Aftenposten

Jeg er en av «de behandling­sivrige sexologene»

- Thomas Mørk Tønseth spesialist i allmennmed­isin og sexologisk rådgivning NACS

Spaltist Anki Gerhardsen tar i en kronikk i Aftenposte­n opp pressens servilitet rundt kjønnsinko­ngruens. Hun skriver blant annet om kjønnskorr­igerende behandling av barn – noe som ikke eksisterer.

Dersom kjønnsdysf­ori hos barn fortsetter ved pubertetss­tart, kan man tilby pubertetsu­tsettende behandling for å kjøpe mer tid til utredning. Det er i tråd med internasjo­nale retningsli­njer. Ingen under 16 år får kjønnshorm­oner eller kirurgi.

Jeg er en av «de behandling­sivrige sexologene som spanderer hårvekst og mørkere stemme på nasjonens døtre». Jeg forskriver hormoner til pasienter med kjønnsinko­ngruens etter en grundig og tverrfagli­g vurdering. Jeg har vaert lege i 23 år, spesialist i allmennmed­isin i 15 år, sexologisk rådgiver i 10 år og jeg er universite­tslektor. Jeg er en ganske vanlig mann, ingen «aktivist». Jeg samarbeide­r med andre erfarne leger, psykologer og sexologer massevis av kunnskap på feltet. På møter diskuterer vi pasienthis­torier, forskning og erfaringer. Jeg har derfor noe mer erfaring enn et årsstudium i sexologi, selv om jeg har det også.

I alle disse årene har jeg sett ansatte på Nasjonal behandling­stjeneste for transseksu­alisme (NBTS) komme og gå. Det har tidvis vaert høy turnover og indre stridighet­er som har gått ut over pasientene. Jeg er helt uenig i at de ansatte på NBTS er de eneste ekspertene på feltet. Jeg har møtt svaert mange mennesker med mye psykisk smerte etter et liv hvor kropp og sjel ikke stemmer og som har fått avslag på behandling på NBTS. Det ikke å behandle er også et aktivt valg, med uante konsekvens­er.

Jeg har sett psykiske symptomer forsvinne som dugg for solen når pasienter med kjønnsinko­ngruens kjenner følelsen av å vaere hele mennesker. Jeg har sett forknytte, isolerte og ulykkelige mennesker blomstre opp og delta i samfunnet. Dette som følge av å bli sett og trodd på og bli behandlet som den de er. For meg er det god behandling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway