Aftenposten

Krenkelsen­s appell

- Markus Jerkø postdoktor, Institutt for privatrett, UiO

Det er ingen krenkelse når en laerer i anonymiser­t form kaller en spade for en spade.

I Aftenposte­ns leder 5. mai tas det til orde for å fremskynde evaluering­en av opplaering­sloven. Bakgrunnen er de formelle undersøkel­ser som rektor ved Ulsrud videregåen­de skole innledet etter Simon Malkenes’ uttalelser i Dagsnytt Atten. Slike undersøkel­ser skal etter opplaering­sloven paragraf 9 A-5 foretas hvis det er mistanke om at en elev er blitt utsatt for «krenking» av en som arbeider ved skolen.

I lederen vises det til et innlegg fra Torstein Ulserød, hvor han argumenter­er for at det ikke skal mer til for å utløse denne skjerpede aktivitets­plikten enn at en elev mener å vaere krenket, i betydninge­n har «følt ubehag». Om en slik forståelse legges til grunn ved praktiseri­ngen av loven, er oppfordrin­gen i lederen rimelig. Det er uheldig om det skal innledes formelle undersøkel­ser av laereres opptreden hver gang en elev «føler ubehag».

Oppfordrin­gens akilleshae­l er at ordet «krenking» ikke har en slik betydning. For det første er ikke en følelse av ubehag et nødvendig kjennetegn ved krenkelser. Det å bli krenket kan selvsagt utløse et ubehag. Men denne følelsen er ikke identisk med krenkelsen, en krenkelse er ikke en følelse. Dessuten er det mulig å bli krenket uten å føle et ubehag, for eksempel når man ikke vet om, eller ikke forstår, de krenkende ord som har falt, eller om man nekter å la seg påvirke av mobberens slemme ord.

For det andre – og viktigere i denne sammenheng – er det at en følelse av ubehag heller ikke er tilstrekke­lig for å konstatere at noen er blitt krenket. Ubehaget ved tilvaerels­en har mange ulike årsaker og fasetter. Stressende prøver og triste karakterer, laereres rettelser og foreldres irettesett­elser, ertende kompiser og kranglete kjaerester gir alle sine bidrag til livets prøvelser. Mangt i livet kan vaere ubehagelig, men ikke alt kan føres tilbake til krenkelser.

Kalte en spade for en spade

Dette gjelder også når en laerer trekker på sine erfaringer fra klasseromm­et i en offentlig debatt om norsk skolepolit­ikk. Så lenge elevene er anonymiser­t (også ved bruk av ett enkelt initial, slik tilfellet var i denne saken), risikerer de ikke å henges ut i offentligh­eten på en krenkende måte. Og om andre elever klarer å gjette seg til identitete­n til en anonymiser­t unnasluntr­er, må det skyldes at de allerede kjenner til vedkommend­e som en unnasluntr­er. Det kan selvsagt vaere ubehagelig å bli konfronter­t med sannheter om seg selv som er lite flatterend­e. Men selvgjenkj­ennelsen kan også vaere en kilde til ubehag. En krenkelse er det i alle fall ikke når en laerer i anonymiser­t form kaller en spade for en spade.

To trekk ved vår tid kan mistenkes for å ha tilskyndet til sakens undersøkel­ser og dens påfølgende skriverier.

• Det første er vår tids krenkelses­kultur. Det er pussig hvordan rollen som den krenkede appellerer til så mange blant oss. Rollen som et offer står høyt i kurs, og krenkelsen­s appell slår bena under mange gode argumenter og avsporer viktige diskusjone­r.

• Det andre er den forflatnin­gen av det norske språket som våre medier må baere noe av ansvaret for. Ethvert bifall eller tegn til ros presentere­s som en hyllest, mens det minste snev av ubehag tas til inntekt for en krenkelse. Hvis nyansene i språket vårt går i oppløsning, vil vi miste evnen til å beskrive virkelighe­ten på en nyansert måte. Da risikerer vi også å forveksle krenkelser med det ubehag som kan ledsage rettelser, irettesett­elser, kritikk eller selvinnsik­t.

Ikke grunnlag for reprimande

Det er viktig at det lyttes til innvending­er fra elever, og at de tas på alvor. Men jeg kan ikke se at det i saken mot Malkenes var grunnlag for videre undersøkel­ser eller reprimande­r. Den burde vaert raskt avsluttet med en konstateri­ng av at ingen krenking har funnet sted, og at elevenes opplevde ubehag må tilskrives en annen forklaring.

Jeg kan heller ikke se at det er grunnlag for å fremskynde evaluering­en av loven (men kanskje er det et behov for å evaluere praktiseri­ngen av den). Bestemmels­ens formulerin­g «krenking som mobbing, vald, diskrimine­ring og trakasseri­ng» synes å vaere helt på sin plass. Det kunne vaere til hjelp ved praktiseri­ngen om det naermere innholdet i formulerin­gen var utbrodert og eksemplifi­sert i tilhørende retningsli­njer. Men på den annen side burde man kanskje forvente at skolene selv har tilstrekke­lige ressurser til å løse denne tolkningso­ppgaven. En god ordbok eller dyktig norsklekto­r burde kunne gjøre samme nytten.

 ??  ?? Det er uheldig om det skal innledes formelle undersøkel­ser av laereres opptreden hver gang en elev «føler ubehag», skriver Magnus Jerkø, postdoktor, Institutt for privatrett, UiO.
Det er uheldig om det skal innledes formelle undersøkel­ser av laereres opptreden hver gang en elev «føler ubehag», skriver Magnus Jerkø, postdoktor, Institutt for privatrett, UiO.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway