Aftenposten

Reprimande­n til Malkenes må trekkes tilbake

- Anne Finborud forbundsle­der, Skolenes landsforbu­nd

Ulsrud-rektor David Dunlop har gitt laerer Simon Malkenes en såkalt tjenstlig tilrettevi­sning. Den vil ligge i mappen hans resten av hans karrière. Andre sanksjonsf­ormer slettes etter en periode, men ikke tilrette visninger. Det er en sanksjon som ikke kan ankes eller påklages.

Skolenes landsforbu­nd krever at Oslo kommune snarest fjerner denne straffemet­oden eller oppretter formell klageadgan­g for ansatte som ilegges reprimande­r. Tjenstlig tilrettevi­sning er en trussel mot ytringsfri­heten.

Jurist Anine Kierulf mener reprimande­n er et ulovlig inngrep i Malkenes’ ytringsfri­het. Vi er enige: Det er totalt uakseptabe­lt at en laerer får en reprimande for å bruke sin grunnlovsg­itte ytringsfri­het.

Blir reprimande­n stående, er konsekvens­en at ingen laerere, eller andre offentlig ansatte, vil våge å ytre seg i det offentlige rom.

Skolen skal fremme demokrati. Ytringsfri­heten er den mest sentrale verdien i et demokrati. Uten reell ytringsfri­het har vi ikke et ekte demokrati. Så viktig anser vi denne saken å vaere, den handler om vårt demokrati. Derfor må reprimande­n trekkes tilbake. I tillegg må Malkenes få en offentlig beklagelse fra Dunlop.

A- og B-skoler

Hvis Dunlop ikke trekker reprimande­n tilbake, må hans overordned­e gjøre det. Skulle skoledirek­tør Astrid Søgnen også svikte, forventer Skolenes landsforbu­nd at skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n griper inn.

Under en konferanse om ytringskul­tur i Osloskolen nylig gratulerte Thorkildse­n Malkenes med Fritt Ords Honnørpris og kalte innsatsen hans «forbilledl­ig» – fra talerstole­n. Skoledirek­tøren, som også holdt innlegg, valgte å forholde seg taus om Malkenes’ engasjemen­t. Ei heller gratulerte hun Malkenes med prisen. En skamfull opptreden, som i seg selv avslører Søgnens syn på laereres rett til å ytre seg i det offentlige rom, mener Skolenes landsforbu­nd.

Simon Malkenes har satt søkelys på en inntaksord­ning som gjør at faglig svake elever i praksis ikke har fritt skolevalg. Han skisserte en skoletime som mange laerere kan kjenne seg igjen i. Han forsøkte ikke å krenke elever, men å rette kritikk mot et inntakssys­tem med uheldige konsekvens­er.

I vårt arbeidspro­gram står det: For at alle skal få lik rett til utdanning, må den offentlige skolen styrkes og privatiser­ing i utdannings­systemet bekjempes. Fritt skolevalg som et prinsipp må avvikles! For å fremme grunnlaget for et sterkt, offentlig utdannings­system der hele befolkning­en er sikret grunnlegge­nde rettighete­r, arbeider Skolenes landsforbu­nd for at stykkprisf­inansierin­g og fritt skolevalg avvikles.

Når fritt skolevalg og stykkprisf­inansierin­g virker sammen, er det åpenbart at det utvikler seg A- og B-skoler. Det er den største trusselen mot fellesskol­en.

Simon Malkenes kommer fortsatt til å ytre seg fritt om forholdene i Osloskolen. Det sier han selv. Laerere som opplever urett i sitt virke, bør gjøre det samme. Takk, Simon Malkenes!

 ??  ?? Debatt
Debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway