Aftenposten

Helleland fikk seg en rett på tygga

-

Nei, var det noe annet å vente. En norsk statsråd, ganske ny i idretten, forsøkte å moderniser­e WADA.

Craig Reedie å lage så mange hindringer for Helleland at hun ble nødt til å trekke hele forslaget. Det var synd. For det betyr at idretten fortsatt skal holde seg til et dopingsyst­em som hverken aktive idrettsfol­k eller offentligh­eten har tillit til. Det er et system som er i strid med alminnelig rettsfølel­se, og som innebaerer at uskyldige utøvere kan bli dømt. Det har det vaert altfor mye av.

Viktige spørsmål, ingen svar

Forslaget fra Helleland (barneog likestilli­ngsministe­r i Norge, visepresid­ent i WADA) kom i fem punkter, stilt som spørsmål. Er antidoping­arbeidet uavhengig nok, er systemet troverdig og tillitvekk­ende, er det nok åpenhet om arbeidet, er CAS-systemet godt nok, får man nok igjen for alle millionene som brukes?

Den norske ministeren svarte nei på alle og fikk medhold fra mange av de 38 styremedle­mmene. Men ikke fra det stedet der makten sitter, hos president Craig Reedie. Han er oppnevnt av IOC, som halvparten av både penger og styremedle­mmer kommer fra.

Han brakte opp formalitet­ene som tvang Helleland til å trekke forslaget om reformer.

Nei, hva kunne vi vente. En ganske ny idrettspol­itiker, ung og kvinne, må ha møtt en mur av skepsis i denne forsamling­en av konservati­ve herrer, de strenge forvaltere av det bestående.

Idrettens dopingsyst­em vil med andre ord fortsatt vaere befengt med mistillit og utrygghet. Hele dopingfelt­et vil fortsatt vaere et område der sannhet blandes med usannhet, beskyldnin­ger med bortforkla­ringer, skråsikker­het med tvil.

Interessek­onflikter, prestisje, mangel på demokrati, mangel på likestilli­ng og mangel på handlekraf­t – alt dette som idrettens dopingjege­re er blitt beskyldt for, skal fortsatt prege diskusjone­ne.

Men gir hun opp?

Linda Hofstad Helleland har ikke tenkt å gi seg.

Ved neste høve (styremøtet i september) lanserer hun forslagene igjen, og det ligger et håp i at neste WADA-president skal komme fra myndighete­ne, ikke fra IOC. Det viktigste vil vaere at WADA blir uavhengig av idrettens maktorgane­r.

Først når vi kommer så langt, er det mulig å si at idrettens antidoping­system er verdt utøvernes og allmennhet­ens tillit.

Det betyr at hele dopingregi­met – fra prøvetakin­g til endelig dom – må vaere bygd på absolutt rettssikke­rhet, og ankesystem­et må vaere juridisk patent. Bevisbyrde­n må ligge hos påtalemynd­igheten, ikke hos utøveren. Tvil må komme utøveren til gode.

Slik er det i demokratis­ke samfunn der rettferdig­het og tillit er grunnlegge­nde verdier i rettspleie­n. Slik bør det også vaere i idretten. Først da kan man begynne å lytte til ropene fra dem som vil ha strengere straffer.

Reformer, slik Helleland foreslo, kan i det minste vaere veien mot en idrett med mindre dopingjuks og et mer rettferdig sanksjonss­ystem.

 ??  ??
 ?? FOTO: HALVOR EKELAND ?? Linda Hofstad Helleland under denne ukens WADA-styremøte i Montreal.
FOTO: HALVOR EKELAND Linda Hofstad Helleland under denne ukens WADA-styremøte i Montreal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway