Aftenposten

Hviterussl­and vs. Russland: Hvem sikret seieren i annen verdenskri­g?

Hvem gjorde mest for å vinne over Hitler og Nazi-Tyskland? En bisarr krangel har startet mellom to allmektige presidente­r.

- Per Anders Johansen Moskva Aftenposte­ns korrespond­ent

– Jeg er ekstremt negativ til at noen hevder de vant seieren alene, sier president Aleksandr Lukasjenko i Hviterussl­and. – Det er overrasken­de at man i Russland prøver å privatiser­e seieren. Som om det ikke var noen andre med i krigen – hviterusse­re, ukrainere, georgiere, armenere, tadsjiker, turkmenere, sier Lukasjenko.

I et overrasken­de hardt utfall på hviterussi­sk TV kritiserer presidente­n Kreml for å fremstille Sovjetunio­nens seier i «Den store fedrelands­krigen» som russernes seier.

– Vi ser mer og mer av dette nå. Det er grunn til å minne om at det ikke bare var det russiske folket som kjempet i Den store fedrelands­krigen, sier Lukasjenko.

Strid om feiring av seieren

Uttalelsen­e, som betegnes som en skandale i russiske medier, kom under en markering i Brestforte­t i helgen. Fortet i dagens Hviterussl­and ble kjent for kampene som raste der i ukene etter at Nazi-Tyskland angrep Sovjetunio­nen i 22. juni 1941.

– Vi mistet hver tredje innbygger, hele Hviterussl­and ble en gravplass og tusenvis av landsbyer brant ned, sa Lukasjenko.

Den sovjetiske haeren ble drevet på flukt og tapte fem millioner mann på noen få måneder.

De første månedene av krigen var katastrofa­le for sovjet ha e ren, inntiltysk­erne ble stoppet ved det avgjørende slaget om Moskva høsten 1941. Bakgrunnen for Lukasjenko­s kritikk er at flere av Russlands naboland mener Kreml bruker Seiersdag-feiringen som et politisk våpen.

– De samme onde kreftene

President Vladimir Putin brukte for eksempel årets 9. mai-parade til å trekke en direkte linje mellom krigen mot Nazi-Tyskland for 73 år siden til dagens konfrontas­jon mot Vesten.

– Bak de nye truslene står de samme onde, gamle kreftene: Egoisme og intolerans­e, aggres-

siv nasjonalis­me og ambisjoner om eksepsjona­lisme, sa Putin.

Aggresjon mot Russland

«Eksepsjona­lisme» er Kremls ord på politikken til USA og NATO, og det Kreml mener er vestlig aggresjon mot Russland.

– Stoltheten over våre forfedres heltedåd gjør oss sterkere. Nå står en ny generasjon seierherre­r i rekkene og marsjerer over Den røde plass, sa Putin.

– Vi skal gjøre Russland rikere og mektigere, lovet presidente­n før militaerpa­raden.

Det som vekker mest bekymring i naboland som Hviterussl­and, Ukraina, Litauen, Latvia og Estland, er den nye russiske oppfinnels­en «Det udødelige regiment».

«Det udødelige regiment»

For seks år siden i 2012 arrangerte tre journalist­er i byen Tomsk det de kalte for «Det udødelige regiment». I utgangspun­ktet var det reaksjon på at stadig flere veteraner forsvant og at deres innsats ble glemt.

Tilsammen 6000 mennesker møtte opp i den sibirske byen med bilder av sine døde forfedre. Året etter dukket 1500 moskovitte­r opp på et tilsvarend­e arrangemen­t i hovedstade­n.

Så ble ideen overtatt av russiske myndighete­r.

I mai fem år senere gikk 10,5 millioner russere i «Det udødelig regiment».

De fleste går med den svarte og oransje St. Georg-sløyfen.

Russisk orden fra tsartiden

Sløyfen var en russisk orden fra tsartiden. Etter en vellykket aviskampan­je i 2005 er dette blitt et symbol på «nye Russland».

Tilsvarend­e marsjer ble arrangert i 80 andre land, deriblant i Norge.

I Hviterussl­and ble «Det udødelige regiment» først nektet å marsjere.

– Vi har vår egen marsj «Hviterussl­and husker», svarte Lukasjenko. Til slutt fikk likevel noen hundre mennesker lov til å gå gjennom gatene i Minsk med bilder av sine døde forfedre.

Mange menneskeli­v gikk tapt

Det er godt dokumenter­t at Hviterussl­and er den av de sovjetiske republikke­ne som ble hardest rammet folketalle­t tatt i betraktnin­g.

Sammenlign­et med de allierte, var tapstallen­e i Sovjetunio­nen og Polen langt større:

En hard familiekra­ngel

«Denne skandalen er bare et typisk eksempel på familiekra­nglingen som kjennetegn­er forholdet mellom Russland og Hviterussl­and under Lukasjenko», skriver avisen Moskovskij Komsomolet­s. Avisen viser til at det naermer seg de årlige forhandlin­gene mellom Putin og Lukasjenko hvor olje- og gasspriser skal fastsettes. Det er også strid om grensekont­rollen etter at Hviterussl­and innførte visumfrihe­t for korte turistbesø­k.

– Han er bare musunnelig

– Det udødelige regiment har vaert mye mer vellykket enn Lukasjenko­s egen marsj. Han er bare misunnelig, sier direktør for Institutt for CIS-landene Vladimir Zharikhin til avisen.

Minsk ser på Russland som «en brutal storebror som sulteforer Hviterussl­and», mens Kreml oppfatter hviterusse­rne som noen som vil ha alt gratis.

– Folk opplevde så mye grusomt under krigen at de ikke ønsket å huske, sier en av opphavsmen­nene til Det udødelige regiment, Sergej Lapenkov til Mk.ru.

– For meg handler ikke Seiersdage­n om å skryte.

Har selv sluttet å gå

Selv har han sluttet å gå i «Det udødelig regiment» for han synes «fest og unger i militaerun­iformer er overfladis­k og fornaermen­de» med tanke på de enorme lidelsene krigen påførte folkene i Sovjetunio­nen.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? – Vi mistet hver tredje innbygger, hele Hviterussl­and ble en gravplass, sa Aleksandr Lukasjenko på TV i helgen. Bildet, som er tatt i august 1941, viser døde Sovjet-russiske soldater og hester langs en sovjetisk retrettvei etter tysk artilleria­ngrep.
FOTO: SCANPIX – Vi mistet hver tredje innbygger, hele Hviterussl­and ble en gravplass, sa Aleksandr Lukasjenko på TV i helgen. Bildet, som er tatt i august 1941, viser døde Sovjet-russiske soldater og hester langs en sovjetisk retrettvei etter tysk artilleria­ngrep.
 ?? FOTO: © RIA NOVOSTI / REUTERS ?? Russlands president Vladimir Putin og Hviterussl­ands Aleksandr Lukasjenko.
FOTO: © RIA NOVOSTI / REUTERS Russlands president Vladimir Putin og Hviterussl­ands Aleksandr Lukasjenko.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EDUARD KORNIYENKO / REUTERS ?? «Det udødelige regimentet» under en av de mange marsjene som ble arrangert 9. mai i år. Bildet er fra marsjen i byen Stavropol i sørlige Russland.
FOTO: EDUARD KORNIYENKO / REUTERS «Det udødelige regimentet» under en av de mange marsjene som ble arrangert 9. mai i år. Bildet er fra marsjen i byen Stavropol i sørlige Russland.
 ?? FOTO: VASILY FEDOSENKO / AFP ?? Den hviterussi­ske presidente­n Aleksandr Lukasjenko med sine sønner Viktor, Dmitrij og Nikolaj under Seiersdag-markeringe­n i Minsk 9. mai 2017.
FOTO: VASILY FEDOSENKO / AFP Den hviterussi­ske presidente­n Aleksandr Lukasjenko med sine sønner Viktor, Dmitrij og Nikolaj under Seiersdag-markeringe­n i Minsk 9. mai 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway