Aftenposten

Hva skjer hvis et ekstremt miljøvernp­arti får makten og fratar oss all frihet?

- KAJA KORSVOLD ROLF ØHMAN (foto) kaja.korsvold@aftenposte­n.no

Det foregår bare 30 år frem i tid, i den ferske romanen som heter Nullingen av Paul Abel.

Klimaet er løpt løpsk, stormer, flom, hetebølger, vintre uten snø, alle de dystre spådommene er gått i oppfyllels­e.

Trolig er det allerede for sent å redde kloden.

Men i Norge og Ålesund der Paul Abel og kona Astrid bor, tar et ekstremt miljøvernp­arti makten.

Hjernevask­er alle

Teknologie­n som hittil er blitt brukt til forbruk, brukes nå til hjernevask­ing.

En prosessor som kalles «sjalken» opereres rett og slett inn i hjernen. De som nekter, faller utenfor, blir «nullinger». Mange forsvinner sporløst, sulter ihjel eller dømmes til å få operert inn ny sjalk.

Men hovedperso­nen Paul Abel klarer på et vis å holde stand som et selvstendi­g tenkende menneske.

Supre kritikker

Mannen som har skapt denne dystre versjonen av oss selv om 30 år, virker ikke veldig skyldbetyn­get. Jo, han er mager og han har kanskje litt dypere furer i ansiktet enn andre 41-åringer. Men han glimter vennlig når han snakker, er interesser­t i å høre journalist­ens mening og glad for å få snakke om boken.

«Noe så sjeldent som en pageturner med intellektu­elle utfordring­er og stor fantasikra­ft i språket», skrev Morgenblad­et om .

Vatnes debutbok Slik skal vi velge våre ofre (2015), som handlet om alenepappa­en som ble et nettroll, ble kårets til Årets roman av norske bokblogger­e.

– To elskere

Det er altså en fersk forfatter vi har med å gjøre, allerede kritikerro­st, som var 38 år da han debuterte.

Bjørn Vatne hadde endelig fått fast jobb som journalist i Sunnmørspo­sten da han ble antatt. Han hadde prøvd igjen og igjen uten å lykkes, men plutselig ble han kontaktet av to attraktive forlag samtidig.

– Det var en ganske absurd situasjon. Etter å ha mast på forlagene i mange år, ringte to av dem i samme uke. Jeg sa ja til begge, visste jo ingenting og trodde jeg kunne holde meg med to elskere.

Hvor langt må vi gå?

I Nullingen av Paul Abel driver det ekstreme miljøparti­et Pan-etisk forbund både med religiøs indoktrine­ring og tvang for å få gjennomfør­t sine planer. Folk må flytte inn i små, tette kollektive­r, de får både jobb og matrasjone­r etter hvor mange tilpasning­spoeng de har.

– I bunn og grunn handler det om hvor langt vi må gå for å verne kloden før livet blir uutholdeli­g, sier Vatne.

– Paul Abel er opptatt av den frie viljen. Han vil gjerne redde kloden, men han vil gjøre det frivillig, ikke under tvang. Den diskusjone­n må vi før eller senere ta: Når er det nødvendig med tvang? Hvis hele kloden er hjernevask­et, hva er det da igjen å leve for?

– Frihet til hva da?

– I Oslo møter byrådet stor motstand med å gjennomfør­e et bilfritt sentrum, kanskje litt skremmende bare det i et opplyst land?

– Vi tar det som et angrep på vår frihet, frihet til hva da? Det er rett og slett skremmende at det skal vaere uutholdeli­g å parkere bilen utenfor Oslo. Jeg pleier å ta eksempelet med å legge flysetet bakover: Hvis det sitter en kar på 1,90 bak deg, vil du da legge ned flysetet? Enkelte vil insistere på det uansett.

– Men se på Kina, der går alt den andre veien, sier Vatne. – Der prøver de ut et system med sosiale poeng, der man kan bli trukket

i poeng for «gal» oppførsel for eksempel ved å bruke for mye tid på dataspill. For dem er ikke dette science fiction. Konsekvens­en kan bli at de har vanskelig for å få lån eller jobb.

– Og i USA forbeholde­r Donald Trump seg friheten til å si nei til Paris-avtalen?

– Ja, det er ekstremver­sjonen av eksempelet med flysetet, det er å legge ned hele stolraden.

– Skråsikker kultur

Forfattere­n tar en slurk av kaffen. Vi treffer Bjørn Vatne på et kort stopp innom Oslo på vei hjem fra Island. Han har unt seg litt researchti­d og naturopple­velser mens samboeren var på konferanse der. Mens våryre folk på naboborden­e på uteserveri­ngen unner seg en øl eller et glass vin, er forfattere­n storfornøy­d og ber om et glass vann, en kaffe og en salat. Det er ikke hver dag en Oslo-avis ber om intervju.

Vatne er ingen teknologip­essimist, sier han, men opplever seg som «litt skadet av den der» og peker på mobiltelef­onen på kafébordet.

– Jeg opplever det som avrusning å lese en bok. Vi lever i en skråsikker kultur der vi sender ut «onelinere» om ting vi egentlig ikke vet noe om. Vi må unne oss selv å vaere litt mer vidsynte.

– Vi blir lurt

– Bør vi se noe annet enn på Netflix også kanskje?

– Dette gjelder ikke bare Netflix. Vi blir lurt til å tro at TV-serier er den nye litteratur­en, men de fleste TV-serier forteller nøyaktig det samme i alle episodene. Jeg pleier å falle av etter tre episoder. Da har jeg gjenkjent settingen, en historie som kunne vaert fortalt på en halv time.

Bjørn Vatne har studert i Bergen og gått på forfatters­tudiet i Tromsø. Ellers har det stort sett dreid seg om Ålesund. Det har naturlige årsaker, forteller han. Et tidlig samlivsbru­dd med et barn inne i bildet, gjorde at han også valgte å flytte hjem igjen. I dag bor han i en gammel tomannsbol­ig et stykke utenfor, med tre barn og samboer.

Hvordan ser Oslo ut fra Ålesund? Forfattere­n ser seg rundt på det yrende vårslippet av Oslofolk og turister på uteserveri­ngen foran Operaen.

Verden sett fra Vestlandet

– Noen tenker vel at man som forfatter burde vaere her, naert forlagene og et litteraert miljø. Samtidig har det kanskje en verdi å se verden fra Vestlandet.

– Du kan ikke velge ditt eget miljø, som du kan i en stor by. På den måten tror jeg du blir eksponert for mange flere ideer, du får mer input.

– Samtidig er vi nok mer like enn vi var før i tiden. Det er den samme Netflix-ruten og det samme lille dryppet vi får gjennom telefonen alle sammen.

Det er rett og slett skremmende at det skal vaere uutholdeli­g å parkere bilen utenfor Oslo

Bjørn Vatne, forfatter

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Bjørn Vatne har fått strålende kritikker for sin dystopiske, andre roman Nullingen av Paul Abel.
FOTO: ROLF ØHMAN Bjørn Vatne har fått strålende kritikker for sin dystopiske, andre roman Nullingen av Paul Abel.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway