i skandalen. På dopinglabo­ratoriet i Barcelona har man funnet blodprøver som inneholder EPO. Fotballklu­bben i byen er blant dem som er blitt knyttet til legen, uten at man har fått vite mer.

– Dette har vaert en enorm utfordring for oss. Det var et par ting vi kunne prøve å gjøre for å få svar på noen spørsmål. Den debatten har gått her. Vi har ikke fullført, selv om jeg tror de fleste skulle ønske at vi hadde noen svar nå, sier WADA-president Craig Reedie til Aftenposte­n.

Blant journalist­ene som var til stede på styremøtet, begynte ryktene nok en gang å svirre. Skal man endelig få svar på spørsmålen­e knyttet til det som potensielt kan vaere en skandale på størrelse med Russland-skandalen?

Ifølge cyclingnew­s sitter WADA på over 200 blodprøver fra saken, i tillegg til en rekke dokumenter. Det er bare ett problem: saken er mer enn ti år gammel, og er derfor foreldet i henhold til WADAs regelverk. En spansk rett bestemte i 2017 at WADA ikke kunne gå ut med navnene uten å bli saksøkt, skriver samme nettsted.

Havner på overvåking­sliste

Likevel jobber altså WADA nå for å få ut så mye informasjo­n som mulig. Men hvor mye kan man egentlig forvente å få ut av denne etterforsk­ningen?

Da pressen begynte å spørre WADA om hva som kunne komme frem, kunne man se skuffelsen i ansiktet til flere.

– Saken er for gammel for tiltale. Vi er i ferd med å få noen juridiske råd, men hvis de ikke er aktive lenger, er det sannsynlig­vis ikke mye vi får gjort med det. Prøvene kan ikke testes lenger, og vi har heller ikke lov til å gå ut med noen navn. Det er der vi står i dag, sier direktør i WADA, Olivier Niggli, til Aftenposte­n.

Saken er altså 12 år gammel. Det betyr selvsagt ikke at alle utøverne har lagt opp. For dem som fortsatt er aktive, er situasjone­n en litt annen.

– Det vi ønsker, er å identifise­re noen utøvere. Er det fortsatt aktive vil vi informere idrettsfor­bundene og antidoping­myndighete­ne i landet, slik at de kan teste den utøveren ekstra mye. De kan ha dem på radaren, forteller Niggli.

Med andre ord kommer de aktive utøverne da på en overvåking­sliste. Det betyr at de kommer til å dopingtest­es ekstra hyppig. Likevel vil vi kanskje aldri få svar på hva som faktisk skjedde tilbake i 2006. Selv om løftet fra WADA er klart:

– Vi har bestemt oss for å gjøre så mye vi kan nå, sier Niggli.

 ?? FOTO: ANDRES KUDACKI, AP/NTB SCANPIX ?? Den spanske legen Eufemiano Fuentes skal etter sigende ha hjulpet en rekke idrettsutø­vere med å dope seg. Fortsatt har vi ikke fått svar på hvem.
FOTO: ANDRES KUDACKI, AP/NTB SCANPIX Den spanske legen Eufemiano Fuentes skal etter sigende ha hjulpet en rekke idrettsutø­vere med å dope seg. Fortsatt har vi ikke fått svar på hvem.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway