Aftenposten

Et styrket og godt utredet InterCityt­ilbud

- Ketil Solvik-Olsen samferdsel­sminister (Frp)

Fem borgerlige statsbudsj­etter har gitt 114,3 milliarder kroner, mot 72,8 milliarder kroner i tilsvarend­e rødgrønn periode (2018-kr). I Nasjonal transportp­lan 2018–2029 (NTP) legger Regjeringe­n opp til å øke jernbanesa­tsingen.

Aftenposte­ns dekning gir derimot inntrykk av armod og kutt. Bakgrunnen er diskusjone­n rundt handlingsp­rogrammet for jernbanese­ktoren i perioden 2018–2029. De siste årene er de økonomiske midlene til utbyggings­prosjekter blitt doblet, og nå skal vi doble investerin­gene nok en gang. Det er egentlig en fantastisk utvikling, og de fleste prosjekten­e går som planlagt. Dette har fullstendi­g druknet i mediestøye­n over at enkelte av prosjekten­e har støtt på problemer.

Planleggin­gskapasite­ten i jernbanese­ktoren er blitt styrket de senere årene. Fagfolkene ser nå enkelte steder muligheter for å kutte kostnader gjennom bedre prosjektgj­ennomførin­g. Andre steder må man unngå kostnadsov­erskridels­er som følge av andre naturgitte forhold enn man først la til grunn. Ny kunnskap må vi forholde oss til. Vi kan ikke gjøre som opposisjon­en, som ikke vil ta hensyn til ny informasjo­n.

16. april antyder politisk redaktør Trine Eilertsen at InterCityp­lanene var basert på visjoner snarere enn utredninge­r. Det er feil. Da vi la frem NTP for drøyt et år siden, tok planen utgangspun­kt i best tilgjengel­ige kunnskap om hvert prosjekt. Vi har ikke hatt luksusen av «tenk på et tall»- prioriteri­ng, slik Eilertsen antyder. Dersom vi nå varslet lavere ambisjoner eller kutt i bevilgning­er, kunne jeg forstått kritikken fra Aftenposte­n. Bane Nor har derimot vaert tydelig på at handlingsp­rogrammet dreier seg om å gjennomfør­e NTP best mulig. Det er ikke frykt for reduserte bevilgning­er som ligger til grunn.

I år åpner nytt dobbeltspo­r på Vestfoldba­nen, og vi starter nye InterCity-prosjekter på både Dovrebanen og Østfoldban­en. De reisende har mye å se frem til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway