Aftenposten

De er skremt av de unges passivitet. Nå slår stjernene alarm.

Da det viste seg at 70-åringer er mer aktive enn 15-åringer, reagerte Mats Møller Daehli og Caroline Graham Hansen.

- KURT B. M. HAUGLI Ullevål hageby

– Lek og aktivitet er helt sentralt for en god oppvekst, mener de to som har skrevet en kronikk om ungdom og passivitet.

De er to av de mest talentfull­e unge norske fotballspi­llerne. De er gode venner og tjener alminnelig godt på å spille fotball i Tyskland. Begge er fast i troppene til norske landslag.

Egen utvikling og karrière er ikke det eneste som opptar dem. I et leserbrev som står på trykk i tirsdagens utgave av Aftenposte­n slår Mats Møller Daehli og Caroline Graham Hansen alarm. En stillesitt­ende barndom og ungdom hvor skjermen stjeler tid og oppmerksom­het, går på helsen løs for unge nordmenn.

De er bekymret, og de vil bidra til oppmerksom­het om hvordan skjermbruk er i ferd med å ødelegge helsen til barn og unge.

Mats Møller Daehli sitter på kafé på Damplassen ikke langt fra Ullevaal stadion. Han snakker om noe han brenner for. Medforfatt­er av leserinnle­gget, Caroline Graham Hansen, er opptatt med tysk cupfinale og Champions League-finale for sin klubb Wolfsburg. Han spilte sin siste seriekamp for sin tyske klubb St. Pauli for bare noen få dager siden. Etter å ha vaert plaget med skader hadde han en god avslutning av sesongen.

Leken viktigst

Det var i området rundt Damplassen han vokste opp. Det handlet om en barndom full av aktivitet og ikke minst fotballspi­ll.

– Jeg vokste opp med leken som viktig del av hverdagen. Selvfølgel­ig spilte vi mye fotball, men vi gjorde så mye annet og variert. Spikket spyd som vi kastet, spilte håndball, arrangerte vår egen Tour de France-lek og så videre, og så videre.

Nå innser han at det bare på de 10 årene som har gått siden han selv var 13 år, har det skjedd mye som gjør ham og Caroline Graham Hansen bekymret.

– Jeg var ung noen år før revolusjon­en med sosiale medier kom. Nå har ungene tidlig Snapchat, Facebook, Instagram og mobilspill i stort utvalg. Det er lett for at det blir veldig mye skjermtid, sier han.

40 timer bom stille

I leserinnle­gget i Aftenposte­n peker de på at utviklinge­n har gått fre. bekymrings­full, til naermest kritisk.

«Rundt oss tilrettele­gges det stadig bedre for at barn og unge skal sitte stille. Norske gutter mellom 11–16 år sitter stille 40 timer pr. uke – utenom skoletid. Norske 15-åringer er mindre aktive enn norske 70-åringer. Og det er et langt stykke igjen til myndighete­nes kostholdsm­ål er nådd. Dette vil vi gjøre noe med.»

– Det er ikke forbud jeg ønsker, og jeg er vel for ung til å gi til å si hva foreldre skal gjøre. Men det ligger selvfølgel­ig et ansvar hos foreldrene, sier en engasjert profesjone­ll fotballspi­ller.

For ett år siden tok han til orde for at norske landslagss­pillere i fotball skulle ha lik lønn uansett kjønn. For ham er det naturlig å si ifra når han brenner for noe.

– Jeg har ikke tenkt å vaere en typisk aktivist. Jeg bare sier min mening når jeg har noe på hjertet. Da er det viktigere å si det, enn ikke å si det. Jeg kommer til å fortsette med det, sier han.

Hadde sin egen teknikk

Like rundt hjørnet for kafeen på Damplassen ligger Ullevål skole.

Jeg tenkte ikke på at jeg trente. Vi hadde det bare koselig sammen, jeg fikk venner, og vi hadde et miljø som jeg følte var sunt og ekte.

Mats Møller Daehli

Det var i denne skolegårde­n han spilte timevis med fotball.

I dag kan nydelige kunstgress­baner ligge tomme og ubrukte i helgene. Unge gutter og jenter har åpenbart andre ting å bruke tiden på enn å leke seg med ballen.

Mats Møller Daehli hadde en egen teknikk han brukte når han ville samle nok kompiser til at det ble morsomt å spille fotball i skolegårde­n en ettermidda­g.

– Vi hadde klasselist­en med hjemmetele­fonnummer til alle i klassen. Jeg tok listen og ringte til hver og en av mine klassekame­rater. Hei, er Jørgen hjemme? Kan jeg få snakke med Jørgen? Vil du bli med i skolegårde­n? Til slutt var vi en gjeng.

Vil bare bidra

Det er ikke med tanke på fotballen, eller for å skapet flere toppidrett­sutøvere at de to 23-åringene engasjerer seg. – Vi kan kanskje bidra til å skape en endring. Lek og aktivitet gir så stor glede, samtidig som det gir deg bedre muligheter og evne til å konsentrer­e seg. Det er en viktig del av oppveksten at man er ute og leker.

– Vi snakker ikke om å skape toppidrett­sutøver, men vi vil bidra til aktivitet som gir deg mange muligheter i resten av livet, sier Daehli.

Men det skader ikke å vaere aktiv dersom du skal bli idrettsutø­ver senere.

– At jeg er blitt fotballspi­ller, er jo en del av at jeg fikk så mye aktivitet og trening gjennom lek og moro.

– Jeg tenkte ikke på at jeg trente. Vi hadde det bare koselig sammen, jeg fikk venner, og vi hadde et miljø som jeg følte var sunt og ekte. Toppfotbal­l var noe du selvfølgel­ig ikke tenkte på da, sier Daehli.

Meninger

Les hele debattinnl­egget Del 2, side 15

Mats Møller Daehli Født: 2. mars 1995 (23 år gammel) Fra: Oslo Ungdomsklu­bb: Lyn Klubb nå: St. Pauli i 2. Bundesliga denne sesongen på utlån fra Freiburg. Har ett år igjen av kontrakten med Freiburg Landslaget: 21 kamper på A-landslaget, 1 mål Caroline Graham Hansen

Født: 18. februar 1995

(23 år gammel)

Fra: Oslo Ungdomsklu­bb:

Lyn

Klubb nå: Wolfsburg i tysk Bundesliga Landslaget: 60 kamper på A-landslaget, 21 mål

 ??  ??
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Mats Møller Daehli i skolegårde­n på Ullevål skole, hvor han tilbrakte utallige timer med fotball sammen med kompiser. Nå har han sammen med Caroline Graham Hansen skrevet leserinnle­gg hvor de er bekymret over at norsk barn og unge blir stadig mer...
FOTO: INGAR STORFJELL Mats Møller Daehli i skolegårde­n på Ullevål skole, hvor han tilbrakte utallige timer med fotball sammen med kompiser. Nå har han sammen med Caroline Graham Hansen skrevet leserinnle­gg hvor de er bekymret over at norsk barn og unge blir stadig mer...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway