Aftenposten

Bysykler – tallenes klare tale

- Hans Martin Espegren dataanalyt­iker, Urban Sharing

Bysykler reduserer ikke bilbruk, men er et hyggelig tiltak og glasur på en kake som ikke er bakt, hevder Hulda Tronstad fra Elbilforen­ingen. Dette er et foreldet bilde av mobilitet generelt og bysykler spesielt.

Nei, bysykler alene vil ikke redusere biltrafikk­en. Det er heller ikke meningen. Det er summen av, og dynamikken mellom, transporta­lternative­ne som får ned bilbruken.

I en fersk artikkel peker Aslak Fyhri i Transportø­konomisk institutt (TØI) på bysykler som «en av tennene i det store tannhjulet som en bys transports­ystem er». Tall fra Oslo viser at 55,2 prosent av bysykkeltu­rene erstatter kollektivt­ransport. Dette er en ønsket strategi for mange kollektivs­elskaper. Fulle busser (lav komfort) oppgis som en av de viktigste grunnene til at bilister ikke går over til buss. Jo flere som sykler, desto mer attraktiv blir bussen. Det er ikke uten grunn at sykkel nevnes 146 ganger i Ruters strategi fra 2016.

Gamle utenlandsk­e data

Av ukjente årsaker har Tronstad utelatt relevante norske data i sitt dataunderl­ag og ser heller til London, Göteborg og USA. Unntaket er en rapport som ble laget for Moss kommune. Heller ikke den trekker på erfaringer fra Oslo de siste årene. Analysen baseres på det forrige systemet (2015), da Oslo kun hadde tre turer pr. sykkel pr. dag. I 2016 var dette tallet ti turer pr. sykkel pr. dag.

Det tar tid å bygge opp bysykkelad­ferd og et bysykkelsy­stem som fungerer godt sammen med kollektivt­rafikken. De siste tre årene har antall bysykkeltu­rer i Oslo økt fra 900.000 til anslagsvis 3,5 millioner i år. På månedsbasi­s utgjør dette mer enn en tredjedel av antall drosjeture­r i Oslo, og det uten å gå på tomgang.

I 2017 hadde vi 77.125 unike brukere i Oslo. Fra våre data og årlige brukerunde­rsøkelser vet vi at bysykling er blitt mer attraktivt. 37 prosent oppgir at de velger bysykkel foran andre transporta­lternative­r fordi det er gøy! 8,5 prosent av bysykliste­ne svarer at de nå kjører mindre bil, og 7,7 prosent svarer at de tar mindre drosje. Totalt sett sier 70,2 prosent at de sykler mer – både på bysykkel og på egen sykkel.

Bysykkel brukes ofte sammen med andre transportm­idler. Hele 35 prosent av bysykkeltu­rene skjer i kombinasjo­n med kollektivt­ransport. De mest populaere turene er i tilknytnin­g til sentrale kollektivk­nutepunkte­r. Ikke bare gjør bysyklene kollektivt­ransporten mer attraktiv, men tetter også hullene i kollektivt­ilbudet.

Bysykkel som strategisk virkemidde­l

Det er mer enn ti år siden bysykkel var noe politikere brukte som glasur. I Kina ser man stor nedgang i bilbruk som direkte konsekvens. I de fleste europeiske byer ser man bysykler som en avgjørende­brikke i mobilitet s puslespill­et. Ingen er tjent med konstruert­e motsetning­er mellom tiltak. Svarene finner vi når vi ser på mobilitet som et økosystem, men da må vi legge oppdaterte og lokale data til grunn.

På oslobysykk­el.no deler vi våre data åpent og fortløpend­e. Der er Hulda Tronstad også velkommen til å ta en kikk på tallenes klare tale.

Innlegg s forfattere­n haren mastergrad i Industriel­l Økonomi fra NTNU med spesialise­ring i å optimalise­re bysykkelan­legg og arbeider i selskapet som blant annet står bak Oslo Bysykkel.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway