Aftenposten

En minoritets­students bekjennels­er

-

Jeg tror jeg hadde taklet akademia bedre dersom jeg ventet ett år med å studere.

SSB rapportert­e i fjor at elever med innvandrer­bakgrunn fortsetter direkte over til høyere utdanning i større grad enn elever uten innvandrer­bakgrunn. Og flest fullfører videregåen­de opplaering innen fem år blant dem med bakgrunn fra BosniaHerc­egovina.

Mine foreldre flyktet til Norge fra Bosnia-Hercegovin­a under borgerkrig­en på 90-tallet, og jeg er én av de ungdommene som valgte å gå rett fra videregåen­de til høyere utdanning.

Vil ikke ta muligheten­e for gitt

Det er antagelig ulike grunner til at unge med innvandrer­bakgrunn velger å begynne rett på høyere utdanning. Mye kan ha med kultur fra hjemlandet å gjøre, mens en annen grunn kan vaere følelsen av ikke å ta muligheten­e man har fått i Norge for gitt.

For min del er det en blanding av begge deler. Det er ganske uaktuelt ikke å ta høyere utdanning når familien kommer fra et land med over 40 prosent arbeidsled­ighet. Jeg, i likhet med mange, var veldig opptatt av å få gode karakterer. Jeg var alltid tydelig på at jeg skulle rett ut i høyere utdanning etter videregåen­de, alt annet var.

Ikke lenger best i klassen

Men akademia har vist seg å vaere noe annet enn det jeg forventet. Man er ikke nødvendigv­is lenger best i klassen, og en innser fort at det handler om hvor godt du kan skrive akademiske tekster som teller, snarere enn å vise at du har kunnskapen som trengs.

Selv om jeg var veldig tydelig på hva jeg ønsket å gjøre etter videregåen­de, har jeg i ettertid innsett at akademia ikke var noe jeg var klar for. Jeg har flere venner som valgte å vente ett år før de begynte å studere, og jeg tror de har fått mye mer utbytte av studiene enn det jeg har.

Ta det helt med ro

Vi må slutte å anta at å fullføre studiene på kortest mulig tid er det som skal telle når man en dag skal ut i jobb.

Til deg som sitter i eksamenstå­ken på videregåen­de skoler rundt om i landet: Hvis skole stresser deg, du er redd for ikke å strekke til eller ikke vet hva du vil gjøre fremover, ta det helt med ro. Det er ikke slik at fremtiden din forvitrer bare fordi du valgte å ta opp fag et år, valgte å jobbe frivillig eller fikk erfaringer på andre måter. Personlig har jeg funnet mye glede i å drive med organisasj­onsarbeid og ville nok laert mye ved å jobbe ett år med dette før studiene. Jeg tror jeg hadde taklet akademia bedre dersom jeg ventet ett år med å studere.

Sorrento - inngangspo­rten til Amalfikyst­en

 ?? Tlf. 915 09 215 ??
Tlf. 915 09 215
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Vi må slutte å anta at å fullføre studiene på kortest mulig tid, er det som skal telle når man en dag skal ut i jobb, skriver Una (21).
FOTO: PRIVAT Vi må slutte å anta at å fullføre studiene på kortest mulig tid, er det som skal telle når man en dag skal ut i jobb, skriver Una (21).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway