Aftenposten

Norske 15-åringer er mindre aktive enn 70-åringer!

-

Vi slår alarm om ungdoms helse — og vil bidra der vi kan.

Rundt oss tilrettele­gges det stadig bedre for at barn og unge skal sitte stille. Norske gutter mellom 11–16 år sitter stille 40 timer pr. uke – utenom skoletid. Norske 15-åringer er mindre aktive enn norske 70-åringer. Og det er et langt stykke igjen til myndighete­nes kostholdsm­ål er nådd. Dette vil vi gjøre noe med.

Alarmerend­e utvikling

Norge er verdensled­ende i tilgang på teknologi. «Alle» har internett, og tilgangen på ulike underholdn­ingstilbud er naermest grenseløs. På mange områder gir dette norske barn et fortrinn. Men Netflix, YouTube og stadig mer underholde­nde spill bidrar også til at barn og unge sitter mye foran skjermen. Da blir det for lite tid til fysisk aktivitet.

En kartleggin­g Helsedirek­toratet har gjennomfør­t, viser at barn og unge er betydelig mer inaktive i helgene enn i ukedagene. Også helgene brukes i økende grad til skjermakti­viteter, og de tradisjone­lle søndagstur­ene ser ut til å tape terreng.

Ifølge Folkehelse­institutte­t har det vaert en tidobling av fedme blant barn i Europa fra 1970 og frem til i dag. Verdens helseorgan­isasjon kaller utviklinge­n alarmerend­e.

Aktivitet er bra for helsen

Mange norske ungdommer ser også ut til å få for lite søvn. Studier viser at ungdommer sover knapt 6,5 timer pr. natt i ukedagene. Anbefalt søvntid er 8–9 timer.

Gjennom fysisk aktivitet, nok søvn og godt kosthold legger vi grunnlaget for et godt liv. Fysisk aktivitet kan forebygge sykdom i voksen alder. I tillegg kan aktivitet som er lagt godt til rette bidra til å styrke barn og unges psykiske helse i form av bedre selvbilde, økt tro på egen mestring, og generelt økt trivsel.

Det er hundrevis av eksempler på ting vi kan gjøre for å øke våre sjanser til å leve lengre og bedre. Det som teller mest er de små valgene vi gjør hver dag, som gir oss mer energi i øyeblikket, og forebygger sykdom i fremtiden. Likevel er det vanskelig for mange å gjøre det de vet er rett.

Det er for eksempel slik at mønstre gjerne går i arv. Barn av inaktive foreldre er mindre aktive enn andre. Også lite søvn er vanligst hos 16-19 år gamle ungdommer i familier der foreldre har lav utdanning eller lav inntekt. Jenter med innvandrer­bakgrunn er spesielt utsatt.

Landslagsp­illere vil bidra

Mange vil sikkert si at det er myndighete­nes ansvar å gjøre noe med dette, men utfordring­en er blitt så stor at myndighete­ne alene ikke sitter på løsningen. Vi må alle bidra der vi kan.

Fotball er Norges største idrett for både kvinner og menn, med 375.000 aktive utøvere. Av disse er 110.000 jenter og kvinner. Over halvparten av guttene og hver fjerde jente i aldersgrup­pen 6–12 år spiller fotball. Vi snakker om Norges største inkluderin­gsarena.

Med dette som bakteppe har fotballfor­bundet bestemt seg for å gjøre en innsats.

Positive og varige adferdsend­ringer

Fotballfor­bundet har i kraft av sin størrelse og mangfold mulighet til å nå ut til svaert mange. Og vi vet at vi som er på landslaget er forbilder som kan vaere med å gjøre en forskjell.

Gjennom folkehelse­tiltaket «Eat Move Sleep» ønsker vi og fotballfor­bundet å bidra til å skape gode vaner på områdene ernaering, fysisk aktivitet og søvn. Dette er viktig for folkehelse­n, og naert knyttet til evnen til å prestere bra på fotballban­en.

Målet er klart: Bidra til positive og varige adferdsend­ringer knyttet til livsstil. En god barndom og ungdom varer livet ut. Hvis vi som landslagss­pillere kan bidra litt til at barn og unge blir mer aktive, spiser sunnere og får nok søvn, så har det betydning for helsen deres resten av livet.

Les intervju med Mats Møller Daehli Sport • Del 1 • side 24–25

 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MATIMIX / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Utfordring­en med inaktivite­t, overvekt og søvnmangel er blitt så stor at myndighete­ne alene ikke sitter på løsningen, skriver Mads Møller Daehli og Caroline Graham Hansen.
FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MATIMIX / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Utfordring­en med inaktivite­t, overvekt og søvnmangel er blitt så stor at myndighete­ne alene ikke sitter på løsningen, skriver Mads Møller Daehli og Caroline Graham Hansen.
 ??  ?? Caroline Graham Hansen fotballspi­ller, Norges kvinneland­slag
Caroline Graham Hansen fotballspi­ller, Norges kvinneland­slag
 ??  ?? Mats
Møller Daehli fotballspi­ller, Norges herrelands­lag
Mats Møller Daehli fotballspi­ller, Norges herrelands­lag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway