Aftenposten

Drømmen om det sanne jeg

- Anki Gerhardsen spaltist, Bodø

Det må vaere rart å vaere lege og forsker ved Nasjonal behandling­stjeneste for transseksu­alisme på Rikshospit­alet. Samle data. Lese statistikk­ene. Samtale med pasientene og internasjo­nale forskere. Høre. Snakke. Skrive. Kunne mer om fortvilet kjønnsiden­titet enn de aller fleste i dette landet. Og samtidig vite at kunnskapen din er noe i naerheten av uønsket i det offentlige ordskiftet.

For to måneder siden skrev overlege Anne Waehre og klinikksje­f Kim Alexander Tønseth fra nettopp denne tjenesten et varskurop i Aftenposte­n. Der la de frem en urovekkend­e virkelighe­tsbeskrive­lse. Den handler om kjønnskorr­igerende behandling av barn – helt utenfor offentlig kontroll, og dessuten svaert oppsiktsve­kkende informasjo­n om nye pasientgru­pper. Reaksjonen­e lot ikke vente på seg.

Det gjør de aldri når det en sjelden gang skrives noe annet enn heiarop og gladfortel­linger om kjønnsskif­te i norsk presse. Men denne gangen var det altså fagfolkene selv som satte i gang debatten. Jeg har aldri sett det før, og jeg ble sittende og lure på om de skrev kronikk fordi journalist­ene ikke er interesser­t i å spørre.

Forskninge­n passer ikke inn

Å følge medieforte­llingen om kollisjone­n kropp og kjønnsiden­titet er som å følge en kampanje. Det siste halve året har saerlig NRK gått i bresjen for en svaert ensidig beretning om problemer, utfordring­er og løsninger. Der får alle som ønsker det, mistenkeli­ggjøre fagfolket ved Rikshospit­alet – uten kritiske spørsmål i retur. Der er et årsstudium i sexologi nok til ekspertsta­tus, mens forskerne konsekvent blir tildelt rollen som kjepper i hjulene i individets frigjøring­skamp. Alt presentert i svaert mange, svaert følelsesla­dede og svaert like reportasje­r der enkeltmenn­eskers historie får erstatte sammensatt­e og komplekse beretninge­r om det som faktisk er et sammensatt og uhyre komplekst felt.

Men NRK er ikke alene. Denne formen for journalist­ikk har preget pressens reportasje­r om transfelte­t i flere år, og med et par ferske, hederlige unntak fra henholdsvi­s Klassekamp­en og Morgenblad­et, som begge har forsøkt å vise nyanser og ulike perspektiv­er, må det gå an å bruke betegnelse­n monoman. Og der passer ikke forskninge­n inn. Der blir denne kunnskapen uinteressa­nt, minimalise­rt eller satt opp som antagonist­en i fortelling­en om frihet.

Det interessan­te spørsmålet er: Hvordan kom vi dit? Overfor hvilke andre helseprobl­emer som kan involvere alvorlig medikament­ell og kirurgisk inngripen, vier journalist­ene forskninge­n så lite oppmerksom­het og interesse? Ja, finnes det i det hele tatt noen andre samfunnsut­fordringer der vi uten blygsel dytter forskninge­n og fagfolket aller nederst på rangstigen over viktige kilder?

Det verste som har skjedd samtalen om transident­itet, er at den har havnet i samme boks som homosaken.

Servil og lite opplysende journalist­ikk

Svaret ligger her: Det verste som har skjedd den offentlige samtalen om uklar kjønnsiden­titet, er at den er blitt plassert i samme boks som homodebatt­en. Der skulle den aldri ha vaert. Homofiles ret-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway