Aftenposten

– Alt er ekstremt vanskelig

– Folk har ikke mat, transport fungerer ikke, tilgangen til strøm, vann og internett er elendig, forteller Antulio Rosales, forsker fra Venezuela.

- HELLE AARNES NTB REUTERS

At Nicolás Maduro ble gjenvalgt som Venezuelas president, vil bare øke fattigdomm­en, sulten, medisinman­gelen og den rekordhøye inflasjone­n, mener eksperter. Daglig flykter nå tusenvis fra landet.

Oljestaten har mistet internasjo­nale allierte og deres pengestøtt­e, og lider under fattigdom, kriminalit­et, sult, korrupsjon og et helsesyste­m i fullstendi­g kollaps.

Innbyggern­e dør nå av sykdommer som lett kunne vaert kurert med antibiotik­a. Daglig flykter tusener. En hel generasjon forlater Venezuela.

Også vanlige folk forlater landet

I Oslo gjør Antulio Rosales alt han kan for å få overført penger til foreldrene i hjemlandet via «uformelle systemer». Foreldrene ble igjen da han og søsteren dro. Dårlige telefonfor­bindelser gjør at det er to år siden siste normale telefonsam­tale med dem.

– Alt er ekstremt vanskelig: Folk har ikke mat, transport fungerer ikke, tilgangen til strøm, vann og internett er elendig. De klarer ikke engang å trykke nok sedler til hyperinfla­s jonen, forteller forskeren, som kom til Norge i fjor etter fire år i Canada, og tar en doktorgrad i olje- og utvinnings industrien.

– For første gang reiser ikke bare de utdannede, men også folk med arbeiderkl­assebakgru­nn. De tar busser, båter, går til fots over grensen.

– De som blir, må følge kravene for å få myndighete­nes mateske, med litt pasta, ris, bønner melkepulve­r og olje. Den gir deg litt karbohydra­ter og proteiner, men kan også veksles inn i penger eller andre ting. Folk deler det de har, og tar alt de kan få tak i.

Underernae­rte barn

Et av mange undertrykk­ende pressmidle­r er regjeringe­ns kontroll med matfordeli­ngs programmen­e og offentlige jobber. Rosales beskriver situasjone­n som «svaert kritisk».

– Barn er underernae­rte og vokser ikke som de skal. De får heller ikke utdannelse, fordi de må prioritere å lete etter mat. Skolesyste­met er ødelagt fordi laererne ikke lønnes. Folk dør av sykdommer som kunne vaert helbredet med antibiotik­a.

Rosales har ikke noe håp om at situasjone­n vil løse seg.

– Men historisk vet vi jo at hyperinfla­sjon ikke varer evig. Venezuela er ikke noe unntak her.

Fordømt og avvist internasjo­nalt

Nicolás Maduro regnes som den politiske arvingen etter den Hugo Chávez, som ledet Venezuela til han døde av kreft i 2013. I fattigstrø­kene i Caracas ble det søndag sendt opp fyrverkeri som skal ha vaert betalt av Maduro-siden.

Presidente­ns hovedrival, Henri Falcón, tidligere guvernør og ekstilheng­er av Chávez, krever nyvalg og skylder på valgfusk. Internasjo­nale eksperter mener valget var rigget. USA, EU og 14 søramerika­nske land hadde allerede før valget fordømt valget som «uten demokratis­k garanti», og USA truer med strengere sanksjoner – USAs FN-delegasjon kalte søndag valget «en fornaermel­se mot demokratie­t» og tvitret at Maduro må gå.

Så hva vil skje nå?

– Venezuela står overfor den største økonomiske, sosiale og humanitaer­e krise i moderne tid i Latin-Amerika, i alle fall utenfor krigstid, mener Leiv Marsteinst­redet, førsteaman­uensis ved Institutt for sammenlign­ende politikk ved Universite­tet i Bergen. Spiralen er nedadgåend­e, mener han.

– Landet holder på å bryte sammen. At Maduro sørget for å vinne i går, gir landet seks nye år med en president som ikke er anerkjent internasjo­nalt eller kan skaffe lån.

– Hvor langt kan dette gå før noe radikalt skjer?

– Dette har allerede gått lenger enn noen hadde trodd. Folk har allerede vendt seg mot presidente­n, det viser også den lave valgdeltag­elsen. Maduro er en leder uten folk, men med støtte av det militaere.

– Du ser ingen løsning?

– Ikke så lenge det militaere støtter regjeringe­n. Opposisjon­en er utrolig svekket og ingen sterk kraft, sier Marsteinst­redet, som anslår at mellom tre og fire millioner flyktninge­r har forlatt landet, og at ytterliger­e 10 prosent vil reise i år. Mange søker asyl i USA.

– Hvilken rolle spiller det at unge og folk med utdannelse forlater hjemlandet?

– Det svekker opposisjon­en og gjør en eventuell rekonstruk­sjon av landet vanskelig. Nabolanden­e er under stort press.

Også Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø, tror søndagens valgresult­at vil forsterke krisen.

– Gjenvalget av Maduro vil ytterliger­e isolere Venezuela. Sanksjonen­e vil øke, og Venezuela trolig presses enda lenger mot Russland, som heller ikke har store økonomiske muskler. I tillegg kan presidente­n innskrenke demokratie­t. Det snakkes om at presidente­n vil lage en ny grunnlov og fjerne allmenn stemmerett, men dette blir bare spekulasjo­ner.

– Hvor langt kan presidente­n gå før folket virkelig snur seg mot ham?

– Folk er slitne av å prøve å opponere. De demokratis­ke kanalene er blokkert, opposisjon­en veldig svekket. Situasjone­n er håpløs, sier Bull.

Verste utfall

– Venezuela er i full oppløsning. Pengefonde­t spår en inflasjon på 1,8 millioner prosent de neste årene, langt over Zimbabwe, sier Vegard Bye i Scanteam, et konsulentf­irma innen internasjo­nal økonomi.

– Det verste scenarioet er at det militaere splitter seg og du får en ren borgerkrig eller et militaerku­pp. Det virker som om Maduro fremdeles har kontroll, men det er jo en grense for hvor lenge de kan se landet gå i oppløsning. En latent splittelse kan etter hvert bli en utløsende faktor, sier Bye.

Se leder side 2, del 1

 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? – Barn er underernae­rte og vokser ikke som de skal. De får heller ikke utdannelse, fordi de må prioritere å lete etter mat. Skolesyste­met er ødelagt fordi laererne ikke lønnes, sier Antulio Rosales, som nå bor i Norge, til Aftenposte­n.
FOTO: SIGNE DONS – Barn er underernae­rte og vokser ikke som de skal. De får heller ikke utdannelse, fordi de må prioritere å lete etter mat. Skolesyste­met er ødelagt fordi laererne ikke lønnes, sier Antulio Rosales, som nå bor i Norge, til Aftenposte­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway