Aftenposten

«Star Wars»-stjernen som fortsatt kan gå på butikken uten å bli nedrent av fans

- MAY SYNNØVE ROGNE

– Jeg har hørt at jeg kommer til å vaere en del av Star Wars-universet hele livet. Det er visst en livstidsjo­bb. Det er en fare for at de har et poeng, sier Joonas Suotamo, der han sitter tilbakelen­t i en sofa på Grand Hotel i Oslo.

På film er han dekket av en stor maske og mye hår. Suotamo er nemlig mannen bak en av Star Wars-universets mest elskede karakterer: Chewbacca.

Star Wars er mye mer enn bare film og serier. Det er spill, bøker og leketøy. Snart åpner Disney egne Star Wars-fornøyelse­sparker. Even- tyrene i en fjern galakse er et av vår tids største popkulture­lle fenomener.

Medspiller­ne vekker oppstyr

Star Wars-skuespille­rne må belage seg på at en del av jobben innebaerer besøk på festivaler – fra ComicCon i San Diego, via autografme­sser til rene Star Wars-festivaler.

– Jeg kan fortsatt gå ut på offentlige steder uten å bli gjenkjent. Det er et stort privilegiu­m. Mange av mine medspiller­e kan ikke bevege seg ute uten å forårsake oppstyr.

– Hvordan er det plutselig å vaere en del av dette massive filmfenome­net?

– Det er utrolig fascineren­de, men jeg prøver å ha begge beina på jorden. Min forlovede og jeg ble sammen lenge før Star Warseventy­ret startet, så jeg er rimelig sikker på at hun er sammen med meg for den jeg er. Nå har vi en sønn på tre måneder som sørger for at jeg ikke får for mange stjernenyk­ker, smiler han.

Høy, blond og blåøyd

Chewbacca er Han Solos trofaste følgesvenn og medpilot om bord på Millennium Falcon. Ifølge Star Wars-triva er Chewie en 2,28 meter høy wookiee.

Selv er Suotamo «bare» 2,07. Da letingen etter en ny Chewie startet, var et av kravene at skuespille­ren måtte vaere høy og ha blå øyne. Beskrivels­en passer perfekt på Joonas Suotamo, som også er basketball­spiller.

– Det var den finske basketball- organisasj­onen som fikk spørsmål om de ikke hadde en høy, blond og blåøyd fyr som kunne tenke seg å spille i en stor Hollywood-film. Jeg sa ja med en gang, men ante ikke at det dreide seg Star Wars før etterpå, mimrer Suotamo.

Chewbacca-treningsle­ir

Etter fire måneder med auditions i Hollywood, fikk han rollen i Star Wars: The Force Awakens (2015) sammen med Peter Mayhew, den originale Chewbacca.

– Jeg hadde en ukes intens Chewbacca-trening sammen med Mayhew før vi startet. Det var litt skremmende, men han laerte meg mye.

– Du er jo dekket av en maske, hvordan er det å spille ham?

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX ?? 2,07 meter på sokkeleste­n. Finske Joonas Suotamo rager over de fleste.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX 2,07 meter på sokkeleste­n. Finske Joonas Suotamo rager over de fleste.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway