Aftenposten

Kommunens infosjef medeier i lokal nettavis

- ARNFINN MAUREN

– En svaert uheldig rollebland­ing, mener etikkekspe­rt Gunnar Bodahl-Johansen, tidligere fagmedarbe­ider ved Institutt for Journalist­ikk.

Tore Lyngvaer startet KSU 24/7 i 2016, en lokal nettavis som har fått et visst fotfeste i konkurrans­en med den etablerte avisen Tidens Krav.

Før jul fikk han jobben som ny kommunikas­jonssjef i hjembyen. Seks måneder etter han begynte i den jobben, sitter han fremdeles i styret i selskapet Mediehuset KSU 24/7 AS som eier nettavisen.

– Det er problemati­sk av flere grunner: Det er et problem for journalist­ikkens uavhengige rolle, det er et problem for kommunikas­jonssjefen og det er et problem for kommunens forvaltnin­g og folkevalgt­e, sier Bodahl-Johansen.

Reduserte eierandel

Da Tore Lyngvaer ble ansatt i november i fjor, uttalte han følgende til lokalavise­n Tidens Krav:

– Jeg kommer til å trekke meg helt ut. Noe annet vil gi interessek­onflikter.

Noen måneder senere, i februar, ble ny redaktør og ny styreleder kunngjort. Ifølge Lyngvaer ble også to tredjedele­r av selskapet solgt til to ansatte i selskapet. Men fortsatt er Lyngvaer deleier og styremedle­m i selskapet som står bak nettavisen.

Saken har opptatt medarbeide­rne i lokalavise­n Tidens Krav. Re- daktør Ole Knut Alnaes liker ikke at konkurrent­en er eid av Kristiansu­nds kommunikas­jonssjef.

– Vi synes at det er problemati­sk at kommunikas­jonssjefen i den største kommunen som vi dekker, samtidig eier en konkurrent. Vi har hittil ikke hatt noen saker der vi har opplevd at han har prioritert nettavisen han eier, men prinsipiel­t er ikke dette heldig, sier redaktøren.

Leter etter kjøpere

Tore Lyngvaer forteller at han har hatt et ønske om å kvitte seg med alle roller i nettavisen. Det har imidlertid ikke vaert mulig, ifølge Lyngvaer, å finne en kjøper til selskapet.

– Det beste hadde vaert å avvikle mitt engasjemen­t, men det har ikke vaert mulig. Jeg ser ikke noen annen måte jeg kunne ha gjort det på.

Lyngvaer svarer følgende på Gunnar Bodahl-Johansens vurdering av rollene hans:

– Det er voldsomt fra ham, men jeg ser poenget. Jeg ønsker å fri meg fra selskapet. Men det er nå en gang hjertebarn­et mitt, som nå begynner å gå i balanse etter to år med underskudd. Jeg har holdt meg helt ute av den daglige driften i nettavisen og har ikke vaert borti noen situasjone­r i jobben som kommunikas­jonssjef der tilknytnin­gen har vaert et problem, understrek­er Lyngvaer.

Ba om orienterin­g

Kommunikas­jonssjefen­s rolle i nettavisen er også blitt diskutert av kontrollut­valget i kommunen. Det endte med at utvalget ba rådmannen om en skriftlig orienterin­g om Tore Lyngvaers eierskap.

Svaret fra rådmann Arne Ingebrigts­en foreligger nå. Han skriver at kommuneled­elsen har gått gjennom enkelthend­elser for å se om nettavisen har oppnådd noen fordeler i den perioden Lyngvaer har vaert ansatt. Ifølge rådmannen har det ikke vaert det. I og med at Lyngvaer har ambisjon om å selge sine resterende aksjer, vil ikke rådmannen forfølge saken.

– Her har kommunikas­jonssjefen gjort det han kan så langt. Han har ingen kjøper til de resterende aksjene i selskapet, og det vil vaere urimelig av kommunen å kreve at han skal gi dem bort uten vederlag, sier Ingebrigts­en til Aftenposte­n.

Det siste kan Gunnar Bodahl-Johansen forstå.

– Men min erfaring er at det er nødvendig med klare skillelinj­er, understrek­er han.

Høstcruise Celebrity Roma - Barcelona

 ??  ??
 ?? FOTO: TIDENS KRAV ?? Tore Lyngvaer er både aviseier og kommunal kommunikas­jonssjef. – Uheldig, mener etikkekspe­rt.
FOTO: TIDENS KRAV Tore Lyngvaer er både aviseier og kommunal kommunikas­jonssjef. – Uheldig, mener etikkekspe­rt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway