Aftenposten

Hvorfor motarbeide­r staten sine egne kostholdsr­åd?

- Live Kleveland kommunikas­jonsleder i Dyrevernal­liansen Anja Bakken Rise leder, Framtiden i våre hender

Forskerne Milford og Hjartåker retter 11. mai søkelyset på at staten bidrar til markedsfør­ing i strid med Ernaerings­rådets kostholdsr­åd.

Opplysning­skontoret for egg og kjøtt (Matprat.no) bruker 70 millioner kroner årlig på å få oss til å spise mer av nettopp kjøtt og egg. Penger betalt av bøndene, men fordelt gjennom statlige ordninger. Begrunnels­en for ordningen er å sikre bøndene at varene deres blir spist av norske forbrukere.

Produksjon av rødt kjøtt er en baerebjelk­e i norsk landbruk. Men bør vi som forbrukere finansiere en stadig mer industrial­isert kjøttprodu­ksjon ved å spise enda mer kjøtt?

Mindre kjøttrekla­me

Dyrevernal­liansen og Fremtiden i våre hender har i flere år arbeidet for å endre statens bidrag til kjøttrekla­me.

Når kjøtt, egg og melk skal produseres raskt og billig, går det utover dyrevelfer­den. Areal er kostnadskr­evende, og dyr som kylling og gris tilbys derfor trang plass. Veksthasti­gheten presses opp gjennom avl. Konsekvens­ene er sykdommer og adferdsfor­styrrelser. Av hensyn til dyrene vil det vaere bedre å spise litt mindre og betale litt mer for kjøttet.

I Norge er jordbrukss­ektoren den med fjerde høyest utslipp. Det er også den sektoren med faerrest tiltak for å kutte utslipp. Kjøttlandb­ruket i Norge krever mye mer vann og areal, og har ca. 10 ganger så høyt klimagassu­tslipp som grønnsaker og korn.

Mer gode kostholdsr­åd

I tillegg anslår Helsedirek­toratet at samfunnet vil spare 30 milliarder kroner i året hvis forbruket reduseres fra 91 gram rødt, bearbeidet kjøtt pr. person pr. dag til 21,5 gram. Befolkning­en vil holde seg friskere og ha lengre arbeidskar­rière.

Milford og Hjartåker foreslår et opplysning­skontor for baerekraft­ig mat. Dette støtter vi.

I tillegg bør det landbruksp­olitiske fokuset bør endres fra volumprodu­ksjon av kjøtt til økt produksjon av korn, grønnsaker, frukt, baer og protein- og oljerike vekster, der dette er mulig.

Forbrukern­e trenger gode kostholdsr­åd. I tillegg trengs produksjon av riktig type mat for fremtidens Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway