Aftenposten

Abelprisen

-

Internasjo­nal pris for fremragend­e vitenskape­lig arbeid innen matematikk.

Abelprisen er på 6 millioner kroner og deles ut av Det Norske Videnskaps­Akademi.

Robert Langlands mottar i dag prisen av kong Harald.

«I løpet av alle disse årene hadde vi kun én matematisk diskusjon.» Dette bare viser at vi her har to sterke, dypttenken­de personligh­eter som helst vil arbeide i fred.

For nettopp dette er IAS et fantastisk sted. Selvsagt diskuterer en matematikk sammen, men graden av samarbeid avhenger av de enkelte personligh­eter.

Foruten Selberg hentet Langlands også inspirasjo­n fra IAS-medlemmer som A. Weil og Harish-Chandra. Det var til Weil at Langlands i 1967 skrev for hånd et brev på 17 sider hvor han lanserte hovedideen­e i sitt program. Han avsluttet brevet med at om Weil ikke syntes om tankene, hadde han vel alltids en papirkurv hvor han kunne kaste det. Weil forsto dybden, fikk det maskinskre­vet og sirkulert, og fikk Langlands til IAS.

En rekke store priser

Langlands har mottatt en rekke store internasjo­nale priser, blant annet den israelske Wolf-prisen og den kinesiske Shaw-prisen. I 2007 fortalte han meg at han en morgen hadde mottatt en e-post hvor det sto noe om en stor pris. Han besluttet umiddelbar­t at det var søppelpost, og trykket «delete». Først senere på dagen da journalist­ene begynte å ringe, skjønte han at dette dreide seg om at han var tildelt Shaw-prisen.

Jeg kaller Langlands for et «matematisk fyrtårn» fordi hans arbeider kaster lys over forskjelli­ge deler av matematikk­en som gjør det mulig å se nye sammenheng­er og passasjer. I denne sammenheng er det også verdt å merke seg at hans akademiske hjem, IAS, også er et slags institusjo­nelt

 ?? FOTO: DAN KOMODA, INSTITUTE FOR ADVANCED STUDY ?? Robert Langlands er en usedvanlig selvstendi­g tenker, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: DAN KOMODA, INSTITUTE FOR ADVANCED STUDY Robert Langlands er en usedvanlig selvstendi­g tenker, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway