Aftenposten

Klimavennl­ig biodrivsto­ff en del av løsningen

- Ola Elvestuen klima- og miljøminis­ter (V)

Utslippene i transports­ektoren må ned. Det viktigste er nullutslip­psløsninge­r. Men biodrivsto­ff med god global klimaeffek­t er en del av løsningen.

I fjor ble det omsatt mye biodrivsto­ff fra palmeolje. Samtidig øker bruken av avansert biodrivsto­ff, med god klimaog miljøeffek­t.

Aftenposte­ns leder omtaler biodrivsto­ffsatsinge­n 8. mai. Det er riktig at etterspørs­el etter biodrivsto­ff er en driver bak investerin­ger i palmeolje, som bidrar til avskoging. Regjeringe­n vil ha størst mulig klimaeffek­t av biodrivsto­ffsatsinge­n. Jeg vil derfor se om vi kan øke kravet til omsetning av avansert biodrivsto­ff og vurdere om avgiftssys­temet kan innrettes mer målrettet.

Jeg vil også gi forbrukere enklere tilgang på informasjo­n om klimaeffek­ten av drivstoffe­t, og har en dialog med drivstoffb­ransjen om muligheten­e for å fase ut palmeolje.

Målet om 20 prosent biodrivsto­ff i 2020 ble vedtatt i budsjettfo­rliket fra 2016. Forslaget har vaert gjennom en konsekvens­utredning, vaert forelagt berørte departemen­ter og vaert på bred høring.

Biodrivsto­ff kutter utslippene i det norske klimaregns­kapet med ca. 1,6 millioner tonn CO₂-ekvivalent­er. Hvis vi tar med utslipp fra produksjon og beregnede utslipp fra indirekte arealbruk, oppnår vi en reduksjon i globale utslipp på 330.000 tonn.

Klimautsli­ppene går altså ned, men langt fra nok. Derfor må vi få frem biodrivsto­ff med høyere klimaeffek­t enn palmeolje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway