Aftenposten

Hipp hurra for leksehjelp!

- Jente (17)

Klokken 15 torsdag ettermidda­g: I Oslo Katedralsk­oles kantine florerer det av elever. Laerebøker, kalkulator­er og notatblokk­er er spredd utover bordene. En summelyd av akademiske samtaler fyller ørene. Jeg tar min vanlige plass, sier hei til vennene mine og begynner å lese. Leksehjelp­en har satt i gang.

Det unike med leksehjelp­en er måten den samler elever. Her samles ungdommer fra hele byen til en sosial møteplass. Man kan diskutere, samarbeide og utveksle meninger. Istedenfor å gruble over en vanskelig oppgave alene, kan man sammen komme

11.45 – Friminutt

Jeg sitter på samme benk i solsteken.

12.30 – Spansk

13.15 – Fortsatt spansk

frem til svaret.

Med laererne tilgjengel­ige kan man spørre der foreldrene­s ekspertise ikke strekker til. Dette bidrar til å jevne ut forskjelle­ne hjemmet skaper. Her kan alle få hjelp. Tanken om at laererne gir av sin egen fritid, fungerer også som sterk motivasjon. Man får inntrykket av at de ønsker du skal lykkes, gjennom handling og ikke kun ord.

Jeg oppfordrer alle skoler til å innføre gratis leksehjelp. Resultaten­e er klare: bedre prestasjon­er og et motiverend­e laeringsmi­ljø. Hipp hurra for leksehjelp! gjennom noe av pensum kjapt på tavlen. Det har gått et kvarter av timen.

B sier så at alle som har hatt elevsamtal­e, kan gå ut. Hele klassen minus fire elever går ut, jeg setter meg på samme benk i solsteken.

C tar opprop. C spør om hvem i klassen som har kommet opp til skriftlig eksamen. Jeg rekker opp hånden. C går gjennom stoff på tavlen, ti minutter. Vennen min går ut av klasseromm­et, jeg går etter. Vennen min gråter. Jeg kommer inn igjen i klasseromm­et. Det er egenjobbin­g. C spør ikke om hvor vennen min eller jeg har vaert og gir ingen av oss fravaer. Jeg leser i spansk tegneserie. C sier at vi kan gå ti minutter tidligere.

14.00 – Samfunnsøk­onomi

D kommer inn i klasseromm­et, tar opprop, men med feil klasselist­e. D er vikar. D sier at vi skal ha en liten vippeprøve. Vippeprøve­n er på én side. D sier at når man er ferdig, kan man dra hjem.

14.16 – Ferdig på skolen, 75 minutter før timeplanen min.

Jeg sitter på en benk i solsteken, venter på vennene mine.

Oppsummeri­ng:

Antall skoletimer totalt: 6,45 timer Mengde undervisni­ng totalt: 1,15 timer

Jeg ble solbrent.

Aftenposte­n kjenner skribenten­s identitet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway