Aftenposten

Berit Reidun Aulie

- Frits Wahlstrøm

Berit Reidun Aulie, født Tomter, døde 17. mai i sitt hjem på Øvre Grinder i Nes på Romerike. Hun ble 84 år. I Raumnes & Årnes IL hører Berit Aulie med til de aller fremste utøverne i klubbens lange historie. 19 år gammel satte hun ny norsk rekord i høyde og vant kongepokal­en under norgesmest­erskapet i friidrett på Bislett stadion i 1952. Hennes sprang på 1,57 meter er fortsatt klubbrekor­d i R & Å. For prestasjon­en fikk hun Aftenposte­ns aerespris.

Det var styreren ved Årnes skole, Adolf Husby, for øvrig far til senere norgesmest­er i høyde Gunnar Husby, som merket seg talentet til den spretne jenta fra Tomter gård. Kroppsøvin­g var favorittfa­get hennes. Hun hoppet lekende lett over bukk og kasse, og øvelser på krakker og i ribbevegg gikk som en lek.

Håndball og friidrett ble førstevalg­et for Berit da Husby fikk overtalt henne til å trene systematis­k på Årnes stadion. I tillegg til høyde hadde hun gode resultater i lenge og i sprint. Hun var nest best på 100 meter av alle 16-åringene i 1949.

Berits foreldre, stortingsr­epresentan­t Liv Tomter og ordfører Georg Tomter, var ikke nevneverdi­g interesser­t i datteren som idrettsutø­ver, og de deltok aldri som supportere under stevnene. Men til NM i 1952 hadde moren kjøpt ny treningsdr­akt til datteren, som selv hadde investert i spesialsko for høydehoppe­re.

Året etter sin store idrettspre­stasjon giftet Berit seg med Hans Aulie og ble bondekone på heltid. Hun trappet ned på idretten, men tok likevel bronse i høyde i 1953. Håndball fortsatte hun med i flere år. Idrettsjen­ta Berit Aulie var gjennom mange år sterkt engasjert i sanitetsar­beidet og besøkstjen­esten i Nes Røde Kors. Hun skrev sterke innlegg i lokalpress­en og var en varm talsperson for sambygding­er som hadde behov for helse- og omsorgstje­nester.

Venner i Raumnes & Årnes IL takker Berit Aulie for hennes innsats for friidrette­n på Årnes og Romerike.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway