Aftenposten

Neymar bommet, raste, scoret og gråt av glede

- Erlend Nesje Journalist Aftenposte­n i Moskva erlend.nesje@aftenposte­n.no

Brasil ble reddet av gongongen mot Costa Rica. De var på vei mot en ny uavgjort og alvorlig VM-trøbbel. På overtid reddet Phillipe Coutinho og Neymar.

Brasil-Costa Rica 2–0

Det var Neymar i alle varianter da Brasil vant sin første VM-kamp i Russland.

Han bommet på store sjanser. Han forsøkte å filme seg til straffe.

Han raste og kastet ballen i gresset da han ikke fikk det.

Han scoret og gråt av glede da seieren ble sikret på overtid.

For Neymar har vaert under et nesten umenneskel­ig press. Det er han som skal hevne Brasils ydmykende 1-7-nederlag for Tyskland i VM-semifinale­n hjemme i Belo Horizonte for fire år siden.

Brasil var Brazzzil

Men Neymar ble skadet og det var lenge tvil om han skulle komme seg til VM, i hvert fall komme seg i form til mesterskap­et her i Russland.

Men han kom hit, og han viste form i kampene før VM startet.

Første kamp endte med skuffende 1–1 mot Sveits. Neymar fikk 11 frispark, og ble beskyldt for å falle og overspille på de fleste av dem.

Mot Costa Rica var han den eneste som viste noenlunde klasse i den første omgangen.

Resten av Brasil var Brazzzil. Da den femdobbelt­e VM-vinneren bestemte seg for å skru opp tempoet etter pause.

De skapte sjanser, men bommet på alle, også Neymar som ble mer og mer frustrert.

Filmet seg til straffe

Kvarteret før slutt falt han fryktelig lett i Costa Ricas felt. Det var kun to menn i hele verden som ikke så at Neymar bedrev skuespill. Neymar selv, selvfølgel­ig, og kampleder Björn Kuipers.

Dommeren gikk på Neymars

voldsomme overspilli­ng.

Men nederlende­ren hentet seg inn og ble reddet av VAR.

Ikke straffe og Neymar ble så sint at han kastet ballen i bakken da han likevel ikke fikk skyte fra 11 meter.

Brasil var et klart bedre lag enn Costa Rica. Men det er lov å ha en god keeper. Og det har Costa Rica i Keylor Navas.

Han var med på å gjøre Brasils VM-drøm om til et aldri så lite mareritt.

Ett poeng mot Sveits og ett poeng mot Costa Rica ville kun blitt to.

Altså verste VM-start siden 1978, og alvorlig VM-trøbbel før den siste gruppespil­lkampen mot Serbia.

Det kunne blitt en skjebnekam­p for Brasil.

Nå har de ikke like stort press på seg.

For alt løste seg til slutt for Neymar og Brasil.

Ett minutt på overtid scoret Phillipe Coutinho 1-0-målet. Til stor glede blant alle brasiliane­rne som hadde tatt turen til St. Petersburg.

– Det er veldig sterke følelser her nå. Det ble en vanskelig kamp fra første minutt. Vi hadde mange skudd, og til slutt fikk vi uttelling. Hele laget slet for denne seieren, alle løp og kjempet, sa Phillipe Coutinho etter kampen.

Og da Neymar selv spilte hovedrolle­n på overtid av overtiden, da han bredsidet innlegget fra Douglas Costa i mål, rant det rett og slett over for den 26 år gamle brasilians­ke stjernespi­lleren.

Han gikk ned på kne og gråt. Så mye betydde den seieren for spilleren som baerer en hel nasjon på sine skuldre i disse VM-ukene.

??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEE SMITH, REUTERS ?? Neymar gikk ned på kne og gråt da Brasil avgjorde kampen mot Costa Rica med to mål på overtid.