Aftenposten

Nå er åpen ild forbudt i alle kommunene rundt Oslo

All bruk av engangsgri­ller og åpen ild er forbudt i alle kommunene rundt Oslo.

- PÅL VEGARD HAGESAETHE­R HANS O. TORGERSEN EIRIK HUSØY

Varselet for skogbrannf­are lyser knallrødt på store deler av Østlandet. Og verre skal det bli – det er bare fint og tørt vaer i vente.

De siste dagene har brannvesen­et i Asker og Baerum, Follo og Øvre og Nedre Romerike innført totalforbu­d mot å bruke åpen ild i skog og utmark. Dette omfatter også bruk av engangsgri­ller i parker og andre steder.

– Man har lov til å grille hjemme hos seg selv, understrek­er vakthavend­e brannsjef Anders Martinsen

i Asker og Baerum.

Som kjent er det i utgangspun­ktet ikke tillatt å fyre opp bål mellom 15. april og 15. september. Men loven gir unntak der det opplagt ikke kan bli brann, som på tilrettela­gte bålplasser og på stranden.

Etter at totalforbu­det ble innført, er også bruk av engangsgri­ller på stranden og ild på bålplasser i marka i Akershus forbudt.

– Vi innførte forbudet rett før 17. mai, sier varabranns­jef Johan Stokkeland i Follo.

Dermed er Oslo omringet av kommuner som har innført et slikt forbud. Men foreløpig har du lov til å fyre opp engangsgri­ller og bål på bålplasser i Oslo.

Avventer situasjone­n

Søndag kveld tente Synne Bomo Johannesse­n, Marte Raknerud Hoel og Gunstein Ildjarnsta­d bål på en av bålplassen­e ved Sognsvann i Oslo. – Vi følger selvsagt spilleregl­ene hvis det kommer et forbud, sier de tre.

Vakthavend­e stabssjef Fredrik Frøland i Brann- og redningset­aten i Oslo sier brannvesen­et følger med på situasjone­n og har dialog med naboene.

– Det er ikke aktuelt å innføre noe totalforbu­d i Oslo ennå, sier Frøland.

Han forklarer det med at faren i Oslo er størst på Blindern, men der er det lite skog. I Marka er faren foreløpig noe mindre.

– Men vi oppfordrer folk til å vaere forsiktige. Det tørker fort opp i Marka, sier Frøland.

Skogbrannf­aren beregnes etter en formel basert på nedbør, lufttemper­atur og luftfuktig­het. Et resultat over 40 betyr «stor fare» og et resultat over 70 «meget stor fare».

For øyeblikket er skalaen sprengt flere steder i landet, med tall som 140 på Kongsberg og 130 i Hønefoss. På Blindern er tallet 76.

Tallene for skogbrannf­are skal bli enda høyere, ifølge varslene fra yr.

Brannvesen­et og Sivilforsv­aret er i høy beredskap. Direktorat­et for samfunns sikkerhet og beredskap( DSB) har fireheliko­ptre i beredskap i Sør-Norge. Dis seerstasjo­ner t på Torp, Kjeller, Vaernes og Stavanger.

– Vaer på vakt!

Brann og redningssj­ef i Nedre Romerike, Jan Gaute Bjerke, har følgende råd til publikum:

Vaer årvåken. Meld fra hvis du ser røyk, men også hvis du observerer noen som er uforsiktig­e med ild. Det er bedre å melde fra én gang for mye enn for lite.

Røykere bør vaere forsiktige med å slenge fra seg sneiper i grøftekant­en.

Brannvesen­et planlegger en stor skogbrannø­velse i Hakadal utenfor Oslo 29. mai, for å vaere godt forberedt til eventuelle branner.

– Den kommer vi til å gjennomfør­e, så sant det er forsvarlig ut fra forholdene, sier Bjerke.

Flom

Kristian Gislefoss, vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk institutt, sier at det er vanlig med høy skogbrannf­are på denne tiden av året.

Snøen er borte, og samtidig har det vaert høye temperatur­er og lite nedbør. Det er også sjeldnere ettermidda­gsbyger i mai. Det er mer vanlig i sommermåne­dene.

I noen av områdene med høy skogbrannf­are, som for eksempel Eidsvoll, er det fortsatt flomvarsel. Gislefoss forklarer det med at de høye temperatur­ene gir mye smeltevann. Samtidig gjør ikke flommen at terrenget rundt blir fuktig.

– Beveger du det noen hundre meter unna elven, kan det vaere veldig tørt i terrenget, sier meteorolog­en.

– Den store skogbrannf­aren kan fort omfatte hele Sør-Norge i løpet av uken, sier Gislefoss.

Vi kan få temperatur­er over 25 grader i neste uke, og det tørre vaeret vil fortsette.

 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? Foreløpig har du lov til å fyre opp engangsgri­ller og bål på bålplasser i Oslo. F.v. Synne Bomo Johannesse­n, Marte Raknerud Hoel og Gunstein Ildjarnsta­d hadde tent bål ved Sognsvann søndag kveld.
FOTO: HANS O. TORGERSEN Foreløpig har du lov til å fyre opp engangsgri­ller og bål på bålplasser i Oslo. F.v. Synne Bomo Johannesse­n, Marte Raknerud Hoel og Gunstein Ildjarnsta­d hadde tent bål ved Sognsvann søndag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway