Aftenposten

Barcode er bra

- Erling Dokk Holm førsteaman­uensis, Markedshøy­skolen

Arkitektur­professor Ulf Grønvold skriver i en kronikk her i avisen at «Barcode er snart passé» og mener denne typen arkitektur er gått ut på dato. Grønvold hevder at god arkitektur i en urban setting er noe helt annet og eksemplifi­serer det med kulturkvar­talet i Bodø bestående av Stormen Konserthus og Stormen Bibliotek.

Dette prosjektet, som åpnet i 2014, er tegnet av det britiske arkitektfi­rmaet DRDH. Grønvold liker Stormen, han poengterer: «De nye kulturhuse­ne i Bodø prøver ikke å vaere spektakula­ere og merkverdig­e. De er heller lavmaelte og elegante.» Jeg er enig. Det er et utsøkt prosjekt, og det spiller også bevisst på gjenreisni­ngsarkitek­turen som preger Bodø så sterkt. Det fortetter og urbanisere­r i en by som fortjener det.

Besk kritikk

Hans kritikk av Barcode er derimot ganske besk: «Der er det oppsiktsve­kkende figurer og forbausend­e ytterhud, ikke arkitekton­isk konsistens som teller ... Kanskje vil denne husrekken … forsvinne ut av folks bevissthet og man vil lure på hvorfor bygde vi ikke ordentlig gammeldags by i Bjørvika, med sammenheng­ende fasaderekk­er som danner plasser og varierte gater. Slik som på Aker brygge og Tjuvholmen.»

Det er et langt sitat, men det er viktig. Grønvolds premiss kommer godt frem. Han ønsker seg sammenheng­ende bygningsfa­sader, slik vi har i de klassiske bystrøkene. Sammenheng­ende fasader er en god idé og stort sett det rette. Den klassiske murbyen, 1890-tallsbebyg­gelsen på Frogner og Grünerløkk­a, er nettopp slik, og den har også kvartalsst­ruktur. Men i Bjørvika er dette ikke et ideal som lar seg anvende uten at en rekke negative effekter også blir synlige.

Dårlig arkitektur? Nei. Snarere en demonstras­jon av hvordan man kan og bør bygge når man skal nå ulike og motstriden­de mål.

En fysisk realiserin­g av fjordbyen

Å bygge tett og høyt, men med store glipper mellom husene har sikret at lys slipper inn over Oslo S og Schweigaar­ds gate, og at gatenettet og bebyggelse­n på Grønland får sikt ut til fjorden.

Barcode styrker kontakten mellom byen og fjorden og er derfor en fysisk realiserin­g av fjordbyen. Det er en oppgave som man ikke skal kimse av. En sammenheng­ende bygningsma­sse som på Tjuvholmen og på Aker brygge står i et helt annet forhold. Dette er områder som har fått nye funksjoner og som i liten grad er koblet på byen bak, der de ligger fysisk løsrevet fra resten av bylandskap­et. Én oppskrift passer ikke overalt.

Da nederlands­ke MVRDV og norske Dark arkitekter og A-lab vant den internasjo­nale konkurrans­en om regulering­splanen i Bjørvika i 2003, var juryen takknemlig for at det kom et prosjekt som tok vare på lys, tillot variasjon og store volumer.

Suksess for miljø og økonomi

Et annet vesentlig poeng med Barcode var å bygge et nytt byområde med boliger, naering, offentlig kulturinst­itusjoner og rekreasjon. Så langt har området vaert en stor suksess. Det har sikret at større private aktører kan ligge sentralt i naerheten av Norges største kollektivk­nutepunkt. Det gir en økonomisk og miljømessi­g baerekraft få andre prosjekter er i naerheten av. Enhver ny arbeidspla­ss i Bjørvika produserer en femtedel så mye CO₂ som snittet av arbeidspla­sser i Oslo gjør. Beliggenhe­ten har hatt substansie­ll effekt på bruken av bil.

For naeringsak­tørene som ligger i Bjørvika, er også rekrutteri­ng blitt vesentlig lettere. Det er mange andre hensyn man må bør ta i byutviklin­gen enn miljø og økonomi, men legger man kun disse faktorene til grunn, skulle man ha bygget mye høyere rundt Oslo S enn det som nå er gjort. Allerede i dag er det 12.000 arbeidspla­sser her, når området er ferdig, vil det antallet vaere rundt 20.000.

En annen ting verdt å notere seg er at Bjørvika er et stort og mangfoldig område. Det er rundt 650 mål. Gatene beslaglegg­er 20 prosent av arealet, men av de 80 prosentene som er igjen, blir bare 40 prosent spist opp av bygningsma­sse, de siste 40 prosentene blir torg, parker og plasser. Og ja, det er en del av disse såkalte «allmenning­ene» som er ganske magre og lite overbevise­nde, men som sum er dette et byområde som – lenge før det er ferdig – kombinerer kulturutvi­kling og gode offentlig rom med naeringsar­ealer og boliger.

Inntil nå er det bygget rundt 1500 boliger, og når alt er ferdig, vil Bjørvika huse rundt 5000 boliger, flere av dem vil vaere plassert i Barcode-rekken. Det er et grep som gjør at området må sies å bryte med modernisme­ns planideale­r.

Barcode represente­rer fremtiden

Jeg vil gjerne be Ulf Grønvold utdype kritikken mot selve arkitektur­en? Er det virkelig så enkelt som at alle byggene er like, de har bare kledd seg i litt ulike gevanter? Er det ikke slik med nesten all arkitektur? At fasadene er ulike, men mye annet likt, kan vel ikke vaere et ankepunkt i seg selv. Er det ikke slik at fasadevari­asjon er et virkemidde­l for å skape variasjon, og er ikke nettopp variasjon noe vi som bruker en by, setter så stor pris på?

Den magnifikke brudekjole­n til Snøhetta (Deloitte-bygget) er da vitterlig en ekstremt sterk kontrast til arkitektko­ntoret DARKs maskuline fasadeuttr­ykk. Dessuten er det stor forskjell på de ulike byggene også, noen er høye, noen er lavere, noen er smalere, andre er bredere. Er det ikke den grunnlegge­nde arkitekton­iske kvaliteten vi må snakke om?

Min påstand er enkel: Barcode fungerer veldig godt som ett av flere elementer i en ny bydel og finter ut et sett av motsigelse­r som en annen regulering­splan og et annet arkitekton­isk ideal ikke ville ha klart.

Barcode kunne sikkert blitt enda bedre, men prosjektet er ikke passé. Det represente­rer fremtiden.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Barcode sett fra Sørenga. Prosjektet represente­rer fremtiden, mener Erling Dokk Holm.
FOTO: INGAR STORFJELL Barcode sett fra Sørenga. Prosjektet represente­rer fremtiden, mener Erling Dokk Holm.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway