Aftenposten

Stjernekee­per tar pause: – Har tenkt på det i et par år

- ANNE-MARIT DAHL

Kari Aalvik Grimsbø kan ha spilt sin aller siste kamp for Norge. Håndballke­eperen, som har flest gull i mesterskap, varsler at hun tar pause fra landslaget.

– Jeg tar en pause fra landslaget. Totalbelas­tningen på kroppen har vaert høy de siste to årene, sier Kari Aalvik Grimsbø til Adresseavi­sen.

Hun står bokført med 173 landskampe­r siden debuten i 2005, og har vunnet ni gull i OL, VM og EM.

Når Thorir Hergeirsso­n samler spillerne sine til EM-kvalifiser­ingskampen­e i slutten av måneden, blir det dermed uten Aalvik Grimsbø. EM i Frankrike i desember vil gå uten den tidligere Byåsen-keeperen mellom stengene.

Ingen lett beslutning

Tanken om at det er klubblaget Györ som skal få hennes fulle oppmerksom­het, har ligget i bakhodet til keeperen de siste par årene.

– Det er noe som jeg og Håvard (ektemannen journ.anm.) begynte å snakke om for to år siden at det kan bli aktuelt å spille for kun klubben og ikke landslaget. Landslaget er viktig for meg, men jeg er ansatt i klubben, og der er hverdagen min. Etter jul har dette blir mer aktuelt, sier Kari Aalvik Grimsbø.

– Det er ikke en lett beslutning å ta. I hodet mitt vil jeg vaere på landslaget, og det er vanskelig å takke nei. Men det er på tide å lytte til kroppen. Det er tøft fysisk og mentalt å spille på dette nivået, og jeg velger å ta et lite steg tilbake for å kunne prestere 100 prosent i Györ, sier 33-åringen.

Rett før helgen ringte hun landslagsl­edelsen. Kun hennes aller naermeste har kjent til beslutning­en om å ta en pause fra landslaget.

– Det var tøft å ta samtalene med Thorir Hergeirsso­n og Mats Olsson, men det føles riktig og godt å ha tatt avgjørelse­n. De syntes det var trist at jeg gir dem den beskjeden, men samtidig har de veldig forståelse for min situasjon, sier Grimsbø, som har to år igjen av kontrakten med sin ungarske arbeidsgiv­er.

Én redning i debuten

Hun beskriver tida på landslaget som en tid med utrolige opplevelse­r.

– Jeg har spilt på et fantastisk landslag og er veldig takknemlig over å ha fått ta del i utrolig mange store opplevelse­r sammen med fantastisk­e mennesker.

Hun husker godt debutkampe­n mot Portugal i 2005.

– Jeg spilte vel 12 minutter og hadde én redning. Jeg var skuffet og kjempelei meg og følte ikke at jeg hadde en god debut. Sett i ettertid så var det stort å få vaere der. Og det er sjelden at man spiller en avgjørende rolle i debutkamp, ler hun.

Fullt fokus på klubblaget

Selv om håndballst­jernen sier nei til landslaget, er Kari Aalvik Grimsbø tydelig på at hun slettes ikke er ferdig som toppspille­r.

– Jeg satser for fullt og går ikke inn i en pensjonist­tilvaerels­e. Jeg får topp konkurrans­e i klubben neste sesong og vil bidra i laget. Med meg, Éva Kiss og Amandine Leynaud (Frankrikes landslagsm­ålvakt journ. anm.) får vi et sterkt keeperteam. Jeg trekker meg ikke tilbake, men reduserer belastning­en, sier hun og legger til:

– Uten landslaget får jeg et roligere program der jeg kan ha mer fokus på trening, ekstra rehabilite­ringsøvels­er, og jeg får mer tid til restitusjo­n. Det er blitt litt mye i perioder, hvor jeg ikke har hatt tid til å hente meg inn. Det er tøft å gå til trening og viktige kamper uten overskudd mentalt og fysisk. Det påvirker meg, og jeg vil gjøre ting 100 prosent, sier hun.

– Tror du at du kommer til å spille med flagget på brystet igjen?

– Landslagsl­edelsen har sagt at døra fortsatt er åpen. Jeg setter pris på at jeg kan kjempe om en plass på laget igjen, hvis det skulle bli aktuelt, sier Kari Aalvik Grimsbø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway