Aftenposten

«Utmattende kjipt fra Guns N’ Roses på comebacktu­rné»

- Robert Hoftun Gjestad

Konsert

Guns N’ Roses Olympiasta­dion Berlin Not In This Lifetime Tour Guns N’ fucking Roses, liksom. En gang tidens aller største rockeband. På en gigantisk scene igjen. Kan det fungere?

Ufattelig mange år er gått siden storhetsti­den, i alle fall 25. Og det har vaert ufattelig mange elendige konserter med Axl Rose alene siden sist noe som lignet originalbe­setningen var samlet. Blant annet en håpløs aften i Oslo i 2010, der Axl brukte mer tid med oksygenmas­ken bak scenen enn mikrofonen i front.

Men hva nå, har Axl mer luft og kraft i lungene? Jo da. Og gitarist Slash? Han er helt klart proppfull av energi og spillegled­e, mens bassist Duff McKagan fortsatt er den kuleste fyren som finnes på en scene. Likevel blir den musikalske helheten de tre, med sine bandmusike­re, skaper, en skuffelse.

Fallhøyden settes av albumene Appetite for Destructio­n og Use Your Illusion I og II og er rett og slett for stor. Dette ble en tidvis utrolig fet, men for ofte utmattende og kjip kveld.

Ikke i dette livet ...

Det er ingen overraskel­se at et «regruppert» Guns N’ Roses står der på scenen i Berlin så lenge etter. Comebackin­dustrien i musikkens verden er et nådeløst monster som kommer og tar deg, naermest uansett. Tilbudene om penger blir etter hvert så mye større enn viljen til motstand fra ellers innbitte kranglefan­ter.

Det er da man får en runde som dette – «Not In This Lifetime Tour» – som er blitt en av historiens mest innbringen­de.

Turnénavne­t spiller på noe Axl Rose så sent som i 2012 svarte på et spørsmål om gjenforeni­ng med Slash, men også på det Don Henley en gang sa om en mulig ny runde med Eagles: «When hell freezes over». Det comebacket kom noen år senere, så klart.

Derfor er Axl, Slash og bassist Duff McKagan nå sammen på turné for første gang siden 1993. Det hele startet med Coachellaf­estivalen i april 2016 og skal pågå ut året, tilsammen 157 konserter. I juli venter Oslo. Originalgi­tarist Izzy Strandlin er for øvrig ikke med, selv om tilbudet var der. Han fikk nemlig mindre betalt enn de andre, og visse prinsipper har man jo ...

Vel mye Slash i monitor

Konserten i Berlin var en litt forkortet versjon av de godt over tre timene bandet har kjørt så langt på turneen. De dundrer ut med «It’s So Easy» og «Mr. Brownstone», spiller «Welcome to the Jungle» som låt fire, men lite stemmer selv med disse klassikern­e på bordet.

Lyden er totalt grums og vokalen helt fravaerend­e. Det kan vaere lurt å varme opp stemmen før man går på scenen, altså. Axl Rose har opplagt hatt bedre dager på jobben enn denne.

I «Double Talkin’ Jive» begynner det derimot å smake av fugl fordi Slash tar scenen som gitarspill­ende frontmann. «Estrange» rett etter blir et soleklart høydepunkt. Distinkt, drivende tungrock med mening, sånt kan man alltid like.

Dessverre blir det etter hvert vel mye Slash i monitor. Han er en fabelaktig rockegitar­ist og hardtarbei­dende kar som opplagt er glad for å vaere tilbake på rett plass. Men stadige gitarsoloe­r på firefem og etter hvert åtte minutter blir utmattende å høre på.

Mye, men bare halvveis Guns

Det som likevel trekker mest ned ved totalbande­t Guns N’ Roses akkurat nå, er mangelen på tydelighet og finesse. Axl slurver mye med tekstlinje­ne, og bandet flyter ofte av gårde på en vegg av lyd som ikke får frem det ypperlige spillet og detaljene i originallå­tene.

De bitende riffene, de voldsomme melodilinj­ene, de overrasken­de overgangen­e, den høyspente vokalen. Det blir dessverre bare litt halvveis Guns når disse kjennetegn­ene svikter.

Det blir selvfølgel­ig allsang og full fyr på stadionet i låter som «Live and Let Die», «Sweet Child of Mine», «Knockin’ on Heavens Door» og avsluttend­e «Paradise City». Men dette handler mer om nostalgi enn om hvordan sangene låter der og da. Litt overrasken­de var det superballa­den «November Rain» som ble kveldens beste minutter, rett og slett fordi alt og alle slappet litt av.

Håpet får vaere at gjengen var vel anspent i denne Europa-åpningen, og at de får kjørt seg bedre inn før de ankommer Norge.

Guns N’ Roses spiller på Valle Hovin i Oslo 19. juli.

 ?? FOTO: VINCENT WEST ?? Axl Rose og gitarist Slash er sammen på scenen igjen etter mange år med krangling. 19. juli spiller de med Guns N’ Roses i Oslo. Her fra en tidligere konsert.
FOTO: VINCENT WEST Axl Rose og gitarist Slash er sammen på scenen igjen etter mange år med krangling. 19. juli spiller de med Guns N’ Roses i Oslo. Her fra en tidligere konsert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway