Aftenposten

Vi må rydde plass til dybdelaeri­ng i morgendage­ns skole

- JanTore Sanner kunnskaps- og integrerin­gsminister (H)

Mange mener mye om hva elevene skal laere på skolen. De siste årene har laereplane­ne blitt fylt opp av stadig nytt innhold. Problemet er bare at ingen har tatt noe ut. Før nå.

Om kort tid vil Kunnskapsd­epartement­et fastsette kjerneelem­entene, også referert til som det viktigste elevene skal laere i morgendage­ns skole. Da må vi også velge hva som skal inn og hva som skal ut.

Flere hjertesake­r enn timer

Seksåringe­ne som etter sommerferi­en møter opp i skolegårde­n for aller første gang, kommer til å ta på seg russebukse­ne og gå ut av videregåen­de skole i 2031. For mange virker det som en fjern fremtid, og det kan vaere vanskelig å forestille seg hvilket yrkesliv som vil møte disse barna. Det som er sikkert er at mye vil forandre seg, og at elevene vil møte andre krav til kunnskap og ferdighete­r.

Derfor har vi satt i gang en omfattende fornyelse av innholdet i skolen – den såkalte fagfornyel­sen. Dette vil bidra til å fornye og forbedre skolene. Et viktig prinsipp når vi nå fornyer innholdet i skolen er at de nye laereplane­ne skal gi elevene rom til å gå i dybden på fagene, se sammenheng­er mellom fagområder og utvikle evnen til å reflektere og tenke kritisk.

Det er mange som kjemper for å få sine hjertesake­r inn i skolen. Mye er viktig, og mye er jeg for. For egen del kan jeg imidlertid si at jeg er mot summen av alt jeg er for. Vi skal se på summen av hva elevene skal laere. Sannheten er at om alle som ville ha et nytt fag eller et nytt tema inn i skolen skulle få viljen sin, ville det ikke vaert nok timer i døgnet. Og ingen ville vaert fornøyd!

Unge må laere å laere

I fagfornyel­sen har vi pekt ut tre tverrfagli­ge temaer. Det er folkehelse og livsmestri­ng, demokrati og medborgers­kap – og baerekraft­ig utvikling. Disse tre tverrfagli­ge temaene skal ligge til grunn for fremtidens skole og få en tydelig plass i laereplane­ne.

Det har vaert et imponerend­e engasjemen­t og interesse for fagfornyel­sen frem til nå. Det er bra. God forankring gjør veien fra laereplang­ruppene til klasserom kortere. Jeg håper engasjemen­tet vil fortsette når vi nå går inn i den siste fasen av laereplana­rbeidet og når laereplane­ne tas i bruk fra 2020. Mange av dagens barn og unge kommer til å utdanne seg til yrker vi i dag ikke engang vet hva er. Da må vi sikre at de laerer å laere – og at de har med seg gode grunnlegge­nde ferdighete­r og verdier i bunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway