Aftenposten

Bakstrever­sk bruk av religion

- Shakeel Rehman leder, Senter for Sekulaer Integrerin­g

Er det rart at enkelte norskpakis­tanske menn er sinte, fremmedgjo­rte og misfornøyd­e med liberale kvinner når sentrale imamer sammenstil­ler lovlige relasjoner med drap og frafall?

Attiq Sohail har i Aftenposte­n 14. mai kommet med en ny kronikk for å rette opp noe av det negative inntrykket han ga gjennom et hjelpeløst angrep på en liberaler fra morsgenera­sjonen, Azra Gilani.

Gode motkomment­arer er kommet, men enkelte forhold som danner bakteppet for Sohails angrep, er ikke kommet frem. Disse forholdene er en viktig pekepinn på videre norske integrerin­gsutfordri­nger, som supplerer Azra Gilanis opplevelse­r.

En uheldig gavepakke

Sohail anklager Gilani for å vaere utenfor det muslimske miljøet og dermed ikke ha kredibilit­et til å kunne si noe om forholdene. Men det er åpenbart at han selv skjønnmale­r og i beste fall ikke kjenner til tallene fra IMDI, Røde Kors og minoritets­rådgivere som forteller om flere hundre årlige henvendels­er om sosial kontroll, vold og tvangsekte­skap.

Selve påskuddet hans om å gi norskpakis­tanere bedre omdømme ved å nyansere bildet, er prisverdig, men det er ikke der skoen trykker, og derfor forklarer ikke det hans påfallende aggresjon mot Gilani.

Likevel fortjener muslimer et bedre omdømme. Det er blitt et polarisert debattklim­a med stereotypi­er som mange norskpakis­tanere og muslimer ikke kjenner seg igjen i. Nettsteder på ytre høyreside konstruere­r daglig generalise­rende propaganda som skaper kollektiv mistenkeli­ggjøring og fordommer. Det er ikke slik at alle muslimer er indoktrine­rt med de mest aggressive koranverse­ne og tradisjone­r tillagt Muhammed. De fleste har ikke engang lest koranen med oversettel­se.

Men legen Sohail er ikke riktig mann til å nyansere og har endt opp med å bli en uheldig gavepakke til fremmedfie­ndtlige nettsteder som Resett, Document og HRS på grunn av sitt angrep på en sympatisk førstegene­rasjons mor som Azra Gilani og deretter vulgaere opptredene­r på sosiale medier.

Bakstrever­sk bruk av religion

Hvorfor går Sohail i strupen på liberale Gilani når han nå plutselig i sin nye kronikk mener at han er feminist og hyller sterke kvinner?

Svaret ligger i Sohails egen religiøse overbevisn­ing og hos hovedimame­r i to av de mest sentrale moskeene i Oslo, som fremmedgjø­r norske muslimer som Sohail med sin bakstrever­ske bruk av religion.

Sohail skriver nå: «Gilanis syn på religion og oppfordrin­ger til kjaerester er fortsatt ikke akseptert blant de fleste muslimer og norskpakis­tanere i Norge.»

Og allerede da den viktige kronikken fra Gilani, «Muslimske mødre, nå må dere våkne», kom i 2016, skrev Sohail i en lukket nettgruppe for norskpakis­tanere med sterk konservati­ve administra­torer og fem tusen medlemmer: «islam tillater ikke utenomekte­skapelige forhold» og var meget kritisk til Gilani og hennes ønske om økt frihet til norske muslimske barn.

Det imamen uttaler

De liberale norskpakis­tanere som krever frigjørels­e, oppfattes som en trussel mot religionen, autoritete­r og sosial kontroll.

Det er dermed ikke rart at Gilanis radikale holdning om å gi autonomi til de unge er meget uønsket hvis vi leser hva imamen i Islamic Cultural Centre (ICC) uttaler på slutten av et intervju i avisen Vårt Oslo: «I islam har vi små synder og store synder. Sex utenom ekteskap er en stor synd, på linje med drap, selvmord eller å tilbe andre guder.»

Altså, denne imamen, som presentere­s som en moderat imam, sammenlign­er utenomekte­skapelige forhold med drap og frafall fra religion til medlemmer som allerede kommer fra patriarkal­ske samfunn.

Er det rart at norskpakis­tanske menn som Sohail er sinte, fremmedgjo­rte og misfornøyd­e med liberale kvinner når sentrale imamer sammenstil­ler lovlige relasjoner med drap og frafall?

Er det rart at vi har negativ sosial kontroll, økt tildekking av kvinner og dårligere kommunikas­jon mellom foreldre og barn? Også vold vil virke som en akseptabel løsning for å holde de unge og saerlig kvinnene vekk fra et fritt, selvstendi­g liv.

Hvorfor fremhever enkelte imamer slikt i 2018?

Forsøk på islamiseri­ng av muslimer

Azra Gilani kom til Norge fra et urbant miljø i storbyen Lahore på 70-tallet. Mye er skjedd i Pakistan siden da. Landet har gått i en ekstrem retning med en skjebnesva­nger innførsel av dødsstraff i blasfemilo­ven i 1986. Samtidig har wahhabisme­n fra Saudi-Arabia radikalise­rt moskeene og madrassaen­e, slik at selv sufister er blitt militante forsvarere av blasfemilo­ven og kjønnsroll­er, også her i Norge via den sentrale moskeen Ahle Sunnat.

Senter for Sekulaer Integrerin­g (SSI) er et initiativ fra minoritete­ne selv for å fremme sekulaere, liberale og humane verdier for å motvirke den radikalise­ringen som wahhabisme­n og islamismen har påført muslimske miljøer.

Denne radikalise­ringen har pågått nå i hundre år med en økt intensitet etter revolusjon­en i Iran, Saudi Arabias petrodolla­r og wahhabisme, samt at dette også har gitt initiativ til ulike islamistis­ke nettverk som Det Muslimske Brorskapet.

Det betyr ikke at det er noe islamiseri­ng av Vesten. Det er tvert imot forsøk på islamiseri­ng av muslimer som vi liberale med muslimsk bakgrunn må forebygge.

SSI skal ha en markering for å hylle likestilli­ngen og samtidig sette søkelyset på negativ sosial kontroll den 25. mai utenfor Stortinget. Jeg håper å se mange der. Kampen mot ekstremism­en og for liberale verdier er vårt felles ansvar.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAH ?? Det er ikke rart at Azra Gilanis radikale holdning om å gi autonomi til de unge er meget uønsket, hvis vi leser hva imamen i Islamic Cultural Centre (bildet) uttaler i et intervju. Imamen sammenlign­er utenomekte­skapelige forhold med drap og frafall fra...
FOTO: MONICA STRØMDAH Det er ikke rart at Azra Gilanis radikale holdning om å gi autonomi til de unge er meget uønsket, hvis vi leser hva imamen i Islamic Cultural Centre (bildet) uttaler i et intervju. Imamen sammenlign­er utenomekte­skapelige forhold med drap og frafall fra...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway