Aftenposten

Har tiden gått fra NATO?

-

EU bygger sitt eget forsvarssa­marbeid. Er ikke NATO bra nok lenger? Jean-Claude Juncker ønsker seg en fullintegr­ert forsvarsun­ion innen 2025. Det er et hårete mål når det til og med er kontrovers­ielt at Pescos hovedkvart­er ligger i Paris.

I forrige uke møttes forsvars folk, utenrikspo­litikere og andre med interesse for geo politiske utfordring­er på sikkerhets­konferanse­n Globsec i Bratislava.

Politisk sett er dette det naermeste undertegne­de har vaert ved å besøke Davos. Her var diskusjone­ne i hovedsak preget av en grunnlegge­nde enighet om at mer EU er bedre enn mindre EU. I en paneldisku­sjon ordla den britiske ordstyrere­n seg slik: «Jeg skal unngå å nevne apokalypse­ns fire ryttere: Putin, Trump, Brexit og IS.»

Ettersom mer EU er løsningen på det meste i dette åndelige landskapet, er unionens forsvarssa­marbeid P esc o( Permanent Structured Cooper at ion) noe som diskuteres med stor entusiasme. Mange vil mene at et slikt felles forsvar er noe EU burde hatt hele tiden. Hva er vel en føderasjon­s lignende union med felles valuta uten felles voldsmonop­ol?

Men det er ikke et felles voldsmonop­ol Pesco skal vaere; ambisjonen­e er foreløpig langt mer forsiktige enn som så. Hittil er planen å bruke halvannen milliard euro pr. år frem til 2020 på blant annet fellesmil i ta er opp la e ring, standardis­ering av militaert radiosamba­nd, opprettels­e a vet tyskledet logistikks­enter, etterretni­ngs utveksling om c y ber trusler og sist, men ikke minst: felles militaere styrker (EUFOR) til bruk dersom det skulle oppstå en krise.

På den positive siden er det en nittitalls­aktig atmosfaere av optimisme over prosjektet – Pesco skal kun vaere til forsvarsbr­uk, og det skal bidra til å styrke NATO, ikke svekke det. På den negative siden er det mange elefanter i rommet: Hva vil for eksempel Viktor Orbán gjøre med et felles europeisk forsvar – det samme som Angela Merkel? Og hva skjer når enkelte av landene er medlem av Pesco, men ikke NATO? Eller omvendt?

Svekker det NATO?

I panelet der Pesco var diskusjons­tema denne solfylte vårdagen i Bratislava, satt blant andre den franske politikere­n og EU-parlamenta­rikeren Ar naud Danjean og den tyske CSU-politikere­n og stats se kreta e ren for forsvarsmi­nisteriet Thomas Silberhorn. Noen i salen stilte et spørsmål om et slikt EU-samarbeid om forsvar ikke kunne sies å utfordre NATO. Hva er det EU skal forsvare seg mot, som ikke NATO er villig eller i stand til å forsvare?

Franskmann­en Danjean ble umiddelbar­t irritert. Han var lei av denne evinnelige innvending­en om at det pågår noen konkurrans­e mellom Pesco og NATO. Alt som styrker Pesco, styrker NATO, argumenter­te han.

Silberhorn var enig, dessuten er nesten alle medlemslan­dene i EU også medlemmer av NATO, la han til. Da ble han umiddelbar­t imøtegått, for slik er det på ingen måte.

Ja til Pesco, nei til NATO

For å begynne med det mest opplagte problemet: Det er mange EU-land som av nøytralite­t s hensynikke­erme d lemmer av NATO. Vårt naboland Sverige er ett av dem, Finland et annet, for ikke å glemme Østerrike og Irland. Men disse fire landene er likevel medlemmer av Pesco.

Det er vanskelig å se noen prinsipiel­l grunn til at Pesco skulle vaere noe mindre nøytralite­t s utfordrend­e enn NATO. Begge deler handler om forsvarssa­marbeid. Hvorfor sier de ja til Pesco når de ikke vil vaere medlemmer av NATO?

Men problemene stopper ikke der. To av EU-landene er medlemmer av NATO, men har sagt nei til Pesco: Danmark og Storbritan­nia. Sistnevnte er ikke saerlig overrasken­de, ettersom Storbritan­nia skal ut av EU neste år. Danmark påberoper seg et forbehold om at landet ikke vil samarbeide om forsvar, og vil heller delta i et sivilt samarbeid om forskning og innkjøp av materiell.

Ta skjebnen i egne hender

Gnisningen­e mellom USA og EU har vist seg synlig på mange områder siden Donald Trump ble valgt til president i USA. Etter møtet i stormakts klubben G7 i fjor uttalte Angela Merkel at «tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er til en viss grad forbi», og la til at «vi europeere må ta skjebnen i egne hender».

Det er første gang europeiske skattepeng­er brukes på felles forsvar, som det nå gjøres gjennom Pesco. At det er et vannskille, er det ingen tvil om.

Men hvor effektivt samarbeide­t vil bli, gjenstår å se. Jean-Claude Juncker, EUkommisjo­nens president, ønsker seg en fullintegr­ert forsvarsun­ion innen 2025. Det er et hårete mål når det til og med er kontrovers­ielt at Pescos hovedkvart­er ligger i Paris.

 ?? FOTO: YVES HERMAN / NTB, SCANPIX ?? EU-topper stilte opp til avfotograf­ering da Pesco ble lansert i desember 2017.
FOTO: YVES HERMAN / NTB, SCANPIX EU-topper stilte opp til avfotograf­ering da Pesco ble lansert i desember 2017.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway