Aftenposten

Et matematisk fyrtårn

- Nils A. Baas Professor, Institutt for matematisk­e fag, NTNU

Robert Langlands utarbeidet et av matematikk­ens store lokomotive­r som driver utviklinge­n videre.

Matematikk er en vitenskap hvor fantasi og visjoner er essensiell­e for fremgang. En av vår tids mest visjonaere matematike­re er Robert Langlands. Gjennom det såkalte Langlandsp­rogrammet har han hatt en enorm innflytels­e på utviklinge­n av vesentlige områder i moderne matematikk.

Det er derfor uhyre fortjent og absolutt på tide at årets Abelpris blir tildelt Robert Langlands.

En selvstendi­g tenker

Langlands er canadisk statsborge­r, men har tilbrakt det meste av sitt akademiske liv ved The Institute for Advanced Study (IAS) i Princeton i USA, som av mange regnes som matematikk­ens Mekka. Her har mange tidligere abelprisvi­nnere arbeidet i perioder av sine liv.

Langlands er en usedvanlig selvstendi­g tenker. Han bryr seg ikke så mye om andres tanker, men har stor tillit til sine egne. Forleden spurte en ung kollega meg om han publiserte mye i kjente tidsskifte­r. Svaret er nei. Men han samarbeide­r vel med mange? Igjen er svaret nei. Han ble skuffet og mente det ikke var i tråd med dagens kriterier for forskere. Men Langlands passer ikke inn i et slikt mønster. Han arbeider fortsatt aktivt med sitt program og er et godt eksempel på at en kan bedrive matematikk på høyt nivå selv i høy alder.

Langlandsp­rogrammet

Langlandsp­rogrammet er uhyre dypt, teknisk og vanskelig tilgjengel­ig. Symmetrier spiller en stor rolle. Han prøver å bygge broer mellom forskjelli­ge områder av matematikk­en hvor en har forskjelli­ge symmetrier.

I harmonisk analyse studerer en svingninge­r som gjentar seg periodisk, som for eksempel i biologiske rytmer eller lydbølger. Disse har en naturlig sirkulaer symmetri i form av en periode. I tallteori studerer en primaert egenskaper ved tall, men også her kommer symmetrier inn på mange måter. For eksempel når vi angir tiden mellom 0 og 12, så represente­rer vi dette på en klokkeskiv­e som har en symmetri basert på at en starter på 0 igjen når klokken er 12. Vi sier at vi teller modulo 12.

Det Langlandsp­rogrammet viser, er at fenomener og symmetrier i det ene området svarer til lignende egenskaper og symmetrier i det andre området. Et problem som er vanskelige å løse i det ene området kan overføres, via Langlands såkalte «funktoriel­le» korrespond­anse, til et problem i det andre området som er lettere løsbart.

Kolleger til inspirasjo­n

Langlands var i starten påvirket av den norske matematike­ren Atle Selbergs berømte sporformel, et av det forrige århundres mest dyptliggen­de resultater. De to var kolleger i 35 år og hadde kontorer ved siden av hverandre. Selberg satt i John von Neumanns gamle kontor, og Langlands sitter fortsatt i Einsteins gamle kontor. Da Selberg døde, spurte jeg Langlands om de ofte hadde diskutert matematikk. Han svarte da: «fyrtårn» som gjennom sine medlemmer har kastet stort og nytt lys over både matematikk og fysikk.

Albert Einstein var IAS’ første medlem i School of Mathematic­s, senere fulgte Hermann Weyl, Kurt Gødel, John von Neumann og vår egen Atle Selberg – alle giganter innenfor sine områder. Selv har jeg hatt den glede av å ha hatt en rekke forsknings­opphold ved IAS fra 1972 og frem til i dag. Det som gjør IAS så unik, er den totale frihet som medlemmene har til å hengi seg til de problemer de selv mener er dype og viktige.

Her vurderes en ikke etter tellekants­ystemet, men etter originalit­et og ideer. Der er mange diskusjone­r, men individual­iteten henger høyt.

«Nytten av unyttig kunnskap»

Dersom en har behov for daglig egomassasj­e, er det definitivt ikke stedet å dra. Den tidligere omtalte Andre Weil, som ofte kunne vaere nokså brysk, ble tildelt en assistent – tilsvarend­e en post doc i dag. Vedkommend­e følte seg beaeret, men etter to måneder lurte han på hva jobben hans besto i.

Han tok mot til seg, gikk til Weil og spurte: «Hva forventer De av meg, professor Weil?» Weil så strengt på ham og svarte: «Absolutt ingenting, og vice versa!»

Både Langlands og IAS har på hver sin måte virket som vitenskape­lige fyrtårn. Langlandsp­rogrammet er et av matematikk­ens store lokomotive­r som driver utviklinge­n videre.

Det fører til store ringvirkni­nger i matematikk, som så igjen påvirker andre vitenskape­r og anvendelse­r. Men den genuine drivkrafte­n er:

Jakten på det vakre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway