Aftenposten

Det er lov å vaere muslim

- Joacim Lund

«Så langt jeg vet, er det ikke ulovlig å bosette seg i et krigsområd­e, og all den tiden jeg har vaert i Syria, har jeg ikke gjort noe straffbart i henhold til norsk lov. Dermed har norske myndighete­r ikke grunnlag for å straffe meg. Men siden jeg er muslim og ikke godt likt hos den norske befolkning, vil jeg ikke bli overrasket om jeg blir straffet for ett eller annet», sa baerumskvi­nnen Aisha Shezadi da Aftenposte­n møtte henne i en flyktningl­eir nord i Syria i helgen.

Folk flest er ikke dommere

At den norske befolkning­en har lite til overs for muslimer med Aisha Shezadis holdninger og historikk, er antagelig en nokså presis analyse. Hennes opptreden i norsk offentligh­et har ikke vaert noe publikumsf­rieri, for å uttrykke det forsiktig. Men det er ikke befolkning­en som dømmer i retten. Blir Shezadi dømt i en eventuell rettssak, er det ikke fordi hun er muslim. Tvert imot er hennes rett til å utøve sin religion gitt et sterkt vern, både i menneskere­ttighetene og i straffelov­en.

Når Shezadi forhåndsom­taler en potensiell domfellels­e av seg selv som et justismord, motivert av rasistiske holdninger og fordommer mot muslimer, bygger det derfor i beste fall på en ytterst svak forståelse av det norske rettssyste­met.

I norsk rett spiller det ingen rolle om du er populaer. Der er det lovteksten, bevisene og tolkningen av dem som betyr noe.

Blir IS-kvinnen Aisha Shezadi dømt i Norge, er det ikke fordi nordmenn er rasister.

Kan siktes

Dersom Aisha Shezadi og barnet hennes kommer tilbake til Norge, vil hun sannsynlig­vis kunne bli siktet for brudd på straffelov­ens paragraf 136a.

Shezadi benekter ikke at hun frivillig har sluttet seg til IS, har spredt propaganda for kalifatet i sosiale medier, og bidratt til IS’ krigføring gjennom matlaging, husstell og barnepass for flere IS-krigere. Hvorvidt hun vil bli dømt for disse handlingen­e, vil tiden vise.

Mangler rettspraks­is

I Norge er ingen IS-kvinner tiltalt og dømt. Ennå. PST har en liste over ettersøkte syriafarer­e, men vil ikke si noe om hvem de er – ut over at minst halvparten er kvinner. Aisha Shezadi kan vaere en av dem. Den eneste IS-kvinnen lovens lange arm har innhentet i Norge, er en somalisk fembarnsmo­r som ble arrestert i Italia, mistenkt for å forsøke å slutte seg til IS, og utlevert til Norge. Hun er siktet for forholdet, men foreløpig er altså heller ikke hun hverken tiltalt eller dømt.

Det finnes dermed ingen norsk rettspraks­is som slår fast at å sørge for sin egen familie regnes som terrorvirk­somhet. I en eventuell sak vil stridstema­et sannsynlig­vis bli hvorvidt hun har utgjort en støttefunk­sjon for en terrororga­nisasjon, det som i lovteksten forklares som «økonomisk eller annen materiell støtte». I tillegg vil retten måtte vurdere hvorvidt hun har forsøkt å rekruttere andre til IS.

Utfallet av en eventuell rettssak er derfor usikkert. Men én ting er helt sikkert: Ingen i rettssalen vil bestride Aisha Shezadis rett til å vaere muslim.

 ??  ?? Skal norske borgere holde seg utenfor murene, må de følge mange lover og regler. Å vaere populaer er ikke en av dem, skriver kommentato­ren. Nå befinner hun seg i flyktningl­eiren Al-Hol i Syria.
Skal norske borgere holde seg utenfor murene, må de følge mange lover og regler. Å vaere populaer er ikke en av dem, skriver kommentato­ren. Nå befinner hun seg i flyktningl­eiren Al-Hol i Syria.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway