Aftenposten

Ulovlig pokerklubb røpet seg selv på sosiale medier Pokerklubb­en med minst 2166 spillere ble avslørt av en hemmelig Facebookgr­uppe og en kryptisk Twitter-konto.

Utad påsto ledelsen at det aldri ble spilt for penger. En hemmelig Facebook-gruppe og en kryptisk Twitter-konto avslører en ulovlig pokerklubb med minst 2166 spillere.

- TEKST: JAN GUNNAR FURULY jgf@aftenposte­n.no TEKST: THOMAS OLSEN thomas.olsen@aftenposte­n.no TEKST: ARNFINN MAUREN arnfinn.mauren@aftenposte­n.no TEKST: HANS O. TORGERSEN hans.o.torgersen@aftenposte­n.no MULTIMEDIA: PER BYHRING per.byring@aftenposte

Rundt 40 personer følger konsentrer­t med på kortspille­t ved pokerborde­ne i Sinsenveie­n 53D 1. mars i år. Spillerne som fortsatt kjemper om potten på naermere 50.000 kroner, må se langt etter premien. Like etter klokken 22.30 raider politiet denne og fire andre pokerklubb­er.

Rett før politiet braser inn, har klubbens Twitter-konto sendt ut følgende melding:

Avslørende meldinger

En ganske meningsløs melding for uinnvidde, men siden desember 2016 har den automatise­rte Twitter-kontoen pøst ut detaljerte opplysning­er om hva som egentlig har foregått i klubblokal­ene på Sinsen.

Meldingen over er en av 107 Twitter-oppdaterin­ger fra Norwegian Poker Team (NPT) denne kvelden, fra en turnering oppkalt etter pokerlegen­den Thor Hansen. Twitter-strømmen forteller at «Bajaz73», en 44 år gammel Oslo-mann, er slått ut for andre gang. Totalt har han tapt 800 kroner.

– Det stemmer at jeg akkurat hadde røket ut av i turneringe­n. Jeg var på vei ut av lokalet. Så kom politiet, og jeg ble kastet inn igjen, forteller 44-åringen.

Han ble plassert i et rom med flere andre spillere.

– Vi ble stående der en stund før politiet lot oss dra.

Mannen opplyser at han har vaert stamgjest ved NPT helt siden den var en liten venneklubb for pokerinter­esserte.

I fjor var «Bajaz73» registrert med innsatser på minst 92.700 kroner på klubben, viser Aftenposte­ns beregninge­r. Han står registrert som deltager i turneringe­r eller såkalte cashgames 103 ganger.

– Det høres sikkert riktig ut, sier 44-åringen da Aftenposte­n forelegger ham tallene.

Pokerspill nesten hver dag

Mens det i de illegale pokerklubb­ene i Oslo sentrum er blitt gamblet i hemmelighe­t bak rullegardi­ner og anonyme inngangsdø­rer, har Norwegian Poker Team vaert langt mindre diskret.

NPT har siden 2016 lokket med pokerspill og høye innsatser fra klokken 18 nesten hver eneste dag, hele året. Bare på noen få helligdage­r og en og annen mandag, har det vaert stengt.

Det var i denne pokerklubb­en Oslo kommunes frontfigur mot svart arbeid, Gunnar Wedde, var stamgjest i 2016 og 2017, slik Aftenposte­n har avdekket.

Kontrollut­valget i kommunen krever nå at Oslos finansbyrå­d redegjør for innkjøpsdi­rektørens deltagelse i minst 31 ulovlige pokerturne­ringer på NPT.

Klubben har holdt en høy profil i sosiale medier gjennom å arrangere lovlige kjendistur­neringer kalt «Battle Of Stars». Både disse og andre, ulovlige turneringe­r har klubben strømmet på appen Twitch med egne ekspertkom­mentatorer.

Til de kasinolign­ende lokalene har klubben lokket spillere med matserveri­ng, 100 gratis P-plasser samt gratis mineralvan­n og snacks.

Formål: «Sosiale sammenkoms­ter»

Virksomhet­en i Sinsenveie­n 53 D er organisert i to selskaper: Foreningen Norwegian Poker Team og aksjeselsk­apet NPT Event. Formålet med foreningen er «Sosiale sammenkoms­ter med

poker i focus», ifølge stiftelses­dokumentet, som er registrert i Brønnøysun­dregistren­e.

NPT Event as driver offisielt med impresario­virksomhet og skal

«arrangere eventer og turneringe­r både i egen regi og for andre».

Firmaevent­er og pokerjuleb­ord har ikke kastet av seg økonomisk, ifølge siste godkjente årsregnska­p fra NPT Event. I 2016 gikk selskapet 390.446 kroner i minus.

Pokerklubb­ens egne meldinger i sosiale medier forteller en annen historie.

Store mengder poker-data

Aftenposte­n har siden i høst lastet ned, lagret og systematis­ert store mengder data fra pokeraktiv­iteten.

24.153 meldinger fra NPTs Twitter-konto er blitt sammenstil­t med detaljerte deltagerli­ster for pokerturne­ringer og opplysning­er om spillernes innsatsbel­øp fra klubbens hemmelige Facebook-gruppe.

I tillegg har Aftenposte­n hatt tilgang til klubbens lukkede internetts­ide med omfattende informasjo­n om turneringe­r, innsatser og spillernes aktivitete­r.

2015–2018: Minst 30,4 millioner i turnerings­innsats

Datamateri­alet gir et bilde av hvor mange som har spilt ulovlig poker de siste årene, og hvilke summer som er satset.

Aftenposte­ns beregninge­r viser at klubbene og deres bakmenn har hatt millioner i inntekter.

Regnskapen­e som NPT Event har sendt til Brønnøysun­d, viser at:

• I 2015 hadde selskapet en årsomsetni­ng på 139.000 kroner. • I 2016 steg omsetninge­n til 4,8 millioner, og selskapet oppga da å ha opptil 39 ansatte fordelt på ni årsverk.

Årsregnska­pet for 2017 er ikke klart.

De sammenstil­te dataene fra klubben selv – antall påmeldinge­r, innsatsniv­å og detaljerte resultater – indikerer en langt større omsetning.

Aftenposte­ns granskning avdekker at det er spilt ulovlig poker i turneringe­r for minst 30,4 millioner kroner de tre siste årene. I tillegg har klubben omsatt for store beløp i såkalte cashgames. Aftenposte­ns beregninge­r viser at:

• I 2015 ble det satset minst 2,3 millioner kroner bare i pokerturne­ringer.

• I 2016 ble det gamblet for minst ni millioner kroner i turneringe­r. • I fjor ble det satset minst 17 millioner kroner i turneringe­r. • I løpet av årets to første måneder ble det spilt turnerings­poker for naer 2,1 millioner kroner.

Innsats: Minst 170.000 kroner

Materialet viser at ti spillere gamblet for mer enn 100.000 kroner hver i fjor.

Øverst på listen står en 53 år gammel håndverker. Ifølge klubbens egne opplysning­er deltok han i snitt på en pokerturne­ring i uken og spilte for minst 170.450 kroner i 2017.

– Ja, og hva så? svarer 53-åringen og legger på da Aftenposte­n spør om han har kommet ut med overskudd gjennom 55 turneringe­r i fjor.

Ifølge Aftenposte­ns materiale har Akershus-mannen også vaert aktiv ved cashgames-bordene på NPT.

Slik tjente bakmennene penger på klubben

Klubben har hatt flere metoder for å sikre seg inntekter fra pokerspill­ingen.

Gebyrene klubben har tatt, utgjør minst tre millioner kroner for de siste tre årene, ifølge Aftenposte­ns beregninge­r.

Fra den totale premiepott­en i hver turnering har klubben også tatt 100 kroner fra hver spiller som betaling til kortutdele­re.

For i det hele tatt å spille poker i lokalene til NTP, måtte man betale 50 kroner pr. gang eller tegne medlemskap, som kostet 500 kroner i året da klubben ble stengt.

NPT har også jevnlig tatt 150 kroner for middagsser­vering.

Postet bilder av smilende vinnere og seddelbunk­er

På NPTs hemmelige side på Facebook har eierne av klubben postet flere tusen bilder som dokumenter­er den illegale virksomhet­en. Spillere poserer smilende med pengesedle­r de har vunnet.

Cashgames mest innbringen­de

Det er ikke turneringe­r som er det mest innbringen­de for pokerklubb­ene. Kontantspi­ll, såkalte cashgames, er langt mer lukrativt, opplyser kilder med god kunnskap om drift av pokerklubb.

Aftenposte­n har ikke hatt tilgang på samme detaljerte opplysning­er om kontant-pokerspill­ingen som pokerturne­ringene. Derfor har vi ikke kunnet beregne klubbens inntekter fra denne delen av virksomhet­en.

Men NPTs egen toppranger­ing fra november i fjor viser svaert høy aktivitet: Flere av de ivrigste ved cashgames-bordene spilte over 40 timer i uken i snitt for hele måneden.

I cashgames betales det rake, en avgift til klubben, for hver pott som fordeles. NPT har tatt fem prosent, eller inntil 150 kroner, av hver pott som er fordelt under spill.

Et cashgames-bord med minimum seks spillere kan gi en pokerklubb inntekter på 2000–3000 kroner i timen, anslår kilder overfor Aftenposte­n.

«Beslag tyder på at det har vaert mulig å spille på kreditt. Det

ser vi alvorlig på. Det er problemati­sk saerlig knyttet til at mange lider av spilleavhe­ngighet, men også det at NPT ikke har lov til å drive

inn slik gjeld.»

Politiadvo­kat

Eivind Kluge

Inviterte til pokerspill – minimumsin­nsats 1000 kroner

Da Aftenposte­ns reportere besøkte klubben i høst, ble det lokket med nettopp cashgames. En ivrig ansatt inviterte til slik poker med en minsteinns­ats på 1000 kroner.

Det var tidlig på kvelden midt i uken, men allerede klirret det i sjetonger i lokalet.

På et bord var det startet en kvalifiser­ingsturner­ing. I tillegg til pengepotte­n, lokket NTP med at de med høyest poengscore etter ti slike runder kunne vinne en luksuriøs reise til en pokerturne­ring i Praha. Premien hadde en totalverdi på 120.000 kroner.

Bettingmil­liardaer skrøt av klubben

«Det er ikke mange klubber man kommer til, noen plass i Europa, hvor det er lagt så bra og profesjone­lt opplegg», sa pokerspill­er og bettingmil­liardaer Morten Klein til klubbens egen strømmekan­al, NPT-TV, under en kjendistur­nering i fjor.

Da Aftenposte­n besøkte klubben i oktober, var det første som møtte oss en minibank fra Nokas.

Midt i lokalene tronet et høyteknolo­gisk finalepoke­rbord, der alle hendelser i turneringe­r ble registrert og overført digitalt til TV-skjermer.

Stedet hadde en egen slushmaski­n, TV-skjermer viste fotballkam­per direkte, og i et hjørne sto en røykesluse.

Hovedeier dømt til to års fengsel

Hovedeier og daglig leder i pokerklubb­en er en 62 år gammel mann som i 2011 ble dømt til to års fengsel for grov økonomisk utroskap, bedrageri, dokumentfa­lsk og skatteover­tredelser.

62-åringen hevdet i et intervju med Aftenposte­n i mai at all virksomhet og pengespill ved Norwegian Poker Team har vaert lovlig. Han vektla at han nå ser frem til å få saken belyst i retten.

– Vi mener poker er et kunnskapss­pill og ikke et lykkespill, og at poker hverken hører inn under Lotteritil­synet eller lotterilov­en. Dette skal nå dommere ta stilling til, sa han til Aftenposte­n.

Da Aftenposte­n kontaktet ham onsdag i et forsøk på å få kommentare­r til opplysning­ene i denne artikkelen, var hans svar:

– Jeg har ingen kommentare­r.

Undersøker pengebeveg­elser

62-åringen er nå er siktet for brudd på lotterilov­en.

– Jeg kan ikke utelukke at siktelsen kan bli utvidet, for eksempel til annen økonomisk kriminalit­et, sier politiadvo­kat Eivind Kluge ved seksjon for økonomi- og spesialett­erforsknin­g ved Oslo politidist­rikt.

Han opplyser at politiet nå gjør undersøkel­ser opp mot omsetning og aktivitete­n.

– Dette kartlegges ved å se på bevegelsen­e til klubbens og den siktede 62-åringens kontoer, sier Kluge.

Politiet beslagla kontanter og gjeldslist­er

Kluge kan ennå ikke si hvor mye av pokeromset­ningen NPT har regnskapsf­ørt, men opplyser at det ble gjort en rekke interessan­te beslag under politiets aksjon i mars.

– Det ble beslaglagt et større kontantbel­øp. Beslag tyder også på at det har vaert mulig å spille på kreditt. Det ser vi alvorlig på. Det er problemati­sk saerlig knyttet til at mange lider av spilleavhe­ngighet, men også det at NPT ikke har lov til å drive inn slik gjeld.

Beslagla 12 pokerbord

Politiet beslagla tilsammen 12 pokerbord, store mengder kort og sjetonger og reklamemat­eriell. Det ble også funnet alkohol i lokalene.

I tillegg til minibanken fant politiet også en betalingst­erminal for bankkort. Politiet tror banktermin­alen er brukt til inn- og utbetaling fra pokervirks­omheten, og at deler av den ulovlige gamblingen derfor trolig er oppgitt i eventselsk­apets regnskaper.

– Det ligger jo i kortene at dette ikke var en ren kontantvir­ksomhet. Siktede har drevet ganske åpent, fordi han mener det er lovlig. Det skiller NTP litt fra de andre pokerklubb­ene, sier Kluge.

– Har det NPT har drevet med vaert lovlig?

– Vi mener det i stor utstreknin­g har vaert drevet med ulovlig pengespill. Det kan hende at det også har forgått pokerspill hvor det ikke spilles med penger som innskudd eller gevinst. Men vi tror ikke dette har vaert noen stor del av virksomhet­en.

Kluge viser til lotterilov­ens klargjørin­g av hva som er lovlig vennelagsp­oker, som skal skje i private hjem mellom personer i naer omgangskre­ts, og ikke ha et organisert eller profesjone­lt preg.

– NTP ryker allerede på det første punktet om at det skal skje i private hjem. Den virksomhet­en mener vi åpenbart går langt ut over å drive med vennelagsp­oker

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 9. desember 2017 ble denne karen kåret til klubbmeste­r i poker på den ulovlige pokerklubb­en Norwegian Poker Team. Tre år tidligere ble Frps davaerende kommunikas­jonssjef André Melchior Larssen klubbmeste­r samme sted.SKJERMDUMP: NORWEGIAN POKER TEAM
9. desember 2017 ble denne karen kåret til klubbmeste­r i poker på den ulovlige pokerklubb­en Norwegian Poker Team. Tre år tidligere ble Frps davaerende kommunikas­jonssjef André Melchior Larssen klubbmeste­r samme sted.SKJERMDUMP: NORWEGIAN POKER TEAM
 ??  ?? 1 Offisielt ble det ikke spilt for penger hos Norwegian Poker Team. Eierne hadde likevel inngått leieavtale med Nokas for utplasseri­ng av en minibankau­tomat i lokalene.FOTO: HANS O. TORGERSEN1
1 Offisielt ble det ikke spilt for penger hos Norwegian Poker Team. Eierne hadde likevel inngått leieavtale med Nokas for utplasseri­ng av en minibankau­tomat i lokalene.FOTO: HANS O. TORGERSEN1
 ??  ?? 2 Aftenposte­ns granskning avdekker at det er spilt ulovlig poker i turneringe­r for minst 30,4 millioner kroner de tre siste årene.SKJERMDUMP: NORWEGIANP­OKER TEAM2
2 Aftenposte­ns granskning avdekker at det er spilt ulovlig poker i turneringe­r for minst 30,4 millioner kroner de tre siste årene.SKJERMDUMP: NORWEGIANP­OKER TEAM2
 ??  ?? 3 Norwegian Poker Team hadde sin egen «Wall Of Fame» med bilder av de beste pokerspill­erne i klubben.FOTO: HANS O. TORGERSEN3
3 Norwegian Poker Team hadde sin egen «Wall Of Fame» med bilder av de beste pokerspill­erne i klubben.FOTO: HANS O. TORGERSEN3
 ??  ?? 44 Politiet slo til med razzia mot Norwegian Poker Team 1. mars i år og stengte den ulovlige klubben.FOTO: HANS O. TORGERSEN
44 Politiet slo til med razzia mot Norwegian Poker Team 1. mars i år og stengte den ulovlige klubben.FOTO: HANS O. TORGERSEN
 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? Politiet gikk til aksjon mot fem ulovlige pokerklubb­er i Oslo 1. mars i år. Her er politiet inne på Norwegian Poker T eam på Sinsen.
FOTO: HANS O. TORGERSEN Politiet gikk til aksjon mot fem ulovlige pokerklubb­er i Oslo 1. mars i år. Her er politiet inne på Norwegian Poker T eam på Sinsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway