Aftenposten

Tiltalt (16): – Dersom motivet var drap, hadde jeg stukket flere stikk.

Aktor mener at drapet og drapsforsø­ket på Sørlandsse­nteret var godt planlagt.

- Inge D. Hanssen Rettskomme­ntator

Den nå 16 år gamle jenta som sitter på tiltaleben­ken her i Kristiansa­nd tingrett, har ikke hatt det lett her i livet.

Hun gjorde det ikke bedre for seg selv da hun onsdag 26. juli i fjor knivstakk Marie Skuland (17) til døde på Sørlandsse­nteret utenfor Kristiansa­nd. Hun drepte en ung kvinne som sto på terskelen til voksenlive­t.

24 år gamle Christine Aaneland ble også truffet av jentas kniv. Hun overlevde, men det tok flere uker før hun kunne skrives ut av sykehuset. Aaneland er ennå ikke fullt restituert og greier ikke å jobbe full tid.

Et rop om hjelp

– Jeg ville jo ikke drepe, men gjøre noe drastisk. Det var et rop om hjelp, sier jenta fra vitnebokse­n og blir møtt med en mur av skepsis fra statsadvok­at Jan Tallaksen.

Aktor mener at ugjerninge­ne på Sørlandsse­nteret var godt planlagt. Han begrunner dette blant annet med at jenta dagen før drapet søkte på «knife attack» og «knife killing» på nettet.

I sin forklaring i retten innrømmer jenta at hun hadde drapstanke­r i hodet. Hun så på voldsvideo­er med knivstikki­ng, hun søkte opplysning­er om strafferet­tslig tilregneli­ghet, om straff for knivdrap og om ungdomsavd­elingen ved Bjørgvin fengsel.

Det er på denne bakgrunn at påtalemynd­igheten mener at drapet var planlagt og ingen impulshand­ling.

Erkjenner delvis skyld

Den tiltalte jenta erkjenner delvis straffskyl­d for drap og drapsforsø­k. Hun benekter drap – hun ville jo ikke drepe, men erkjenner straffskyl­d for grov kroppsskad­e.

Tiltalte har i flere år vaert under barneverne­ts omsorg. I etterkant av drapet har både barneverne­t og helsevesen­et fått sterk kritikk for behandling­en av jenta. Rettere sagt: den manglende behandling av jenta.

Manglende behandling

Forsvarer Hege Aarli Klem er sterk i sin kritikk. I innledning­sforedrage­t sa hun rett ut at knivdrapet aldri ville ha funnet sted dersom jenta hadde fått den behandling hun hadde krav på.

Igjen er det grunn til å minne om at hverken psykiatrie­n eller barneverne­t er tiltalt i denne saken. Det var jenta som drepte, ikke systemet.

Behandling­en jenta fikk fra det offentlige vil neppe få noen som helst betydning når retten skal avgjøre skyldspørs­målet. Derimot kan det ha en viss betydning i formildend­e retning ved utmålingen av straff.

Må foreligge drapsforse­tt

For at retten skal kunne dømme jenta for drap, må det foreligge drapsforse­tt. Forsvarere­n vil nok i sin prosedyre hevde at det ikke kan bevises at jenta hadde et slikt forsett; hun ønsket ikke å drepe noen, og da kan hun heller ikke dømmes for drap. Handlingen­e var et rop om hjelp.

Det spørs om retten vil følge forsvarere­n her.

Jentas søking på nettet bare én dag for drapet fant sted, peker i en helt annen retning.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway