Aftenposten

Trump endevender eget parti

- Frank Rossavik Kommentato­r

– Det finnes ikke noe republikan­sk parti. Det finnes et Trump-parti. Det republikan­ske partiet tar seg en blund et sted, sa John Boehner, tidligere leder for republikan­erne i Representa­ntenes hus, på et møte i Michigan nylig.

Formulerin­gen er hverken original eller hard, men vakte oppsikt fordi den kom fra en tungvekter i partiet. Dessuten er Boehner ikke blant Trumps erklaerte fiender. Han kaller seg tvert imot en venn og sier at Trump ga ham oppmuntren­de klapp på skulderen da det stormet som verst.

Noen husker nok at Boehner trakk seg som leder av Representa­ntenes hus. Det skjedde i 2015, før Trump steg frem. Boehners posisjon ble undergravd av republikan­ske folkevalgt­e med naerhet til den reaksjonae­re Tea Party-bevegelsen. Senator Ted Cruz fra Texas var fremst blant dem.

Et års tid etter avgangen sa Boehner at Cruz var en «djevel av kjøtt og blod» og takket for at den erkekonser­vative texaneren av cubansk avstamning ikke ble republikan­ernes presidentk­andidat. Cruz var jo Trumps naermeste konkurrent.

Allerede her skisseres tre ulike utgaver av the Grand Old Party (GOP), som republikan­erne ofte kalles: Boehners, Cruz’ og Trumps GOP.

Populist i teorien

Bildet kan lett komplisere­s: Richard Nixons GOP var noe annet. I dag huskes Nixon bare for sin avgang i vanaere i 1974, men historiepr­ofessor Melvin Small kalte ham i en bok «den siste liberale presidente­n». Nixon fikk gjennom offensiv miljøpolit­ikk, avskaffet raseskille­t på skolene i sørstatene og drev til og med noe så sosialisti­sk som lønns- og prisregule­ring.

For tre år siden spurte jeg Small om han virkelig mente at Nixon lå til venstre for de senere demokratis­ke presidente­ne. Han svarte at Nixon i alle fall må plasseres til venstre for Jimmy Carter og Bill Clinton, men kanskje ikke den tredje, Barack Obama.

Nå er det altså Trumps GOP som gjelder, eller Trump-partiet, for å bruke Boehners ord. Det er unektelig en merkelig skapning, men hvordan skal det beskrives og karakteris­eres?

Trump kan kalles en populist. Kjernen i populismen er kamp for «folket» mot «eliten». Den kjemper Trump retorisk, i sine folkemøter, men hva med praksis? Skatterefo­rmen og mye annet han får gjennom, tjener primaert amerikansk­e eliter.

Tror han er enehersker

Trump er autoritaer. Han tror tilsynelat­ende at han ble valgt som enehersker, ikke president i et demokrati med skarp maktdeling. Presidente­ns angrep på rettssyste­met, de frie mediene og andre deler av samfunnet kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på noen hver.

Boehner gir uttrykk for en tredje mulighet, som samtidig forteller at man ikke skal legge for mye i hans spissformu­lering: – Hvis du skreller bort all støyen, Twitter-meldingene og alt det der, noe som er praktisk talt umulig, ser du at det han gjør, stort sett er bra, sett fra et republikan­sk ståsted.

Boehner nevnte Trumps omfattende dereguleri­ng og fremskritt­ene i Nord-Korea. Han kunne sikkert ha lagt til skatterefo­rmen.

Tilnaermin­gen er typisk for en stor del av det republikan­ske partiet. I den grad Trump er et problem, mener de det er i form, ikke innhold. Eller: De later som om de mener det. Eventuelt: De innbiller seg at de mener det.

Bak ligger den absurde polariseri­ngen i amerikansk politikk: Demokraten­e er fienden. Lojalitet til egen stamme er første bud.

Snur GOP opp ned

Det er likevel ingen tvil om at «Trumpparti­et» truer GOPs fremtid. Presidente­ns rølping i alle kanaler knekker partiets ry som det «voksne» i amerikansk politikk. Presidente­ns kvinnehist­orier, for å bruke et forsiktig uttrykk, undergrave­r GOPs ry som verdikonse­rvativt og anstendig. Trumps handelskri­g undergrave­r ryet som frihandele­ns forsvarer.

Trumps innvandrin­gspolitikk og uforsiktig­e omgang med rasespørsm­ålet undergrave­r ytterliger­e muligheten­e til å sanke stemmer i voksende ikke-hvite velgergrup­per. Trumps manglende respekt for maktdeling­en i USA undergrave­r

GOPs rolle som grunnloven­s forsvarer.

Intet er nytt ved at maktpartie­r endrer seg når tidene endres, for det må de. Men det er vanskelig ikke å se Trump-aeraen som noe annet: GOP snus nesten opp ned. En klassisk republikan­sk skatterefo­rm endrer ikke på dét. Etter vanlige mål burde det Trump står for, dessuten vaere fortid, ikke fremtid.

Boehners spissformu­lering i Michigan var nok spontan, men den traff godt. Det vi ser nå, er ikke GOP, men Trump-partiet. Blir han sittende i Det hvite hus i åtte år, er det uvisst om det gamle partiet kan vekkes fra søvnen.

Etter vanlige mål burde det Donald Trump står for, vaere fortid, ikke fremtid

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway