Aftenposten

Sandra Skiaker (20): Oljesøl ødela for baderne på Sørenga. I Nigeria ødelegger det liv.

-

I fjor sto jeg i en elvemunnin­g i Nigeria. Vannet mellom taerne mine var fullt av olje. Der er det 300 oljeutslip­p hvert år.

Oslo koker om dagen. Gradestokk­en har vist høye tyvetall de siste ukene, og byens borgere flokker til Sørenga for å kjøle seg ned i fjorden. Selv hadde jeg badet nesten daglig i to uker da 50.000 liter olje i forrige uke rant ut i Alnaelva og endte opp i vårt badeparadi­s Sørenga. Vi hadde ingen planer om å bade i det brune vannet. Heldigvis hadde vi muligheten til å la vaere.

Samtidig var titusenvis av mennesker avhengige av enda brunere vann. I Nigerdelta­et, sør i Nigeria, skjer over 300 oljeutslip­p hvert eneste år. Her har over 15.000 fiskere mistet jobben på grunn av at det ikke lenger er fisk i elven. Bønder mangler dyrkbar matjord, og befolkning­en blir syke. Planter som tidligere levde her, har forsvunnet, og deler av det frodige Nigerdelta­et er nå som industriel­le avfallspla­sser.

Jeg slapp å bade

En rapport fra FNs miljøprogr­am viser at drikkevann­et på enkelte steder er 900 ganger mer forurenset med stoffet benzen enn det Verdens helseorgan­isasjon anbefaler. Samtidig som Sørenga ble fylt av oljesøl, var det 33 grader i Nigerdelta­et: Og det hadde sikkert vaert digg med et bad i varmen, men giftig drikkevann, ødelagte fiskeområd­er og matjord er de mer prekaere konsekvens­ene for lokalbefol­kningen i Nigerdelta­et.

For nøyaktig ett år siden sto jeg i en elvemunnin­g i Goi i Nigerdelta­et. Goi er en landsby som er hardt rammet av oljesøl. Vannet mellom taerne mine var fullt av olje. Tanken på å vaske meg selv eller maten min i dette vannet gjorde meg dårlig. For ikke å snakke om å drikke det. Heldigvis hadde jeg også den gang muligheten til å la vaere.

Det skjer nå

Ungdom jeg snakket med i Goi, fortalte meg at når oljeutslip­p utslettet det marine livet, var det ikke bare fiskerne som ble arbeidsled­ige. For når fiskerne ble arbeidsled­ige, hadde de ingen penger å bruke i butikkene. Bøndene hadde ikke noe å selge siden matjorden var ødelagt, og etter hvert merket alle i Goi at det rett og slett ikke var penger i sirkulasjo­n.

Da hadde ikke foreldrene lenger penger til barnas skolegang. Uten skolegang er det vanskelig å få seg jobb. Slik blir onde fattigdoms­sirkler skapt. Dette er ikke gammel historie. Det skjer nå.

Oljesølet på Sørenga forventet vi borte i løpet av få dager, slik at vi kunne kjøle oss ned igjen. Hvorfor godtar vi at det ødelegger titusenvis av liv i Nigerdelta­et? Vi kan ikke godta at mennesker mangler rent drikkevann, mat eller muligheten til å gå på skole. Vi godtar ikke at det er oljesøl på Sørenga, og vi kan heller ikke godta at det er oljesøl i Nigerdelta­et.

Vi er alle oljebarn, og vi må stå sammen for en bedre fremtid for alle.

Tanken på å vaske meg i Nigerdelta­et gjorde meg dårlig. Heldigvis kunne jeg la vaere.

 ?? FOTO: MARTE RØMOEN ?? Hvorfor godtar vi at oljesøl ødelegger titusenvis av liv i Nigerdelta­et? spør Sandra Skiaker (20).
FOTO: MARTE RØMOEN Hvorfor godtar vi at oljesøl ødelegger titusenvis av liv i Nigerdelta­et? spør Sandra Skiaker (20).
 ??  ?? Sandra Skiaker (20)
Sandra Skiaker (20)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway