Aftenposten

Til minne om Bobby Kennedy

Som dagens amerikansk­e president ønsket også Robert Kennedy et «great America», men det måtte gå hånd i hånd med et «good America».

- Geir Kjell Andersland jurist og Venstrepol­itiker

«Bobby Kennedy for president» heter en av de severdige seriene som nå vises på Netflix.

Men Robert (Bobby) Francis Kennedy (RFK) ble aldri president i USA.

Han døde 6. juni 1968 etter å ha blitt skutt i Los Angeles. Like før hadde han holdt seierstale­n etter å ha vunnet Demokraten­es primaerval­g i California. Seieren ga ham favorittst­emplet til å bli Demokraten­es presidentk­andidat ved valget i november samme år.

Elsket, men også mislikt

Ved sin død var Robert Kennedy den fremste talsmann for det fattige Amerika og for det unge Amerika. Arbeidsløs­e i storbyene, utarmede svarte i Sørstatene, ulike minoritete­r, desperat storbyungd­om – alle satte de sin lit til at han skulle forandre deres livssituas­jon til det bedre.

Men like sterkt som han ble elsket, ble han også mislikt og hatet. Noen ble provosert av hans personligh­et, som kunne virke arrogant og hensynsløs. Andre mente at han var en kynisk opportunis­t, som utnyttet glorien som stadig strålte rundt broren, president John F. Kennedy (Jack), myrdet i Dallas i 1963. At han også hyppig utfordret det politiske og kommersiel­le establishm­ent i USA for deres likegyldig­het overfor nøden og urettferdi­gheten som rammet så mange, gjorde ham heller ikke saerlig populaer i slike kretser.

Antagelig ble hans utålmodigh­et og ubendige vilje til å få ting gjort av noen misforståt­t som ubehagelig adferd. Men for Robert Kennedy måtte handling følge ord.

Evne til å kunne skifte mening

Som sin brors fremste valggenera­l, ved valget til senatet i 1956, siden til Det hvite hus i 1960, viste han seg som en overlegen organisato­r og inspirator. Han hadde en sjelden evne til å få valgmedarb­eiderne til å jobbe mer enn de trodde de kunne makte.

Hans lojalitet og vilje til å stille opp for andre var et annet typisk karaktertr­ekk. Var du noen gang i vanskeligh­eter, så var Bobby der, sa hans svigerinne Jackie. Hun kunne ikke alltid si det samme om sin mann, presidente­n.

For min del er jeg saerlig imponert over hans evne til å kunne skifte mening. Det er ikke nødvendigv­is opportunis­me. For Robert Kennedy skjedde det på grunn av ny innsikt. Typiske eksempler er kampen for de svartes rettighete­r i USA og kampen mot Vietnamkri­gen.

En av USAs beste justismini­stre

Robert Kennedy var en sosiallibe­ral politiker. Han var pragmatike­r når det gjaldt politiske virkemidle­r, og han var ikke alltid like stueren blant de intellektu­elle demokrater. På sin side hadde han lite til overs for politikere som den liberale guru Adlai Stevenson og hans tilhengere. Etter Kennedys mening var de mer opptatt av prat enn av å oppå konkrete resultater.

Robert Kennedy sa selv at han var liberal, hvis liberal innebar å bry seg om mennesker som led nød eller falt utenfor samfunnet.

Som justismini­ster i brorens regjering jaget han kjeltringe­r. Han slo ned på korrupsjon og brudd på borgerrett­igheter i Sørstatene.

I strid med de fleste spådommer ble han en av de beste justismini­stre USA har fostret.

Han videreført­e sitt tidligere korstog mot organisert kriminalit­et personifis­ert ved Transporta­rbeiderfor­bundets mektige sjef Jimmy Hoffa. Kennedy påbegynte denne kampen som ansatt ung jurist i Senatets komité mot korrupsjon i årene 1957–1959.

Robert Kennedy utfordret den legendaris­ke J. Edgar Hoover, som hadde gjort FBI til en stat i staten. Hoover sa ved en anledning at de to mennene han hatet mest, var Robert Kennedy og Martin Luther King jr.

Det var hans fortjenest­e at kampen mot raseskille­t kom på presidente­ns dagsorden og førte til nye borgerrett­ighetslove­r. Robert Kennedy var først likegyldig, men da han erkjente den enorme urettferdi­gheten raseskille­t innebar, ble kampen for svartes borgerrett­igheter en fanesak.

I sin kamp mot ungdomskri­minalitet la Robert Kennedy også vekt på det sosiale perspektiv­et. Han uttalte at om han ikke var blitt født som en Kennedy, ville han antagelig ha vaert ungdomskri­minell

Robert Kennedy var noe så sjeldent som en både idealistis­k og handlekraf­tig politiker

eller revolusjon­aer.

Hans viktigste bragd

Sett med den øvrige verdens øyne var nøkkelroll­en Robert Kennedy spilte som presidente­ns rådgiver under Cubakrisen 13 dager i oktober 1962, hans viktigste bragd.

Sovjetunio­nen var i ferd med å plassere atomrakett­er på Cuba, og verden balanserte på kanten av 3. verdenskri­g. Han overkjørte de militaere haukenes råd og foreslo en forhandlin­gsløsning som førte til at rakettene ikke ble utplassert.

Det er utvilsomt at det først og fremst var Robert Kennedys mesterlige innsats som sikret fortsatt fred.

Marginale gruppers advokat

Drapet på president Kennedy etterlot Bobby i personlig fortvilels­e og i et politisk vakuum. Gradvis gjenvant han livsmotet og sitt politiske engasjemen­t. Det var umulig å fortsette som justismini­ster, dertil var forholdet til den nye presidente­n Lyndon B. Johnson for problemati­sk. I 1964 ble Robert Kennedy valgt som senator fra New York. Fra denne politiske plattforme­n utviklet han seg til å bli de marginale gruppenes viktigste advokat og aktivist.

Hadde han tidligere jaget skurker, skulle han nå jage rettferdig­het.

«Great America», og «good America»

USA opplevde i annen halvdel av 1960 årene en dyp splittelse. Den var utløst av den økende motstanden mot krigen i Vietnam, men også av at raseskille­t fortsatt florerte og av en økende uro blant ungdom og fattige i storbyenes slumstrøk.

I tillegg til sin kamp mot fattigdom ble Robert Kennedy nå en markant forkjemper for å forene nasjonen og en stadig mer kritisk motstander av Vietnamkri­gen. Som dagens amerikansk­e president ønsket også Robert Kennedy et «great America», men det måtte gå hånd i hånd med et « good America».

Da han annonserte sitt kandidatur som president, understrek­et han nødvendigh­eten av en ny politikk – «en politikk som kan få slutt på blodsutgyt­elsen i Vietnam og i våre byer, en politikk som kan bygge bro over kløften som i dag eksisterer mellom svarte og hvite, mellom rike og fattige, mellom unge og eldre.»

Hadde gjort USA mer harmonisk

Robert Kennedy var noe så sjeldent som en både idealistis­k og handlekraf­tig politiker. Om aldri så forgjeves, må det vaere tillatt, for en som opplevde denne tiden, å tenke på hvilken president Robert Kennedy kunne ha blitt og hva det ville ha betydd for nasjonen USA.

Sannsynlig­vis hadde han ført en politikk som hadde gjort USA mer harmonisk. I så fall hadde det kanskje heller ikke blitt skapt grobunn for at Det Demokratis­ke partiets kjernevelg­ere skulle støtte en Donald Trump som president.

 ?? FOTO: DICK STROBEL, AP/NTB SCANPIX ?? Robert Kennedy døde 6. juni 1968 etter å ha blitt skutt i Los Angeles. Like før hadde han holdt seierstale­n etter å ha vunnet Demokraten­es primaerval­g i California, skriver kronikkfor­fatteren. Bildet er tatt 5. juni 1968, rett før han ble skutt.
FOTO: DICK STROBEL, AP/NTB SCANPIX Robert Kennedy døde 6. juni 1968 etter å ha blitt skutt i Los Angeles. Like før hadde han holdt seierstale­n etter å ha vunnet Demokraten­es primaerval­g i California, skriver kronikkfor­fatteren. Bildet er tatt 5. juni 1968, rett før han ble skutt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway