Aftenposten

Personlig økonomi tilbake i skolepensu­m etter klagestorm

-

Den pågående fagfornyel­sen av alle skolefagen­e i norsk skole har skapt stort engasjemen­t.

Rekordmang­e 3900 høringsutt­alelser kom inn etter at Utdannings­direktorat­et (Udir) la frem sine endrings- og kuttforsla­g tidligere i vår. Mange instanser reagerte sterkt på at temaer som personlig økonomi, norrønt språk, religionsh­istorie og en rekke naturviten­skapelige emner var foreslått nedpriorit­ert. Direktorat­et har nå overlevert sitt endelige forslag til departemen­tet og kommer flere av innsigelse­ne i møte.

Bedre rustet

Samfunnsfa­get på videregåen­de var blant det om fikk mest kritikk i høringsrun­den. Kun 33 prosent mente at forslagene til kjerneelem­enter traff godt nok.

Flere høringsins­tanser pekte på at personlig økonomi og forbrukerk­unnskap er essensielt for å utruste elevene med kompetanse for å mestre egne liv.

Kunnskap om personlig økonomi og forbruk er også relevant for å forstå samfunnsøk­onomi, internasjo­nal økonomi og baerekraft­ig utvikling, påpekte andre.

Nå har Udir lyttet til kritikken og tatt temaet inn igjen. Dette gjelder også andre stoffområd­er i ulike fag, som flere naturgeogr­afiske emner i geografi, mer vekt på laeren om verdensrom­met, helse, seksualite­t, baerekraft­ig utvikling og miljø i naturfaget og mer om ernaerings- og forbrukerp­erspektive­t i mat og helsefaget.

For lite skjønnlitt­eratur

Direktorat­et har også til dels imøtekomme­t kritikken fra flere instanser om at historiepe­rspektivet i KRLE-faget var tonet for mye ned, samt at skjønnlitt­eratur hadde fått for lite plass i norskfaget og i engelsk.

Forslaget til kjerneelem­enter skal nå endelig vedtas av Kunnskapsd­epartement­et, før arbeidet med de konkrete laererplan­ene starter til høsten. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway