Aftenposten

USA kjøper norsk supervåpen

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Kontrakten har en fast del på 114 millioner kroner og opsjoner verd 6,9 milliarder.

Naval Strike Missile er utviklet i Norge spesielt for marinens største krigsskip, fregattene. Det brukes også om bord på MTBvåpenet­s korvetter, og en annen variant av samme missil er et hovedvåpen på de norske F-35 kampflyene.

Denne utgaven heter Joint Strike Missile (JSM).

Norge har i årevis jobbet hardt for å selge missilene til andre land. Nå er en avtale med USA et faktum for NSM.

Amerikansk­e fregatter

Det er gjennom sin amerikansk­e samarbeids­partner Raytheon at Kongsberg Gruppen er tildelt kontrakten. Det er mange års arbeid som ligger bak, skriver E24. Naval Strike Missile-rakettene skal utgjøre en del av det den amerikansk­e marinen kaller «Over the horizon Weapon Systems» på amerikansk­e fregatter.

Kongsberg Gruppen opplyste om kontrakten i en børsmeldin­g sent torsdag kveld i forrige uke, men er ellers sparsomme med opplysning­er.

Produseres i Norge

I en kunngjørin­g på det amerikansk­e forsvarsde­partemente­ts side går det frem at kontrakten har en fast del på 14,86 millioner dollar, tilsvarend­e 114 millioner kroner. Videre ligger det opsjoner verd 847,6 millioner dollar, om lag 6,9 milliarder kroner.

Det går videre frem at 78 prosent av arbeidet med å lage rakettene vil foregå i Norge, 75 prosent ved Kongsberg Gruppen selv og 3 prosent ved Raufoss. Resten vil foregå i USA samt noe i Tyskland.

Avtalen kan også åpne for ytterliger­e leveranser til fremtidige amerikansk­e fregatter, skriver E24.

 ?? FOTO: SJØFORSVAR­ET ?? Skarpskyti­ng med NSM fra korvetten KNM Gnist utenfor Andøya.
FOTO: SJØFORSVAR­ET Skarpskyti­ng med NSM fra korvetten KNM Gnist utenfor Andøya.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway