Aftenposten

I Syria har Assad nå skaffet seg nesten ubegrenset kontroll

Bashar al-Assad har nå skaffet seg nesten ubegrenset kontroll.

- Tor Arne Andreassen Aftenposte­ns korrespond­ent

Forrige uke avsluttet de syriske opprørerne tilbaketre­kningen av 27.000 mennesker fra et område de har holdt i årevis.

De siste opprørerne ble busset ut av området ved Homs og Hama sentralt i Syria og sendt til det opprørskon­trollerte området i Idlib lenger nord.

Endringen på slagmarken i NordSyria det siste året er slående. Mens områdene kontroller­t av regimet så ut som et usammenhen­gende puslespill, er nå hele det sentrale Syria samlet under Assads styre (se kartene til venstre). Opprørerne­s enklaver i det sentrale Syria har forsvunnet en etter en. Samtidig har IS naermest blitt utradert.

Viktig motorvei blir tryggere

Med evakuering­en fra området som ligger mellom Hama og Homs, har president Bashar al-Assad oppnådd målet om å skaffe seg kontroll over hele det sentrale Syria.

Det skyldes blant annet den militaere støtten han har fått fra Russland og Iran.

Området som opprørerne trakk seg ut av, ligger rett ved en motorvei som er viktig for forbindels­en mellom det sørlige og det nordlige Syria. Tilbaketre­kningen gjør kommunikas­jonen sør nord enklere.

Hundretuse­ner evakuert

Det syriske regimets politikk har vaert å tilby opprørerne og deres familier fritt leide ut av områder som de ikke lenger klarer å forsvare. Det har gitt opprørerne en mulighet til å komme seg ut av en vanskelig situasjon, samtidig som regimet har sluppet å nedkjempe de siste opprørerne som har holdt et område.

Bare i løpet av de siste to månedene har 110.000 mennesker blitt evakuert til det nordvestli­ge Syria, anslår FN ifølge Reuters.

Cirka 27.000 mennesker er blitt evakuert fra enklaven ved Homs, mens 66.000 ble evakuert fra ØstGhouta ved Damaskus tidligere i vår. I slutten av 2016 ble 30.000 mennesker busset ut av Aleppo etter et av opprørerne­s største nederlag.

Ingen flere steder å flykte til

Det store spørsmålet i Syria nå er

om Bashar al-Assad kommer til å forfølge sin ambisjon om å gjenerobre hele Syria. I så fall kan Idlibprovi­nsen i det nordvestli­ge hjørnet av Syria vaere neste store mål.

Det kan i så fall fremtvinge en helt ny og potensielt enda verre situasjon for befolkning­en der. Hvis Assads haer og deres allierte bestemmer seg for å starte en stor offensiv mot Idlib, vil opprørerne nemlig ikke ha noe gjenvaeren­de sted å flykte til i Syria.

FN, represente­rt ved blant andre Jan Egeland, advarte i slutten av april om at situasjone­n i Idlib kunne utvikle seg til en humanitaer­e katastrofe.

Ny flyktnings­trøm til Tyrkia?

Idlib har opprinneli­g hatt en befolkning på cirka en million mennesker, men befolkning­en skal ha blitt doblet etter at mange har flyktet dit fra andre deler av Syria.

Disse to millioner menneskene risikerer å bli presset opp i et stadig mindre hjørne dersom en offensiv mot Idlib fører til nye tilbaketog for opprørerne.

En mulig utvei vil kunne vaere flukt til Tyrkia, der det allerede befinner seg mer enn tre millioner syrere. Men Tyrkia har forsterket kontrollen av grensen mot Syria og har bygget en av verdens lengste murer langs grensen. De har ivret for opprettels­e av såkalte sikre soner for sivilbefol­kningen i Idlib, og for bygging av flyktningl­eirer inne i Syria.

Løsning i Assads favør?

Syrias president var torsdag på et besøk hos Russlands president Vladimir Putin i Sotsji. Assad takket for den militaere hjelpen fra Russland, som siden september 2015 har snudd krigslykke­n i Assads favør.

Russland har måttet tåle hard kritikk for å støtte et regime som hevdes å ha mistet sin folkelige støtte, og for bombing som har krevd mange sivile liv.

Både Assad og Putin har sendt ut uttalelser om at det syriske regimets militaere fremgang kan bidra til å presse frem en politisk løsning. Det vil i så fall kunne innebaere at opprørerne vil føle seg presset til å godta at Assad får fortsette som Syrias leder, noe de til nå har nektet å gjøre.

 ??  ??
 ?? Istanbul ??
Istanbul
 ?? FOTO: SANA, AP/NTB SCANPIX ?? Bildet av president Bashar alAssad holdes høyt når regimets styrker rykker inn i en tidligere opprørskon­trollert landsby ved Homs.
FOTO: SANA, AP/NTB SCANPIX Bildet av president Bashar alAssad holdes høyt når regimets styrker rykker inn i en tidligere opprørskon­trollert landsby ved Homs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway