Aftenposten

Nå tror han fullt og helt på klimaendri­nger – likevel

- KJETIL HANSSEN

NASAs nye toppsjef, Jim Bridenstin­e, avslører sitt nye syn på klimaendri­nger:

De er reelle, og mennesker bidrar i stor grad til dem.

Mens tidligere NASA-sjefer ofte er blitt godkjent enstemmig i USAs senat, fikk Jim Bridenstin­e jobben med hårfint flertall:

50 mot 49 stemmer.

Hans klimaskept­iske holdning var én av grunnene til at demokraten­e mobilisert­e.

Senator Tammy Duckworth utnyttet en ny regel og hadde med seg sin nyfødte baby inn i salen i et forgjeves forsøk på blokkere Bridenstin­e.

Utvikling i holdninger

Nå kommer det imidlertid helt nye toner fra den nye lederen for den amerikansk­e romfartsad­ministrasj­onen.

Bridenstin­e sier hans holdning til spørsmålet om globale klimaendri­nger har «utviklet» seg.

17. mai holdt han et offentlig møte i NASAs hovedkvart­er og svarte på spørsmål.

– I betydelig grad

– Jeg skal vaere svaert åpen, sa Bridenstin­e da han ble spurt om klima.

NASA er involvert i en rekke sentrale forsknings­programmer om klimaendri­ngene.

– Jeg benekter ikke konsensus om at klimaet endrer seg. Jeg tror fullt og fast på – og vet – at klimaet er i endring. Jeg vet også at vi mennesker i betydelig grad – in a major way – bidrar til dette. Karbondiok­sid er en drivhusgas­s. Vi slipper den ut i atmosfaere­n i store mengder, og den drivhusgas­sen varmer opp planeten. Det er det som skjer, og vi er ansvarlige for det, sa Bridenstin­e.

Var vag i fjor

Tidligere har han, etter at tornadoer herjet hjemstaten Oklahoma, refset Obama for å satse for mye penger på klimaforsk­ning og for lite på uvaersvars­ling. Han har også trukket frem solsykluse­r og havsykluse­r som hovedårsak­er til klimaendri­nger. I november i fjor ble han grillet i Senatet i prosessen for å bli NASA-sjef. Da vedgikk han at mennesker «har bidratt» til klimaendri­nger, men var svaert vag om menneskehe­tens bidrag var vesentlig.

President Trump trakk 1. juni fjor USA ut av den internasjo­nale Paris-avtalen om klima. Han begrunnet dette med at avtalen var skadelig for USAs økonomi og rammet landet urettferdi­g hardt. Da Aftenposte­ns korrespond­ent møtte Trump i Det hvite hus i januar, åpnet han døren på gløtt for kanskje å vaere med i avtalen igjen hvis den slår bedre ut for USA, men dette ansees ikke som veldig sannsynlig.

Med de nye uttalelsen­e er Bridenstin­e kanskje den i Trumps regjerings­apparat som har gått lengst i å erkjenne menneskers ansvar for varmere klima. En av hans partifelle­r, Mo Brooks fra Alabama, antydet samme dag i en komitéhøri­ng at store steiner som faller fra Dover eller California­s kyst og ut i havet, kan klandres for stigende havnivå.

Til orde for upartisk forskning

På møtet sa han også at «NASA er den institusjo­nen med den nødvendige troverdigh­et til å utføre forskning for å forstå klimaendri­ngene bedre enn hittil.» Han ville også berolige tilhørerne med å påpeke at USAs budsjett for forskning på Jordens tilstand i 2019 blir det nest høyeste noen gang.

– Vi må sørge for at NASA fortsetter med forskninge­n. Og vi må sørge for at forskninge­n er uten partisk og politisk retorikk, sa Bridenstin­e.

Spørsmålet til sjefen om klima kom fra NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) i California. JPL driver blant annet prosjektet OCO som fra verdensrom­met måler mengden karbondiok­sid i atmosfaere­n – eller «ser jorden puste fra rommet», som de selv beskriver det.

NASA-sjefen benyttet anledninge­n til å avlive rykter om at neste steg – OCO3 – av dette oppdraget er avlyst.

Vraker et program, lanserer nytt

Nylig ble det kjent at NASA vraker et av sine programmer, kalt CMS, for å overvåke drivhusuts­lipp. Dette er imidlertid et forholdsvi­s lite program til ca. ti millioner dollar.

En NASA-talsmann har sagt at organisasj­onens evne til å følge med på verdens utslipp i liten grad påvirkes av nedleggels­en. For eksempel vil et annet prosjekt, Gedi, som skal følge med på verdens skoger, bli installert på den internasjo­nale romstasjon­en senere i år.

En tiendedel til jordkloden

Bridenstin­e har vaert pilot i USAs forsvar og direktør ved et luftfartso­g rommuseum i Tulsa. Siden han ble valgt inn i Representa­ntenes hus i 2013, har han vaert sterkt involvert i romfartssa­ker. NASAs årsbudsjet­t ligger på rundt 19 milliarder dollar – omtrent 150 milliarder kroner.

Omtrent en tiendedel av det brukes til å overvåke jordkloden. Donald Trumps regjering har forsøkt å kutte i denne virksomhet­en, men er blitt hindret fordi de har måttet inngå kompromiss­er med demokrater for å få budsjetten­e vedtatt.

 ?? FOTO: BILL INGALLS, NASA ?? NASA-sjef Jim Bridenstin­e stilte 17. mai opp til et åpent møte med NASA-ansatte og svarte på spørsmål.
FOTO: BILL INGALLS, NASA NASA-sjef Jim Bridenstin­e stilte 17. mai opp til et åpent møte med NASA-ansatte og svarte på spørsmål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway