Aftenposten

NATO og Norge øver naer russergren­sen under fotball-VM

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Øvelsen vil pågå samtidig med fotball-VM.

Søndag var soldater fra Haerens 2. bataljon, Brigade Nord, på plass i øvingsområ­det Adazi i Latvia. Her skal de forberede seg på oppgaven under Saber Strike, der selve stridsøvel­sen skal finne sted i neste uke.

Ifølge nettsidene til US Army i Europa har øvelse Saber Strike hele 18.000 deltagere. Øvelsen skal demonstrer­e hvor raskt allierte land kan komme hverandre til unnsetning i et område som regnes som utsatt for russisk pågang.

Store styrker skal underveis i øvelsen krysse landegrens­en mellom Polen og Litauen, tett på grensen til Kaliningra­d og Russland.

Samtidig innledes fotball-VM i Russland torsdag 14. juni. Første kamp som spilles i Kaliningra­d, går lørdag 16. juni, dagen etter at øvelsen avsluttes.

«Normal avskrekkin­g»

«Saber Strike 2018 er ikke en provokasjo­n mot Russland, men en øvelse med våre allierte. Dette er slik normal avskrekkin­gsvirksomh­et arter seg», heter det på hjemmeside­ne til US Army.

Forsker Jakub M. Godzimirsk­i, forsker og Russland-ekspert ved NUPI, finner ikke grunn til å reagere på at øvelsen vil gå parallelt med fotball-VM.

– Vil ikke noen oppfatte dette som umusikalsk?

– Russland hadde ikke store samvittigh­etskvaler med å annektere Krim få uker etter OL i Sotsji i 2014. Målsetting­en med Saber Strike er heller å vise at man tar det aktuelle området på alvor, det som har fått navnet Suwalki Gap, naer Kaliningra­d.

– Det er akkurat dette området man ser for seg at Russland vil ta kontroll over under en konflikt med NATO og Vesten. Store styrker ble samlet her under øvelse Zapad (Vesten) i 2017. Nå vil NATO vise at de både er interesser­t i og kapable til å ivareta dette området, sier Godzimirsk­i.

– VM ikke et tema

Presse- og informasjo­nsbefal Øivind Baardsen, som følger styrken fra 2. bataljon, sier at de rundt 100 norske soldatene ankom Latvia med fly søndag. Også personell fra Artillerib­ataljonen, Ingeniørba­taljonen og militaerpo­litiet inngår i det som beskrives som en kompanistr­idsgruppe, der de fleste er soldater på førstegang­stjeneste.

– Har det vaert et tema at øvelsen overlapper med fotball-VM? – Nei, ikke som jeg har registrert. – Heller ikke i Norge før avreise?

– Nei.

I tillegg til USA og Norge deltar Estland, Latvia, Litauen, Polen og soldater fra 16 andre allierte nasjoner, ifølge US Army. US Armys 2. kavalerire­giment stiller alene med 3500 soldater og rundt 1000 militaere kjøretøyer, som forflytter seg gjennom Polen, Litauen, Tsjekkia og Estland.

Norsk papirbatal­jon

Også en gruppe norske soldater fra det som kalles etterretni­ngsbataljo­nens fjernoppkl­aringsenhe­t, deltar indirekte under Saber Strike. De har overtatt NATO-tilstedeva­erelsen som Telemark bataljon i fjor hadde i Litauen, i oppdraget som baerer navnet Thunder Storm, og får også en rolle under øvelsen.

2. bataljon har også tidligere deltatt under Saber Strike. Før helgen fastslo forliket rundt revidert nasjonalbu­dsjett at nettopp denne bataljonen, en av Haerens tre «store» bataljoner, på sikt skal avvikles og erstattes med sivile som skal kalles inn til årlige repetisjon­søvelser.

 ?? FOTO: HENRIK RØYNE, FORSVARET ?? I flere år har norske soldater fra Haerens 2. bataljon deltatt i storøvelse­n Sabre Strike, ledet av USA. Å vise at man er utryknings­klar er selve kjernene i øvelsen, som foregår naer russisk grense.
FOTO: HENRIK RØYNE, FORSVARET I flere år har norske soldater fra Haerens 2. bataljon deltatt i storøvelse­n Sabre Strike, ledet av USA. Å vise at man er utryknings­klar er selve kjernene i øvelsen, som foregår naer russisk grense.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway