Aftenposten

– Snille hunder finnes ikke

- Espen Sjøberg Stipendiat, Institutt for atferdsvit­enskap, Oslo Met Magnus H. Blystad Stipendiat, Institutt for atferdsvit­enskap, Oslo Met

Å gi menneskeli­ge egenskaper til dyr kan vaere problemati­sk.

Antropomor­fisme; gresk, fra ordet anthros som betyr mann, med endingen -morf som har med endring å gjøre. Det handler om å gi menneskeli­ge egenskaper til en ikke-menneskeli­g ting, saerlig ofte dyr. For det meste er det uproblemat­isk, men ikke alltid.

Hvordan ville du reagert hvis laereren din i naturfag sa at «det finnes ikke snille bikkjer»? Hundeeiere, og kanskje noen solidarisk­e katteeiere også, ville nok reist seg i protest. De som ble sittende begynte kanskje å grunne litt på det som var sagt. Hva mente hun med det?

Hunder hjelper mennesker ut av brennende hus. Førerhunde­r gjør dagliglive­t mulig for mange hundre tusen over hele kloden. Terapihund­er settes inn i eldrebolig­er og skoler. Er ikke dette bevis nok for det motsatte? Nei. Ikke egentlig.

Problemer med bevis

Det er akkurat i bevis vi finner problemer. For å bevise at noen er snille, må vi første definere ordet snill. Her er det sikkert like mange meninger som det finnes personer som mener noe om det. For at noen skal vaere snill, må vedkommend­e kunne forstå at konsekvens­en av adferden deres er positiv for andre.

Det er ikke snilt å fylle kaffekoppe­n til en hjemløs med kaffe, hvis han bruker den koppen til å be om penger og allerede har en femtilapp og noen småpenger i den. Hvis en hund beskytter eieren sin fra en angriper, er det lett å si at hunden er snill, men vi kan kun forklare hundens adferd basert på menneskeli­g ordforråd.

Hunder kommuniser­er ikke via ord, og deres verdenssyn er forskjelli­g fra vårt. Vi kan ikke si med sikkerhet hva hunden tenker eller hvilke abstrakte konsepter den forstår. Vi kan beskrive hundens adferd, det vil si at dens aggressive bjeffing skremte bort angriperen, men vi kan ikke gjøre antagelser om hundens motivasjon bak denne handlingen. Hvis vi sier at den beskyttet eieren sin, så gjør vi en antagelse om at hunden forstår konseptet «eierskap» og at den selv er et kjaeledyr.

Eksisterer konsepter for dyr?

Også følger et annet spørsmål: Blir det riktig å anta at konseptet «snill» eller «eierskap», slik det eksisterer for mennesker, også eksisterer for hunder? Uavhengig av om du mener at hunder er snille eller ikke, gir det lite mening at det å vaere snill skulle ha lik betydning for en altetende bipedal art uten naturlige fiender andre enn seg selv (les: menneske) versus et kjøttetend­e rovdyr med sterke sosiale tendenser. Er hunden snill, må det forstås innad hos arten. At mennesker danner dype bånd med dyr er ikke rart, men det betyr ikke at dyret ser verden gjennom menneskeli­ge øyne av den grunn. Det ville faktisk vaert rart.

For dyr er det kanskje lettere å forstå dem om man beskriver hva det gjør, heller enn hvorfor. Skal man beskrive hvorfor, havner man fort i et område som handler om motivasjon eller lignende. I dagligtale er det vanlig å forklare At mennesker danner dype bånd med dyr er ikke rart, men det betyr ikke at dyret ser verden gjennom menneskeli­ge øyne av den grunn. Det ville faktisk vaert rart. adferden til dyr i henhold til menneskeli­g vokabular: Vi sier at hunden er lojal, katten er vennlig og hamsteren er lat.

Dyrene beskrives fra et menneskeli­g ståsted, men vi har lite grunnlag for å si at dyr forstår verden på samme måte som oss. Når vi snakker om kjaeledyr er dette ikke så farlig, men når vi driver med forskning blir det en annen sak.

Forsker på dyrs adferd

Vi jobber med dyremodell­er på ADHD og hjelpeadfe­rd/empati, hvor vi studerer adferden til dyr for å laere noe om mennesket. Naturlig nok er vi litt mer opptatt av denne diskusjone­n enn folk flest. I forskning kan det også vaere vanskelig å unngå å antropomor­fere. For å unngå dette prøver vi gjennom eksperimen­ter å kartlegge variabler som påvirker dyrets adferd.

Deretter legger vi ord på denne adferden for å gjøre den forståelig for mennesker, selv om konseptene ikke nødvendigv­is eksisterer for dyr.

Hvis en sulten rotte velger å få en matbit umiddelbar­t fremfor tre matbiter om tyve sekunder, så vet vi at tid har en påvirkning på hva slags valg rottene gjør. Det er greit å si at rotten uttrykker impulsiv adferd, men det blir feil å si at rotten er rastløs, spent eller lat. Til syvende og sist, uansett hvordan man gjør det, så lenge dyr blir beskrevet med menneskeli­ge ord vil det alltid vaere en feilmargin basert på språket vårt.

Men så lenge ordene vi bruker beskriver adferden fremfor å gjøre antagelser om dyrets indre tanker, så kan det tolereres i forskning. Og mellom artene er det selvfølgel­ig også mye innen adferd som har samme biologiske opphav.

Det vi deler ligger på et litt mer grunnlegge­nde biologisk nivå. Det er det instinktiv­e, det affektive, det som skjer uten innspill fra resten av avanserte mentale funksjoner.

Biologiske responser

Eksempelvi­s danner mange pattedyr dype bånd til avkommet sitt. Det er en overlapp i hjerneområ­der, hormonelle systemer og resten av biologien på tvers av arter. Vi varmer våre nyfødte barn på kroppen av samme grunn som hunden varmer valpene.

Et godt adferdseks­empel er frykt, som man vil finne i praktisk talt alle verdens arter. Selve ordet frykt er en menneskeli­g konstruksj­on, men det beskriver en adferd som er styrt av biologiske responser utløst av miljøet. Man trenger ikke å vite hva katten tenker for å si at den ble redd når en hund kom løpende rundt hjørnet. Vi vet at en ekstern stimulus (hunden) utløste en biologisk respons i nervesyste­met som gjorde katten forberedt til å flykte, og da katten løp bort, kaller vi dette for frykt.

Her gjøres ingen antagelser om dyrets motivasjon fordi beskrivels­en er objektiv. Skulle vi si at katten ikke liker hunder, så begynner vi å gjøre antagelser om hva katten tenker og føler.

Vi antropomor­ferer og tenker at katten vår aldri kan gå over ens med hunder og justerer videre kjaeledyri­nnkjøp deretter.

Antropomor­fisme. Et ord som ikke akkurat er lett å uttale, men som beskriver en adferd vi mennesker gjør bestandig. Gjør det noe om man forklarer kjaeledyre­ts adferd på en menneskeli­g måte, selv om det blir feil? Egentlig ikke.

Gjør det noe om man vil ha kunnskap om dyrenes adferd i forskning? Ja. Skal vi laere noe om dyr kan vi ikke anta hva de føler og tenker, men heller observere hva de gjør, og forsøke å finne ut hvorfor de gjør det.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX ?? En hund oppfatter ikke konseptet «snill» på samme måte som vi mennesker. I forsknings­øyemed må en heller observere hva de gjør og forsøke å finne ut hvorfor de gjør det.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX En hund oppfatter ikke konseptet «snill» på samme måte som vi mennesker. I forsknings­øyemed må en heller observere hva de gjør og forsøke å finne ut hvorfor de gjør det.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dersom hunden jager bort angripere, er den da snill? Vi kan kun beskrive hundens adferd, men vi kan ikke gjøre antagelser om hundens motivasjon bak denne handlingen.
Dersom hunden jager bort angripere, er den da snill? Vi kan kun beskrive hundens adferd, men vi kan ikke gjøre antagelser om hundens motivasjon bak denne handlingen.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Når vi mennesker antar at katten går godt overens med hunder, antropomor­ferer vi.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Når vi mennesker antar at katten går godt overens med hunder, antropomor­ferer vi.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Kan vi si at en hamster er lat, eller er det bare vi mennesker som har tilegnet den ufrivillig­e egenskaper?
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Kan vi si at en hamster er lat, eller er det bare vi mennesker som har tilegnet den ufrivillig­e egenskaper?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway