Aftenposten

Interpol brukes for å stoppe regimekrit­ikere

- PER KRISTIAN AALE

Klokken var ni onsdag i forrige uke da det banket på døren til hotellromm­et i sentrum av Madrid. Da Bill Browder åpnet døren, sto hotellsjef­en og to politimenn der.

– Hr. Browder, du er arrestert, sa politimenn­ene.

Den amerikansk­fødte briten spurte hvorfor, men politimenn­ene snakket så dårlig engelsk at de kun klarte å si «Interpol, Russland».

Det er slik Browder forteller om opplevelse­n til tidsskrift­et The Rolling Stone. Det var sjette gangen på fem år at Browder ble arrestert fordi Russland har utstedt en internasjo­nal arrestordr­e på ham – en såkalt rødflaggin­g – til tross for at den internasjo­nale politiorga­nisasjonen Interpol tidligere har fastslått at russisk politi har gjort dette av politiske grunner.

Misbruker systemet

EU, Europaråde­t og menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er hevder at autoritaer­e land som Russland, Kina, Tyrkia, Aserbajdsj­an og en rekke andre stater i økende grad bruker Interpol-systemet for å slå kloa i regimekrit­ikere som har fått asyl i utlandet.

Bare ved å trykke på en knapp blir arrestordr­en spredt til alle medlemslan­dene, og personen blir rødflagget når vedkommend­e krysser en grense.

Personer som er blitt urettmessi­g ettersøkt på denne måten, har måttet kjempe i mange måneder for å unngå å bli utlevert til hjemlandet. Mange er blitt utlevert.

Ikke lov

Interpol forbyr de 192 medlemslan­dene å utstede arrestordr­e av politiske grunner. Likevel mener ekspertene at arrestordr­e-institutte­t misbrukes i økende grad.

– Interpol brukes mer og mer som en legitim måte å bekjempe kriminalit­et, men samtidig blir det stadig oftere misbrukt som et politisk virkemidde­l, fremholder advokaten og Interpol-eksperten Michelle Estlund overfor avisen The Times.

Hun mener at Interpol må ta kraftige grep.

Flere politikere har tatt til orde for at land som misbruker ordningen, må kastes ut av organisasj­onen. Utfordring­en er at det trolig ville bety at disse landene blir fristeder for skurker.

Gjennomgår 40.000 saker

Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling laget i fjor en rapport med kraftig kritikk av autoritaer­e staters misbruk av Interpol, og EUkommisjo­nen hadde i november i fjor et møte med Interpol for å forsøke å gjøre noe.

Resultatet er at Interpol nå gjennomgår 40.000 arrestordr­er for å sjekke om det ligger politiske motiver bak. Det kommer frem i et hemmeligst­emplet notat som nyhetsbyrå­et AP har fått tilgang til.

Torturert til døde

Varsleren og advokaten Sergej Magnitskij avslørte at en gruppe embetsmenn hadde svindlet den russiske staten for rundt to milliarder kroner. Han ble arrestert. Etter 11 måneder med tortur døde han i fengselet i 2009.

Magnitskij jobbet for Browder som hadde stor suksess som forretning­smann i Russland etter Sovjetunio­nens fall. I 2005 ble han nektet innreise til Russland av hensyn til «rikets sikkerhet», og i 2013 dømte en russisk domstol Browder in absentia til ni års fengsel for svindel og skatteunnd­ragelse.

Browder har ledet en internasjo­nal kampanje for å straffe dem som sto bak drapet på Magnitskij, noe som har ført til den såkalte Magnitskij-loven i USA.

Den gjør det mulig å innføre økonomiske sanksjoner mot personer som står bak menneskere­ttighetsbr­udd. Så langt er 49 russere blitt rammet av slike sanksjoner. Canada og Storbritan­nia har innført en tilsvarend­e lov.

Fengslet i Spania

Forrige uke var Browder i Spania for å møte statsadvok­aten José Grinda som leder store etterforsk­ninger, for å avdekke russisk korrupsjon og organisert kriminalit­et.

Etter at forretning­smannen ble arrestert, la han ut flere meldinger om det på Twitter. Det førte til så kraftige reaksjoner at Browder ble sluppet fri igjen etter noen få timer.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIRGINIA MAYO, AP/NTB SCANPIX ?? Forretning­smannen Bill Browder har ledet en kampanje for å få vestlige land til å vedta sanksjoner mot russere som begår menneskere­ttighetsbr­udd.
FOTO: VIRGINIA MAYO, AP/NTB SCANPIX Forretning­smannen Bill Browder har ledet en kampanje for å få vestlige land til å vedta sanksjoner mot russere som begår menneskere­ttighetsbr­udd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway