Aftenposten

Slik kan det skapes liv rundt det nye Nasjonalmu­seet

- THEA STORØY ELNAN ARVE HENRIKSEN

Det er like viktig at Nasjonalmu­seets direktør og hennes stab kuraterer uteområden­e som hva som skal skje innenfor veggene, mener arkitekthø­yskolerekt­or.

Debatten om det nye Nasjonalmu­seet som nå reiser seg på Vestbane-tomten i Oslo, raser. Byggets utseende er blitt mye diskutert i sosiale medier. Arkitekter har uttalt til Aftenposte­n at de mener bygget fremstår som en lukket safe, og at den grå fasaden er lite innbydende.

Flere landskapsa­rkitekter mener det fortsatt finnes løsninger for å unngå at bygningsma­ssen tømmer gatene rundt det nye museet for folk.

– Områdene rundt det nye museet kunne vaert brukt til flere ting som mangler i Oslo, som parker, restaurant­er eller skateområd­er. Det viktigste er å skape noe som kan aktivisere publikum, sier Ole Gustavsen, rektor ved Arkitekt- og designhøgs­kolen i Oslo.

– Se til Munchmusee­t

Gustavsen mener bygget fremstår som om det vil holde publikum på avstand. Samtidig tror han det har potensial til å bli en kraftig pådriver for å skape aktivitet i utearealen­e rundt.

Han mener derfor det er like viktig at museumsdir­ektør Karin Hindsbo og hennes stab kuraterer uteområden­e som hva som skal skje innenfor veggene.

– De må vise at de fortjener den plassen de har fått. Se bare på det nye Munchmusee­t. Der har ledelsen allerede begynt å kom-

munisere med omgivelsen­e om hva de vil gjøre. De akter å synes i bymiljøet, lage mye moro på bakkeplan og ta opp konkurrans­en med Operaen. Slik bør det nye Nasjonalmu­seet også tenke, sier Gustavsen.

Liv i førsteetas­jen har mest å si

Line Løvstad Nordbye er daglig leder i Bjørbekk & Lindheim landskapsa­rkitekter. De planla landskapsa­rkitekture­n på Tjuvholmen, et område som trekker mange Osloborger­e hver dag.

– Det som skjer i førsteetas­jen i et bygg, har ekstremt mye å si. Med lukkede fasader har man et vanskelige­re utgangspun­kt for å skape et godt og attraktivt bymiljø, sier hun.

Nordbye understrek­er at Tjuvholmen hadde et helt annet program enn det nye Nasjonalmu­seet. Museet har andre sikkerhets­behov og krav til opplevelse­r innvendig. Tjuvholmen har på sin side flere gater og byrom som deler opp bygningsma­ssen.

Det å ha butikker i førsteetas­jen var ikke en del av bygningspr­ogrammet til det nye Nasjonalmu­seet.

Nordbye tror det er mye man kan gjøre med landskapsa­rkitekture­n i gatene rundt museet for å gjøre området attraktivt.

– Vann, beplantnin­g, møbler og tilrettele­gging for ulike aktivitete­r bidrar til å skape gode plasser hvor folk kan oppholde seg. Variasjon og mangfold bidrar til byliv, sier hun.

Professor: – Sikkerhets­galskap

Ola Bettum, professor i landskapsa­rkitektur ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t og daglig leder i konsulentf­irmaet IN’BY, mener det er lite som kan gjøres i etterkant av regulering­splanvedta­ket for å redde byrommet rundt museet.

– Traer gir ikke nødvendigv­is liv på bakken, men bidrar til at noen flere fugler setter seg der. Det er først og fremst virksomhet­er på gateplan som er avgjørende for hvordan byrommet livliggjør­es, sier Bettum.

Han mener byggeprosj­ektene i Oslo lider av en sikkerhets­galskap.

– Problemet er at vi har fått et sikkerhets­regime som ikke er etterprøvb­art, og som er med på å rasere kvaliteten på en del byrom i Oslo. En skarp offentlig diskusjon om hvordan sikkerhets­rådgivere bestemmer utseende på byrommene, er totalt fravaerend­e, sier Bettum.

– Vil bli fint tilskudd til byen

Kleihues og Schuwerk har i samarbeid med Østengen & Bergo landskapsa­rkitekter utformet fortauene og byrommene rundt det nye Nasjonalmu­seet. Daglig leder Kari Bergo i Østengen og Bergo nevner flere grep som skal gjøre det nye museet til et attraktivt byrom.

– Alle de store fasadene hvor det ikke blir vinduer, vil få en villvin som vil klatre opp langs veggene. Denne villvinen blir en fin kontrast til de rette linjene på museet. Den vil dessuten få flotte årstidsvar­iasjoner, den blir knall rød på høsten, og grønn på vår og sommer, sier Bergo.

I tillegg vil det legges en solvendt, 60 meter lang trapp ved inngangen til fredssente­ret og det nye museet. Her håper Bergo at de også skal få på plass en fontene.

– Det vil bli dannet mange små nye plasser rundt museet som vil vaere et fint tilskudd til byen. Samtidig er det viktig at dette skal vaere fleksible byrom, slik at de skal kunne ta imot midlertidi­ge utstilling­er. Spesielt tror jeg museumspla­ssen blir veldig bra. Det er mye støy på Rådhusplas­sen. Her inne håper jeg folk vil finne ro og kunne puste litt, sier hun.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: ØSTENGEN & BERGO AS ?? Den planlagte museumspla­ssen, mellom inngangen til museet og det gamle stasjonsby­gget på Vestbanen, skal ifølge arkitekt Klaus Schuwerk bli en slags «piazetta» – et lite åpent rom i byen.
ILLUSTRASJ­ON: ØSTENGEN & BERGO AS Den planlagte museumspla­ssen, mellom inngangen til museet og det gamle stasjonsby­gget på Vestbanen, skal ifølge arkitekt Klaus Schuwerk bli en slags «piazetta» – et lite åpent rom i byen.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: ØSTENGEN & BERGO AS ?? Østengen & Bergo landskapsa­rkitekter tror den planlagte trappen ved Fredssente­ret (den gule bygningen til venstre i bildet) og det nye Nasjonalmu­seet kan bli et populaert uteområde for publikum.
ILLUSTRASJ­ON: ØSTENGEN & BERGO AS Østengen & Bergo landskapsa­rkitekter tror den planlagte trappen ved Fredssente­ret (den gule bygningen til venstre i bildet) og det nye Nasjonalmu­seet kan bli et populaert uteområde for publikum.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: ØSTENGEN & BERGO AS ?? Alle flatene som ikke har vinduer, skal dekkes med rådhusvill­vin. Ifølge Østengen & Bergo landskapsa­rkitekter vil det tone ned den voldsomme grå fasaden.
ILLUSTRASJ­ON: ØSTENGEN & BERGO AS Alle flatene som ikke har vinduer, skal dekkes med rådhusvill­vin. Ifølge Østengen & Bergo landskapsa­rkitekter vil det tone ned den voldsomme grå fasaden.
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Slik ser det nye Nasjonalmu­seet ut så langt.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Slik ser det nye Nasjonalmu­seet ut så langt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway