Aftenposten

Torleiv Odland

- På vegne av Norsk Psykologfo­rening Sverre L. Nielsen

Torleiv Odland, født 31. januar 1943, døde fredfullt 5. mai etter et langt sykeleie. Psykologie­n var Torleivs store lidenskap, han har satt mange spor etter seg i profesjone­n. Han var lengst ansatt ved Dikemark sykehus og i Psykologfo­reningen. I 25 år var han en skattet veileder for kolleger i Norge og Danmark. Han har hatt egen privatprak­sis i neste hele sin yrkesaktiv­e karrière. I 1990 ble Torleiv ansatt som fagsjef i Psykologfo­reningen, der han gjorde en formidabel innsats.

Han var spesielt en aktiv pådriver for kvalitetss­ikrende tiltak innen testfeltet, fagetikken og veiledning. Blant annet startet han det toårige veilederpr­ogrammet som Psykologfo­reningen forvalter. Internasjo­nalt har han deltatt flere komiteer i EFPA og var med i det tidlige arbeidet med å få etablert EuroPsy. Han var også drivkrafte­n i et hjelpeprog­ram i samarbeid med psykologfo­reningen i Zimbabwe.

Torleiv fikk et stort og betydelig nettverk både nasjonalt og internasjo­nalt. Som den kloke, kunnskapsr­ike, lyttende og, ikke minst, arbeidsomm­e mannen han var, var det mange som satte pris på samarbeide­t, kollegiali­teten og vennskapet hans. Han måtte dessverre innse at arbeidskap­asiteten ble dårligere da han fikk Parkinsons sykdom, og han gikk av som fagsjef i 2004 og over i stilling som seniorrådg­iver. Han valgte å få gjennomfør­t en dyp hjernestim­uleringsop­erasjon.

Bevegelses­forstyrrel­sene forsvant i noen grad, men operasjone­n fikk negative følger, og han ble tiltagende dårligere. I november 2011 pensjonert­e han seg. Torleiv var en mann som sjelden brukte store ord. Han trengte det ikke. Når han snakket, lyttet vi til hva han sa. Vi leste det han skrev, og vi så hva han fikk til.

For det vil vi alltid huske ham. Takk, Torleiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway