Aftenposten

– Har ingenting å tape

- ERLEND NESJE

– 18 år? Det er lenge siden. Og et tungt ansvar å ha på skuldrene, innrømmer 27-åringen.

Trine Hattestad vant spydkonkur­ransen på Bislett i år 2000.

Etter det har ingen norsk kvinne tatt steget helt til topps i kamp med de beste i verden på nasjonalar­enaen.

Grøvdal har gjort comeback på 3000 meter hinder, distansen hun slo gjennom på for over 10 år siden. Romsdaling­en slo sin egen norske rekord med 20 sekunder under NM i Sandnes i august i fjor og bestemte seg for at det var distansen hun skulle satse på for å kunne vinne mesterskap­smedaljer.

Møter verdensmes­teren

Torsdag møter hun verdenseli­ten på 3000 meter hinder for aller første gang. Og det er et svaert sterkt felt som stiller til start på Bislett, med regjerende verdensmes­ter Emma Coburn i spissen.

Men tiden 9.13 i Sandnes i fjor, alene i feltet og nesten uten trening på distansen, gjør at Grøvdal har håp om å følge de beste helt inn.

– Husk at det er verdenseli­ten jeg møter. Og det handler ikke bare om Emma Coburn, men det er seks-syv afrikanere også. Jeg skal ha respekt for dem, men jeg har absolutt ingenting å tape. Jeg skal vaere offensiv, jeg skal prøve.

– Hvor offensiv skal du vaere?

– Jeg skal ikke vaere dum offensiv, jeg må vaere offensiv på en realistisk måte. Jeg har lyst å vaere med så lenge som mulig, og så får jeg heller sprekke. Jeg må ta noen sjanser, jeg er forberedt på å ha det vondt i ni minutter.

Slo Waitz-rekord

Grøvdal ladet opp til Bislett Games med å slå Grete Waitz’ 39 år gamle norske rekord på 2000 meter i Florø lørdag. Etterpå sa 27-åringen at hun «jogget rundt de tre første rundene».

– Det hørtes veldig «cocky» ut å si det. Men det var lagt opp til 69-fart de tre første rundene med hare, og det føltes veldig komfortabe­lt. Det var et godt tegn. Det var egentlig de to siste rundene jeg dro på litt.

Hun ble juniormest­er på distansen i 2007, men kuttet ut 3000 meter hinder i 2009.

Nå er hun tilbake. Grøvdal erkjenner at hun ikke har like bra teknikk og erfaring som spesialist­ene på for eksempel vanngravpa­sseringer.

– Men det er løpstrenin­gen som også er viktigste på denne distansen. Jeg må vaere i fysisk god form. Og jeg er mye bedre forberedt enn i fjor. Jeg har gjort akkurat nok spesifikke hinderøkte­r til at jeg er forberedt. Men jeg har ikke erfaring med å løpe i konkurrans­e og ha folk rundt meg ved passeringe­r av vanngraven. Jeg er ydmyk på at jeg har litt å hente på hindertekn­ikk og vanngravte­knikk. Jeg trenger noen løp for å bli komfortabe­l, vedgår Grøvdal.

Duellen mellom romsdaling­en og Emma Coburn er et av trekkplast­rene til Bislett Games, som nå naermer seg utsolgt. På en av plakatene som fronter stevnet melder hun:

«I e klar!».

Grøvdal innrømmer at det ikke er noe i veien med selvtillit­en.

– Jeg er snart 28 år og har vaert med lenge. Jeg er takknemlig for at kroppen fungerer, at jeg er skadefri, og at jeg er i form. Samtidig er det viktig å ha det gøy, vaere med og prege et løp. Det gir ro at jeg er så godt forberedt. Men er jeg ikke bedre under løpet torsdag, så er jeg ikke bedre. Jeg har gjort alt jeg kunne i forberedel­sene.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? En smilende Karoline Bjerkeli Grøvdal ankom møtet med de norske mediene i Oslo mandag ettermidda­g.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX En smilende Karoline Bjerkeli Grøvdal ankom møtet med de norske mediene i Oslo mandag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway