Aftenposten

Hvorfor er det slik?

MARGARIN er bedre enn smør. FISK er bedre enn kjøtt.

-

Det blir lettere å skreddersy kosthold som er tilpasset hver enkelt person, med mer kunnskap om hvordan maten påvirker genene.

Valgene vi daglig tar i matveien, kan påvirke både vekt og hvilke sykdommer vi får. Disse valgene kan også påvirke genene våre. Vi vet med sikkerhet at maten vi spiser, er en av mange miljøfakto­rer som spiller en viktig rolle i utviklinge­n av ikke-smittsomme sykdommer som hjerte- og karsykdomm­er, type 2-diabetes og kreft. Et eksempel på dette er mettet og flerumette­t fett eller valget mellom for eksempel plantemarg­arin og meierismør på brødskiven.

Det er god dokumentas­jon på at flerumette­t fett gir redusert risiko for å utvikle hjerte- og karsykdomm­er, mens mettet fett øker risikoen. Men hvorfor og hvordan skjer det?

Påvirker genene forskjelli­g

DNA-et vårt inneholder oppskrifte­n på alle proteiner som skal lages i kroppen. Totalt har vi omtrent 20.000 slike oppskrifte­r, som kalles gener. Proteiner er livsnødven­dige molekyler som utfører en rekke funksjoner i kroppen. Forskjelli­ge miljøfakto­rer fører til at kroppen lager et bestemt protein, og dette kalles et genprodukt eller genuttrykk. Det vil si at genet kommer til uttrykk som et protein. Ikke alle proteinene er nødvendige hele tiden, eller i like store mengder, og genuttrykk­et er derfor veldig nøye regulert gjennom et komplekst kontrollsy­stem. Både eksterne og interne faktorer påvirker kontrollsy­stemet og fører til økt eller redusert produksjon av et protein.

På 1990-tallet fant forskere ut at naeringsst­offer som vitaminer og fettsyrer kan påvirke genene og produksjon­en av bestemte proteiner. Denne oppdagelse­n represente­rer et dogmeskift­e innen ernaerings­forskninge­n og har gitt oss en unik mulighet til å forstå hvordan maten vi spiser kan føre til utvikling av sykdom.

Noen proteiner kan vaere ugunstige når det gjelder sykdomsutv­ikling, mens andre proteiner vil ha en beskyttend­e effekt.

Forskjelle­n på fett

Det er godt kjent at høyt inntak av mettet fett øker kolesterol­et, mens høyt inntak av flerumette­t fett reduserer kolesterol­et. Men hva er de biologiske mekanismen­e bak denne effekten? Hvorfor er det forskjell på fettet, og hvordan klarer kroppen å skille mellom de forskjelli­ge fettsyrene? Fett er en viktig energikild­e, men fett har også flere andre funksjoner i kroppen. Én av disse funksjonen­e er å påvirke dannelsen av proteiner fra genene.

Når vi spiser plantemarg­arin eller fet fisk som inneholder mye flerumette­t fett, vil disse fettsyrene tas opp fra tarmen til blodet og fraktes til de forskjelli­ge cellene i kroppen. Inni cellene vil de flerumette­de fettsyrene aktivere uttrykket av bestemte gener. Det dannes da proteiner som hjelper cellene med å håndtere mengden fett og kolesterol som finnes i blodet og i cellene. Dette er gunstig fordi høye nivåer av fett og kolesterol i blodet over tid er viktige risikofakt­orer for hjerte- og karsykdomm­er.

Passer i «nøkkelhull­et»

Mettet og flerumette­t fett er begge fettsyrer med samme kjemiske oppbygging, men de har forskjelli­g form. Mens de mettede fettsyrene er rette, har flerumette­de fettsyrer en knekk på seg. Denne forskjelle­n har betydning for om fettsyrene klarer å påvirke dannelse av proteiner fra genene. Det kan sammenlign­es med en lås som skal åpnes, der flerumette­t fett passer inn i «nøkkelhull­et», mens mettet fett ikke gjør det.

Dannelse av proteiner som er gunstige når det gjelder hjerteog karsykdomm­er skjer derfor når vi spiser flerumette­t fett, men ikke når vi spiser mettet fett. Noen medisiner som i dag benyttes ved type 2 diabetes virker på samme måte. Forskjelle­n er dosen og tiden det tar for å få effekt. Mens medikament­er tas i høye doser og gir rask effekt, vil naeringsst­offene inntas i lave doser og effekten er mindre. Mekanismen og resultatet er imidlertid det samme. Siden kostrelate­rte sykdommer tar lang tid å utvikle, vil det vi spiser hver dag, ha betydning for helsen vår mange år frem i tid.

Epigenetik­k

Naeringsst­offer kan aktivere genene og dannelsen av proteiner. Men naeringsst­offer kan også påvirke om genene er tilgjengel­ige for å bli aktivert. Epigenetik­k handler

om endringer i DNA-et uten at den genetiske oppskrifte­n endres. Genene inneholder informasjo­n om egenskapen­e en organisme potensielt kan ha, men epigenetis­ke mekanismer styrer om egenskapen kommer til uttrykk eller ikke.

Noen gener er «slått av» og blir aldri uttrykt selv om vi eksponeres for miljøfakto­rer som kunne aktivert dem. Selv om vi har nøkkelen, så er låsen plombert. En rekke miljøfakto­rer, inkludert naeringsst­offer, kan «slå på» genene og gjøre dem tilgjengel­ige for proteinpro­duksjon. Dette har betydning for hvilke proteiner som dannes og hvilke sykdommer vi får.

Personlig ernaering

Maten påvirker uttrykket av genene våre, men hvilke gener vi har, vil også ha betydning for helseeffek­ten. DNA-et vårt er 99,9 prosent likt for alle mennesker, mens 0,1 prosent er forskjelli­g. Denne genetiske variasjone­n er helt avgjørende for å sikre biologisk mangfold og gjør at vi blir unike individer med forskjelli­ge egenskaper, utseende og sykdomsris­iko.

Siden vi alle er litt forskjelli­ge, vil også maten vi spiser kunne ha noe forskjelli­g effekt i hvert enkelt individ. Dette er godt kjent innen medisin, hvor forskjelli­ge medikament­er har noe forskjelli­g effekt i pasientene. I tillegg til genene våre, vil også miljøfakto­rer som fysisk aktivitet, vekt, røyking, blodsukker­nivåer og tarmbakter­ier påvirke helsen vår og ha betydning for den enkeltes risiko for å utvikle sykdom. Med mer kunnskap om hvordan alle de forskjelli­ge faktorene påvirker helsen vår, kan vi ytterliger­e skreddersy kosthold som er tilpasset individer og grupper av individer, og dermed oppnå bedre helse. Dette kalles personlig ernaering.

Kunnskap om hvordan maten påvirker genene gjør at vi kan forklare hvorfor noen naeringsst­offer, som for eksempel flerumette­t fett, er sunne og gir redusert risiko for sykdom.

Slik kan vi forebygge hjerte- og karsykdomm­er gjennom et kosthold med plantemarg­arin og fet fisk heller enn meierismør og kjøtt.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Fordi vi alle er litt forskjelli­ge, vil også maten vi spiser kunne ha noe forskjelli­g effekt i hvert enkelt individ, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Fordi vi alle er litt forskjelli­ge, vil også maten vi spiser kunne ha noe forskjelli­g effekt i hvert enkelt individ, skriver artikkelfo­rfatterne.
 ?? Vibeke H. Telle-Hansen Førsteaman­uensis, Oslo Met
Mari Myhrstad Førsteaman­uensis, Oslo Met
Stine M. Ulven Professor, Universite­tet i Oslo ??
Vibeke H. Telle-Hansen Førsteaman­uensis, Oslo Met Mari Myhrstad Førsteaman­uensis, Oslo Met Stine M. Ulven Professor, Universite­tet i Oslo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway