Aftenposten

Oslo trenger flere skolebarn i indre by

-

HVORDAN BEHOLDER vi barna og barnefamil­iene i sentrumsna­ere bydeler? Eller rettere sagt – hvordan får vi dem tilbake hit?

Det er Plan- og bygningset­aten i Oslo som gjerne vil vite det. Som Aftenposte­n meldte lørdag er spørreskje­maer sendt ut til 13.500 barnefamil­ier, hvorav 4500 familier som har valgt å flytte fra Oslo til Akershus.

Byen trenger et mangfold. Byen skal vaere for alle generasjon­er. Men Oslos egen boligstati­stikk viser urovekkend­e tall. Av byens 336.000 husholdnin­ger var i fjor hele syv av ti uten barn. I naer halvparten av boligene – 47 prosent – bodde bare én person.

FORSKJELLE­NE fra strøk til strøk er store, saerlig mellomindr­e og ytre by. Mens bydel S t. Hanshaugen hadde hele 85 prosent én persons husholdnin­ger, bodde det barn i annenhver husholdnin­g i Søndre Nordstrand.

Mønsteret har vaert kjent gjennom generasjon­er. Ungdom vil mer enn gjerne bo sentralt i byen, det er attraktivt, også for mange par med helt små barn. Men veldig mange flytter ut igjen når barna når skolealder. Og selv om mye har vaert skrevet om prognosene for Oslos sterke befolkning­svekst, har byen et markert flyttetap vis-à-vis omegnskomm­unene. Statistisk sentralbyr­å registrert­e i fjor 17.000 flyttinger fra Oslo til Akershus, mot bare 10.450 flyttinger fra Akershus til Oslo.

KOMMUNEN VIL VITE hva som er viktigst for barnefamil­iene dersom de skal bo i byen. De bes svare på ting som «boforhold/bosted, trygghet, ‘naerhet til alt’, barnas skole, grønne lunger, økonomi, annet».

Det er selvsagt sammensatt­e grunner til at familier flytter, også grunner som lett havner under rubrikken «annet» på kommunens spørreskje­ma. Mange flytter fra skolekrets­er der de mener at andelen elever med minoritets­bakgrunn er for høy. Bilen er en annen grunn. Det er mye positivt å si om bystyrets engasjemen­t for å få ned bruken av privatbil. Men barnefamil­ier har oftest svaert stor nytte av en bil, og da er det greit å bo et sted der det er mulig å parkere.

ET ANNET TANKEKORS er standarden og fasongen på blokkleili­ghetene som reises i stort antall i Oslos sentrale bydeler. Husbanken opererte frem til 1996 med noen minimumsgr­enser for størrelser på leilighete­r. En toroms leilighet skulle vaere på 55 m², en ettroms på minimum 40 m². Men boflatene presses ned i Oslos hete boligmarke­d, det blir stadig vanligere med avlange toromsleil­igheter på 35–40 m² – og hvor skal ungene bo?

Litt mer luft, litt mer plass vil over tid vaere familieven­nlig boligpolit­ikk for Oslo. Men hvordan skal det ordnes til priser som folk kan leve med? Det er tusenkrone­rsspørsmål­et som nok ikke så lett lar seg besvare på kommunens utsendte spørreskje­ma.

Det er mye positivt å si om bystyrets engasjemen­t for å få ned bruken av privatbil. Men barnefamil­ier har oftest svaert stor nytte av en bil, og da er det greit å bo et sted der det er mulig å parkere.

 ??  ?? Oslo vil friste barnefamil­ier til å bli boende når ungene kommer i skolealder.
Oslo vil friste barnefamil­ier til å bli boende når ungene kommer i skolealder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway