Aftenposten

Ingen av disse syklene kunne brukes i går

- ANDERS VEBERG

– Vi har hatt mindre kapasitet enn vi egentlig skal ha, sier Axel Bentsen i Oslo Bysykkel. Men nå er reparatøre­ne i rute igjen.

På sørsiden av Sofienberg­parken står ett av rundt 250 bysykkelst­ativer i Oslo.

Der er det plass til 12 sykler, og mandag morgen var ni av dem på plass – men ingen kunne brukes. Ni sykler sto låst med skade.

– Det er ikke greit eller akseptabel­t at vi har stativer som på bildet, sier Axel Bentsen, daglig leder i Oslo Bysykkel.

Lignende situasjone­r har oppstått flere steder i Oslo den siste tiden. Til enhver tid er mange bysykler ødelagt.

– Vi har hatt en periode nå med flere sykler som er blitt stående for lenge uten å bli reparert. Det er rett og slett litt mange sykmelding­er blant reparatøre­ne. Nå er det i orden, og tallet skal gå drastisk ned igjen, sier Axel Bentsen i Oslo Bysykkel.

Det er vanskelig å komme med et nøyaktig tall på hvor mange sykler som til enhver tid står fastlåst med en skade.

Sykkelrepa­ratør: – Prima vare!

– Antallet skader varierer ekstremt, men vi gjør mellom 50 og 130 reparasjon­er hver dag, sier Berven. Den siste tiden har både bruken og antall skader skutt fart – delvis på grunn av supervaere­t som også har dominert i Oslo i mai og tidlig i juni.

At så mange sykler må repareres, betyr ikke at syklene er dårlige. I alle fall ikke om vi skal tro sykkelrepa­ratør Olav Berve i Felgen Sykkelverk­sted på Sagene. Han har reparert sykler der siden 1988.

«Prima vare», sier Berve gjentatte ganger om sykkelen som står foran ham. Bortsett fra litt slitasje på et bakhjul, et ønske om høyere styre, og at bremseskiv­en på fremhjulet kunne vaert noe større, er han overbevist om at dette er en robust sykkel:

– De er ikke sårbare, dette er beintøffe og robuste deler. Med et vanlig kjede og gir ville det blitt trøbbel, trøbbel, trøbbel, sier Berve.

Han tror heller det har noe med bruken av syklene å gjøre.

– De blir mye brukt! Bare finn ut hvor mange sykler som er ute og triller hele tiden, sier Berve.

– Bruken er ekstrem

Axel Bentsen i Oslo Bysykkel forteller at det har vaert flere dager med over 20.000 turer på bysyklene nå. Det betyr at hver bysykkel brukes rundt 10 ganger daglig.

Ifølge Oslo Bysykkels egen oversikt er det tatt over 806.000 turer på bysykkel så langt i år. Rekorden så langt i år er 21.765 turer på én dag.

Sykler som er blitt skadet, repareres på to måter: Små reparasjon­er gjøres med mobile verksteder ute der syklene er. Når det må kraftigere lut til, hentes syklene inn til Oslo Bysykkels verksted.

Der ble det utført 8500 reparasjon­er i fjor, forteller Bentsen. De mobile verksteden­e hadde enda mer å gjøre – de utførte 9500 reparasjon­er i løpet av året.

Oslo Bysykkel har omtrent 2400 sykler ute, og i løpet av sesongen skal tallet opp til 3000. I fjor var tallet 1800. Med andre ord ble hver sykkel reparert flere ganger i løpet av fjoråret.

Ti turer hver dag

– Bruken er ekstrem. Derfor blir det også flere skader. Hadde du hatt denne sykkelen privat, ville du nok brukt lite tid på vedlikehol­d, men nå har vi hatt en periode med ti turer i snitt hver dag på hver sykkel. Det er heftig – og ganske stas! sier Bentsen.

 ?? FOTO: ANDERS VEBERG ?? På sørsiden av Sofienberg­parken står et bysykkelst­ativ med plass til 12 sykler. Mandag morgen var ni av dem låst på grunn av skade.
FOTO: ANDERS VEBERG På sørsiden av Sofienberg­parken står et bysykkelst­ativ med plass til 12 sykler. Mandag morgen var ni av dem låst på grunn av skade.
 ?? FOTO: ANDERS VEBERG ?? Olav Berve har reparert sykler siden 1988. Han mener bysyklene i Oslo er svaert robuste. Likevel blir de skadet når de brukes mye.
FOTO: ANDERS VEBERG Olav Berve har reparert sykler siden 1988. Han mener bysyklene i Oslo er svaert robuste. Likevel blir de skadet når de brukes mye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway