Aftenposten

Eksperter: Nå vil alt bli enda verre i Venezuela

-

FULLSTENDI­G SOM VENTET ble Nicolás Maduro valgt til president i Venezuela søndag. Den sittende presidente­n har gjort alt han kan for å bygge ned landets demokratis­ke institusjo­ner, og slik lagt veien åpen for sin egen valgseier. Mannen, som overtok etter mange års vanstyre under venstrepop­ulisten Hugo Chávez, har ikke lykkes i så mye annet enn å konsolider­e egen makt. Han har sviktet fullstendi­g i hovedoppga­ven: å løse problemer for sin egen befolkning, å lede dem ut av et nesten ubegripeli­g uføre.

Det eneste lyspunktet ved dette valget er at regimet synes å vaere tilnaermet aerlig i sin rapporteri­ng av valgoppslu­tningen, som er historisk lav. Det er et åpenbart tegn på en desillusjo­nert befolkning.

VENEZUELA ER IKKE ALENE om å streve med selv de mest fundamenta­le demokratis­ke verdier. Det er heller ikke alene om å slite med en økonomisk krise. Men det er oppsiktsve­kkende at et land som hadde en sterk økonomi, som hadde demokratis­ke institusjo­ner som fungerte noenlunde, har klart å gå i oppløsning så raskt. For det er det som har skjedd. Chavez’ økonomiske eksperimen­ter og trinnvise nedbygging av demokratie­t ga fart til det som må vaere en av vår tids raskest ekspandere­nde menneskesk­apte katastrofe­r. Maduro har gjort lite annet enn å forsterke de negative utviklings­trekkene fra Chavez’ presidentp­eriode. Det er ingenting som tilsier at Maduro har noen svar på problemene med sult, galopperen­de kriminalit­et, ukontrolle­rt prisstigni­ng, migrasjon og hjernefluk­t til naboland og sviktende offentlige tjenester.

Slik er Venezuela, som fra før slet med både korrupsjon og store forskjelle­r, nå blitt et land der vi snart knapt kan snakke om forskjelle­r lenger – stadig flere får en like elendig tilvaerels­e, der de sliter med å dekke de mest basale behov.

TILFELLET VENEZUELA ER UNIKT, men minner også om hvilke mekanismer som kan føre et land inn i en farlig spiral, urovekkend­e raskt. Det starter gjerne med en demokratis­k valgt leder. Så begynner den demokratis­k valgte lederen, under dekke av populistis­ke og kjappe løfter, å bygge ned begrensnin­gene for egen makt. Høyesteret­t svekkes, opposisjon­ens muligheter for å utfordre begrenses, mediene utsettes for press og sensur. Utfordres lederen på sin evne til å svare på befolkning­ens problemer, peker han utenfor eget land. Det finnes alltid noen der ute som kan få skylden. Verktøyene er kjente fra autoritaer­e regimer.

Utviklinge­n i Venezuela minner om at det tar lang tid å bygge opp et motstandsd­yktig demokrati. Er ikke motstandsd­yktigheten på plass, tar det forstemmen­de kort tid å rive det ned. Legg til en direkte skadelig økonomisk politikk, og vi får Venezuela.

Se også side 4, del 1

 ??  ?? Venezuelas negative utvikling fortsetter etter valget av Nicolás Maduro til president.
Venezuelas negative utvikling fortsetter etter valget av Nicolás Maduro til president.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway